back to top
5.4 C
Athens
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026

Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές των πυρόπληκτων στην Εύβοια-To ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργείου Εργασίας εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εντός του μηνός Αυγούστου 2021, ανεξαρτήτως επέλευσης υλικής ζημιάς ή όχι στις εγκαταστάσεις τους.

- Advertisement -

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

Αναστολή καταβολής και ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών

- Advertisement -

1. Πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, που οφείλονται από τα προαναφερόμενα πρόσωπα προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, ρυθμίζονται ως εξής:

α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, μέχρι 31 Ιουλίου 2021, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

β) Αναστέλλεται για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητές, μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής.

Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, η καταβολή τυχόν ασφαλιστικών εισφορών που προσδιορίζονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του ανωτέρω διαστήματος αναστολής, αναστέλλεται, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Σε περίπτωση που σε βάρος των προαναφερόμενων προσώπων καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος του εξαμήνου για το οποίο ισχύει η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθεισών εισφορών, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Για τις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση για υπαγωγή στο διακανονισμό μπορεί να υποβληθεί, μέχρι και το τέλος του μήνα λήξης καταβολής της τελευταίας εκ των δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε επιχείρηση, εργοδότη ή ασφαλισμένο, με βάση τα προβλεπόμενα από το εδάφιο β της περ. γ του άρθρου 4 του ν. 2556/1997, με την προϋπόθεση καταβολής όλων των απαιτητών δόσεων μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών εκπρόθεσμης καταβολής.

γ) Οι ασφαλιστικές εισφορές των περιπτώσεων α’ και β’ εξοφλούνται, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε 12 έως και 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω εξάμηνη αναστολή.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 50 ευρώ.

2. Προκειμένου να τύχουν των ρυθμίσεων της παρούσας, τα προαναφερόμενα πρόσωπα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό σχετική αίτηση.

Η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις μπορεί να υποβληθεί εντός του εξαμήνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

ΦΕΚ

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026

ΟΑΣΕ: Ενημέρωση για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ

Όλες οι ασφαλιστικές καλούνται να εφαρμόσουν στο σύνολο των υπαλλήλων την από 8.7.2025 ΣΣΕ που είχε συνυπογράψει η Ομοσπονδία με την ΕΑΕΕ

Παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Η νέα Εγκύκλιος επικεντρώνεται στις αλλαγές που εισήγαγε ο ν. 5178/2025 και σε 3 βασικά σημεία του υφιστάμενου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης

Οι στόχοι της νέας χρονιάς για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μεταξύ αυτών, η αύξηση μισθών, η μείωση ανεργίας κάτω από 8% αλλά και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέα χρονιά, ίδια δέσμευση: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΣΤΑΣΥ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και καλούν τους πολίτες σε μια πράξη προσφοράς στο κέντρο της πόλης

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Φεβρουαρίου 2026

Ποιοι θα πληρωθούν στις 28 και ποιοι στις 29 Ιανουαρίου

Οι 3 πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Κύπρο: Το τρίπτυχο της οικονομικής ασφάλειας

Στο κυπριακό μοντέλο, η σύνταξη αποτελεί πεδίο συνδιαμόρφωσης για κράτος, εργοδότες και πολίτες

Ανεπαρκή τα απογευματινά χειρουργεία – Μόνη λύση η επαναλειτουργία των 400 κλειστών χειρουργικών αιθουσών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα μπορούσε να επιτευχθεί ταχεία εξάλειψη των λιστών αναμονής και χωρίς κόστος για τους ασθενείς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι δέκα κορυφαίες γεωπολιτικές εξελίξεις για το 2026

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ «2026 Geostrategic Outlook», οι γεωπολιτικές δυναμικές αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν καθοριστικά αγορές και επιχειρήσεις

Κλάδος Ζωής και Υγείας: Αύξηση 3,9% στην παραγωγή 9μήνου

Μειώθηκαν οι νέες εργασίες και το πλήθος συμβολαίων στις ατομικές ασφαλίσεις

Η ακρίβεια πλήττει καθολικά τα νοικοκυριά – Παρακολουθήστε την παρουσίαση της έρευνας των RASS-ΕΕΑ

Έντονη δυσπιστία στη λειτουργία της αγοράς και πίεση στην κατανάλωση – Τη Δευτέρα 19/1 στις 19.00 η παρουσίαση των αποτελεσμάτων

Νέα χρονιά, ίδια δέσμευση: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΣΤΑΣΥ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και καλούν τους πολίτες σε μια πράξη προσφοράς στο κέντρο της πόλης

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Φεβρουαρίου 2026

Ποιοι θα πληρωθούν στις 28 και ποιοι στις 29 Ιανουαρίου