back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη 30 Απριλίου 2026

Το δημογραφικό πρόβλημα στη σύγχρονη Ελλάδα.  Μία πρωτοβουλία του ομίλου Σαρακάκη με την HOPEgenesis

 

Ο πληθυσμός της χώρας μας γερνάει και μειώνεται, ως αποτέλεσμα της επί 40 χρόνια εξαιρετικά χαμηλής γονιμότητας, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της διατήρησης (παρά την προσφάτως σχετική μείωση) της εκροής του brain-drain.

- Advertisement -

Τα στοιχεία της απογραφής του 2021 (10,4 εκατ.) κατέγραψαν μείωση του πληθυσμού κατά 4,6% σε σχέση με το 2001 (10,9 εκατ.).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 71.455 μωρά – 6,1% λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τα λιγότερα που έχουν γεννηθεί μέσα σε μία χρονιά απ όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1932.

- Advertisement -

Αποτέλεσμα της αρνητικής φυσικής αύξησης του πληθυσμού κατά το έτος αυτό είναι η εκτίμηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε 9,6 εκατ. το 2050 και 7,45 εκατ. το 2100.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ως χορηγός της Αστ.Μ.Κ.Ε. HOPEgenesis, προσκαλεί στην πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση-ομιλία του Στέφανου Χανδακά, Προέδρου της HOPEgenesis, με θέμα την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας της Ελλάδος, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων για το δημογραφικό ζήτημα.

Μέσω του προγράμματος “Με Όχημα την Ελπίδα”, και έχοντας υιοθετήσει το νησί της Αλοννήσου, από το 2019, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη έχει συμβάλλει στη γέννηση 31 παιδιών ενώ αναμένονται οι γεννήσεις ακόμη 3 παιδιών τους επόμενους μήνες. Η παρακολούθηση της ομιλίας θα γίνει μέσω Teams την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 15:00 – 16:00

Ομιλία Δρ. Στέφανου Χανδακά Προέδρου HOPEgenesis

Με Όχημα την Ελπίδα – Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

Έχοντας υιοθετήσει το νησί της Αλοννήσου, από το 2019, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη έχει αναλάβει την κάλυψη όλων των εξόδων παρακολούθησης της εγκυμοσύνης του συνόλου των εγκύων γυναικών του νησιού, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και τοκετού καθώς και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους προσφέροντας ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν.

Παράλληλα, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, ομιλίες και επί τόπου συναντήσεις, βοηθά να διαδοθεί το μήνυμα ενθάρρυνσης για την απόκτηση παιδιού σε όλες τις ενδιαφερόμενες μέλλουσες μητέρες αυτών των περιοχών.

Σχετικά με την HOPEgenesis

Η HOPEgenesis ιδρύθηκε το 2015 και είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα παρέχοντας ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως την ημέρα του τοκετού τους. Το 2018, η HOPEgenesis βραβεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.

Δρ  Στέφανο Χανδακά, Πρόεδρο της HOPEgenesis

 Ο Στέφανος Χανδακάς είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής.

Διατελεί Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Μητέρα, της Hellenic Healthcare Group, ενώ αναγορεύτηκε πρόσφατα σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ώστε να προσφέρει την εμπειρία του στην Προχωρημένη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Γυναικολογική Χειρουργική.

Το 2015 ίδρυσε την ΑΣΤ.Μ.Κ.Ε HOPEgenesis, στόχος της οποίας είναι η ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας της Ελλάδος, η στήριξη της οικογένειας και η εύρεση λύσεων για το δημογραφικό ζήτημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού: Πότε χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση

Η επικαιροποιημένη οδηγία του ACP προτείνει πιο εξατομικευμένη και ισορροπημένη προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στη στάθμιση οφέλους-βλάβης ανά ηλιακή ομάδα

Επανάσταση στην ψηφιακή υγεία των κατοικίδιων: Η TechIns παρουσιάζει την εφαρμογή Hoolie AI

Μέσω προηγμένων αλγορίθμων ML, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν αρχική εκτίμηση για εκατοντάδες πιθανές παθήσεις, με ακρίβεια άνω του 90%

Σχεδόν οι μισοί άνδρες θεωρούν ότι η δουλειά βλάπτει την ψυχική τους υγεία

Τα στοιχεία νέας έρευνας της Compare the Market δείχνουν ότι η ανδρική ψυχική υγεία παραμένει ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη συζήτηση

Η Affidea στο DEF26, για τη μακροζωία και τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων

Η αύξηση της πολυνοσηρότητας και η ανάγκη για πιο σύνθετες υπηρεσίες φροντίδας, τόνισε, καθιστούν επιτακτική τη μετάβαση σε νέα μοντέλα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Η Interamerican AI-Marketing Brand της Χρονιάς

Στ. Φαλκονάκης: «Για εμάς, το ΑΙ δεν είναι μια εφήμερη τάση, αλλά ο καταλύτης που μετασχηματίζει ριζικά την εμπειρία του πελάτη»

Νέα έδρα για το insurancemarket, ίδια υπόσχεση

Τα καινούρια γραφεία σχεδιάστηκαν ώστε να υποστηρίζουν την αποστολή της πλατφόρμας: να μετατρέπει την περίπλοκη απόφαση σε σίγουρη

Συμπληρωματικές συντάξεις: Η ΕΑΔΕ ενημέρωσε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για τις θέσεις της BIPAR

Ενόψει της συνεδρίασης της ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα

50 Χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε τους ομιλητές και τις θεματικές ενότητες του επετειακού συνεδρίου

Στις 12 Μαΐου στο Divani Caravel, με δυνατότητα online παρακολούθησης, μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+, και δωρεάν συμμετοχής κατόπιν εγγραφής