21.3 C
Athens
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026

Τι βλέπουν Allianz και Coface που εμείς δεν βλέπουμε

Της Έλενας Ερμείδου

Ένα πλέγμα από κινδύνους βλέπουν για το 2026 οι δυο μεγάλες ασφαλιστικές πιστώσεων Allianz και Coface. Οι κίνδυνοι μεταξύ τους συνδέονται και ταρακουνούν τον κόσμο. H Coface διακρίνει γεωπολιτικούς, πολιτικοοικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους, και η Allianz τον κίνδυνο των αφερεγγυοτήτων να απλώνεται.

- Advertisement -

Coface

Κίνδυνος #1 – Κάλπες και ανακατάταξη δυνάμεων

  • Στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο του 2026 θα είναι κρίσιμες. Ο μετασχηματισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων ενδεχομένως να θέσει νέες ισορροπίες.
  • Στη Λατινική Αμερική, οι εκλογές σε Βραζιλία, Κολομβία και Περού τους επόμενους μήνες θα είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση του πολιτικού περιβάλλοντος.
  • Η Ευρώπη ανασυντάσσεται αλλάζοντας τις πολιτικές ισορροπίες. Ουγγαρία και Γαλλία μπαίνουν στο πολιτικό μικροσκόπιο με την άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων (Ουγγαρία) και της άκρας δεξιάς στη Γαλλία. Ομοίως και η Σουηδία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Κίνδυνος #2 – Κοινωνικές αναταραχές

- Advertisement -
  • Στην Ασία οι κοινωνικές αναταραχές φουντώνουν όλο και περισσότερο: στο Νεπάλ, σε μόλις δύο ημέρες, επήλθε παραίτηση πρωθυπουργού, ενώ στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις ενάντια των μεταρρυθμίσεων.
  • Στην Αφρική, στο Μαρόκο οι διαμαρτυρίες αποκαλύπτουν τα κοινωνικά προβλήματα, ενώ στη Μαδαγασκάρη οδηγούν σε πραξικόπημα.
  • Στη Μέση Ανατολή τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, αυξάνονται οι πιέσεις και ιδιαίτερα στο Ιράν.
  • Στην Ευρώπη η συμφωνία ΕΕ-Mercosur αποτελεί έναυσμα κινητοποιήσεων προκαλώντας συγκρούσεις. Στο μικροσκόπιο και η Βουλγαρία, με κινητοποιήσεις νέων κατά της διαφθοράς, αλλά και η Ιταλία, η οποία διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης Μελόνι. Ασταθές το κλίμα και στη Βόρεια Ευρώπη, με διαδηλώσεις για τη μετανάστευση

Κίνδυνος #3 – Γεωπολιτικά

Η σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο σηματοδοτεί έντονη αστάθεια εν μέσω ενός ήδη τεταμένου περιβάλλοντος στον κόσμο που έχει ξεκινήσει να αναδιαμορφώνει τα εμπορικά ισοζύγια χωρών, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται αποφανθεί για τη νομιμότητα και το εύρος της επιβολής των δασμών Τραμπ. Σε όλο αυτό προστίθενται οι πολεμικές συγκρούσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Όσο για τη Μέση Ανατολή, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επισφαλής, παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Allianz Trade – Αφερεγγυότητες

Ενόσω οι κίνδυνοι αυξάνονται και οι παγκόσμιες αφερεγγυότητες. Σύμφωνα με την Allianz Trade, οι αφερεγγυότητες θα συνεχιστούν και το 2026, αν και με βραδύτερο ρυθμό +3%, πριν από μια μικρά καθοδική τάση το 2027 (-1%). Ο παρατεταμένος κίνδυνος αθέτησης πληρωμών και διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού από αφερεγγυότητες απαιτεί την στενή παρακολούθηση των αγοραστών και προμηθευτών.

Στο στόχαστρο η Ευρώπη, με κλάδους όπως τα χημικά, τα μέταλλα, τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, καθώς και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα να έχουν τον κίνδυνο επισφάλειας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Allianz: Από τα αυτοκίνητα του ’73 στα έξυπνα αυτοκίνητα του σήμερα… H ανάγκη για προστασία, όμως, παραμένει σταθερή

Την εξέλιξη αυτή αναδεικνύει η ασφαλιστική μέσα από μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της αυτοκίνησης μέχρι σήμερα

Το «IW» στο Αμβούργο, καταγράφει τη μετάβαση της Globus Versicherungs στον όμιλο Allianz

Η θέση της Allianz ήταν σχεδόν επάλληλα με τις μεγαλύτερες αποθήκες του κόσμου στην πόλη της Χανσεατικής Ένωσης –της ελεύθερης ζώνης εμπορίου– στο Αμβούργο

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε σήμερα το Insurance World

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το MDRT Day by MCC Hellas 2026

Από την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, η ασφαλιστική και χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση δίνει ραντεβού στο Aldemar Olympian Village

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε σήμερα το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

Ε.Ε.Α.-Πάντειο: 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια – 1o webinar: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση και στην Εκπαίδευση: Εργαλεία και Τεχνικές» | Πέμπτη 1/10

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στη συνεχή επιμόρφωση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.