back to top
10.3 C
Athens
Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026

Το δημογραφικό πρόβλημα στη σύγχρονη Ελλάδα.  Μία πρωτοβουλία του ομίλου Σαρακάκη με την HOPEgenesis

 

Ο πληθυσμός της χώρας μας γερνάει και μειώνεται, ως αποτέλεσμα της επί 40 χρόνια εξαιρετικά χαμηλής γονιμότητας, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της διατήρησης (παρά την προσφάτως σχετική μείωση) της εκροής του brain-drain.

- Advertisement -

Τα στοιχεία της απογραφής του 2021 (10,4 εκατ.) κατέγραψαν μείωση του πληθυσμού κατά 4,6% σε σχέση με το 2001 (10,9 εκατ.).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 71.455 μωρά – 6,1% λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τα λιγότερα που έχουν γεννηθεί μέσα σε μία χρονιά απ όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1932.

- Advertisement -

Αποτέλεσμα της αρνητικής φυσικής αύξησης του πληθυσμού κατά το έτος αυτό είναι η εκτίμηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε 9,6 εκατ. το 2050 και 7,45 εκατ. το 2100.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ως χορηγός της Αστ.Μ.Κ.Ε. HOPEgenesis, προσκαλεί στην πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση-ομιλία του Στέφανου Χανδακά, Προέδρου της HOPEgenesis, με θέμα την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας της Ελλάδος, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων για το δημογραφικό ζήτημα.

Μέσω του προγράμματος “Με Όχημα την Ελπίδα”, και έχοντας υιοθετήσει το νησί της Αλοννήσου, από το 2019, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη έχει συμβάλλει στη γέννηση 31 παιδιών ενώ αναμένονται οι γεννήσεις ακόμη 3 παιδιών τους επόμενους μήνες. Η παρακολούθηση της ομιλίας θα γίνει μέσω Teams την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 15:00 – 16:00

Ομιλία Δρ. Στέφανου Χανδακά Προέδρου HOPEgenesis

Με Όχημα την Ελπίδα – Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

Έχοντας υιοθετήσει το νησί της Αλοννήσου, από το 2019, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη έχει αναλάβει την κάλυψη όλων των εξόδων παρακολούθησης της εγκυμοσύνης του συνόλου των εγκύων γυναικών του νησιού, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και τοκετού καθώς και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους προσφέροντας ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν.

Παράλληλα, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, ομιλίες και επί τόπου συναντήσεις, βοηθά να διαδοθεί το μήνυμα ενθάρρυνσης για την απόκτηση παιδιού σε όλες τις ενδιαφερόμενες μέλλουσες μητέρες αυτών των περιοχών.

Σχετικά με την HOPEgenesis

Η HOPEgenesis ιδρύθηκε το 2015 και είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα παρέχοντας ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως την ημέρα του τοκετού τους. Το 2018, η HOPEgenesis βραβεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη.

Δρ  Στέφανο Χανδακά, Πρόεδρο της HOPEgenesis

 Ο Στέφανος Χανδακάς είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής.

Διατελεί Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Μητέρα, της Hellenic Healthcare Group, ενώ αναγορεύτηκε πρόσφατα σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ώστε να προσφέρει την εμπειρία του στην Προχωρημένη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Γυναικολογική Χειρουργική.

Το 2015 ίδρυσε την ΑΣΤ.Μ.Κ.Ε HOPEgenesis, στόχος της οποίας είναι η ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας της Ελλάδος, η στήριξη της οικογένειας και η εύρεση λύσεων για το δημογραφικό ζήτημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τα νοσοκομεία

Η κατάσταση στο ΕΣΥ φέρεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών

Στις αρχές Απριλίου η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Τι ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Διανομή ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σε πλήρη εφαρμογή από τη Δευτέρα 16/2 η νέα διαδικασία διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Μεγάλη δωρεά για την ανακαίνιση του Νοσοκομείου ΚΑΤ από το Ίδρυμα Κανελλοπούλου

Η πρωτοβουλία αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα φροντίδας και να επιτρέψει περισσότερες από 16.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική για άλλη μια χρονιά αποκλειστική χορηγός ημερίδας του ΕΚΠΑ για τα αρχαία ελληνικά

Η ημερίδα «Τα Αρχαία Ελληνικά στην Εκπαίδευση και την Ηγεσία του Μέλλοντος» διοργανώθηκε από το Executive MBA του Πανεπιστημίου – Δείτε τον χαιρετισμό του CEO Ν. Μακρόπουλου

Η Generali σταθερά Lifetime Partner για την κοινωνία με τo πρόγραμμα «Feel the Love»

Η εταιρεία επενδύει σε ενέργειες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, στηρίζουν ευάλωτες ομάδες και δημιουργούν αξία για τις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται

Νέος ρόλος για τον Νικόλαο Ντάη στην Εθνική Ασφαλιστική

Ως Επαγγελματίας Στρατηγικής & Σχεδιασμού, δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι ανυπομονεί να συμβάλει στην ατζέντα μετασχηματισμού της εταιρείας

Νέα εποχή για τη MEGA Corporate Insurance – Μετονομάζεται σε NUVIA Insurance Brokers

Η εταιρεία του Ομίλου Mega Brokers εξελίσσεται πλέον σε ανεξάρτητη οντότητα, με νέα ταυτότητα και διοικητική δομή

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τα νοσοκομεία

Η κατάσταση στο ΕΣΥ φέρεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών