back to top
23.8 C
Athens
Τετάρτη 13 Μαΐου 2026

Το δημογραφικό πρόβλημα στη σύγχρονη Ελλάδα.  Μία πρωτοβουλία του ομίλου Σαρακάκη με την HOPEgenesis

 

Ο πληθυσμός της χώρας μας γερνάει και μειώνεται, ως αποτέλεσμα της επί 40 χρόνια εξαιρετικά χαμηλής γονιμότητας, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της διατήρησης (παρά την προσφάτως σχετική μείωση) της εκροής του brain-drain.

- Advertisement -

Τα στοιχεία της απογραφής του 2021 (10,4 εκατ.) κατέγραψαν μείωση του πληθυσμού κατά 4,6% σε σχέση με το 2001 (10,9 εκατ.).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 71.455 μωρά – 6,1% λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τα λιγότερα που έχουν γεννηθεί μέσα σε μία χρονιά απ όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1932.

- Advertisement -

Αποτέλεσμα της αρνητικής φυσικής αύξησης του πληθυσμού κατά το έτος αυτό είναι η εκτίμηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε 9,6 εκατ. το 2050 και 7,45 εκατ. το 2100.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ως χορηγός της Αστ.Μ.Κ.Ε. HOPEgenesis, προσκαλεί στην πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση-ομιλία του Στέφανου Χανδακά, Προέδρου της HOPEgenesis, με θέμα την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας της Ελλάδος, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων για το δημογραφικό ζήτημα.

Μέσω του προγράμματος “Με Όχημα την Ελπίδα”, και έχοντας υιοθετήσει το νησί της Αλοννήσου, από το 2019, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη έχει συμβάλλει στη γέννηση 31 παιδιών ενώ αναμένονται οι γεννήσεις ακόμη 3 παιδιών τους επόμενους μήνες. Η παρακολούθηση της ομιλίας θα γίνει μέσω Teams την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 15:00 – 16:00

Ομιλία Δρ. Στέφανου Χανδακά Προέδρου HOPEgenesis

Με Όχημα την Ελπίδα – Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

Έχοντας υιοθετήσει το νησί της Αλοννήσου, από το 2019, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη έχει αναλάβει την κάλυψη όλων των εξόδων παρακολούθησης της εγκυμοσύνης του συνόλου των εγκύων γυναικών του νησιού, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και τοκετού καθώς και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους προσφέροντας ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν.

Παράλληλα, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, ομιλίες και επί τόπου συναντήσεις, βοηθά να διαδοθεί το μήνυμα ενθάρρυνσης για την απόκτηση παιδιού σε όλες τις ενδιαφερόμενες μέλλουσες μητέρες αυτών των περιοχών.

Σχετικά με την HOPEgenesis

Η HOPEgenesis ιδρύθηκε το 2015 και είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα παρέχοντας ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως την ημέρα του τοκετού τους. Το 2018, η HOPEgenesis βραβεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.

Δρ  Στέφανο Χανδακά, Πρόεδρο της HOPEgenesis

 Ο Στέφανος Χανδακάς είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής.

Διατελεί Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Μητέρα, της Hellenic Healthcare Group, ενώ αναγορεύτηκε πρόσφατα σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ώστε να προσφέρει την εμπειρία του στην Προχωρημένη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Γυναικολογική Χειρουργική.

Το 2015 ίδρυσε την ΑΣΤ.Μ.Κ.Ε HOPEgenesis, στόχος της οποίας είναι η ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας της Ελλάδος, η στήριξη της οικογένειας και η εύρεση λύσεων για το δημογραφικό ζήτημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Eurolife FFH επεκτείνει το δίκτυο του My Health F1rst

Με την προσθήκη των νοσοκομείων του Ομίλου HHG η ασφαλιστική προσφέρει ακόμη περισσότερες επιλογές και προνόμια στους ασφαλισμένους της

Ειρ. Αγαπηδάκη: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό – Η χώρα έχει λάβει τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας»

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε εκτενώς για το ζήτημα του χανταϊού και την πορεία του προγράμματος ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

Ο αθέατος κίνδυνος από τον καπνό των πυρκαγιών: νέα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο

Ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM2.5 συνδέθηκαν με σημαντική αύξηση κινδύνου

Universal Life: Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο ΙΑΣΩ για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης και διεύρυνσης του δικτύου της, με στόχο την αποτελεσματική κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων της σε Κύπρο και εξωτερικό

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

To ΕΕΑ… πρασίνισε πυρόπληκτη περιοχή του Χαλανδρίου

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Άνω Πάτημα, όπου έφτασαν οι φωτιές του 2024, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αναγέννησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Ισχυρό ξεκίνημα το 2026 η Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας – Βίντεο

«Σε καλό δρόμο» προκειμένου να επαληθεύσει την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 17,4 δισ. ευρώ

Optima bank: Kέρδη +22%, όλα τα μεγέθη πάνω από +34%

Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 25% παραμένει με διαφορά η υψηλότερη στην ελληνική αγορά αλλά και από τις υψηλότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Οι καλύτερες χώρες για γυναικεία επιχειρηματικότητα

Νέα παγκόσμια έρευνα από τους ειδικούς ασφάλισης μικρών επιχειρήσεων της iSelect – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 18 Ιούνιου, ενόψει των εξετάσεων της Θεσσαλονίκης στις 27 του μήνα