back to top
13 C
Athens
Τρίτη 31 Μαρτίου 2026

Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές των πυρόπληκτων στην Εύβοια-To ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργείου Εργασίας εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εντός του μηνός Αυγούστου 2021, ανεξαρτήτως επέλευσης υλικής ζημιάς ή όχι στις εγκαταστάσεις τους.

- Advertisement -

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

Αναστολή καταβολής και ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών

- Advertisement -

1. Πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, που οφείλονται από τα προαναφερόμενα πρόσωπα προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, ρυθμίζονται ως εξής:

α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, μέχρι 31 Ιουλίου 2021, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

β) Αναστέλλεται για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητές, μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής.

Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, η καταβολή τυχόν ασφαλιστικών εισφορών που προσδιορίζονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του ανωτέρω διαστήματος αναστολής, αναστέλλεται, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Σε περίπτωση που σε βάρος των προαναφερόμενων προσώπων καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος του εξαμήνου για το οποίο ισχύει η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθεισών εισφορών, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Για τις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση για υπαγωγή στο διακανονισμό μπορεί να υποβληθεί, μέχρι και το τέλος του μήνα λήξης καταβολής της τελευταίας εκ των δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε επιχείρηση, εργοδότη ή ασφαλισμένο, με βάση τα προβλεπόμενα από το εδάφιο β της περ. γ του άρθρου 4 του ν. 2556/1997, με την προϋπόθεση καταβολής όλων των απαιτητών δόσεων μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών εκπρόθεσμης καταβολής.

γ) Οι ασφαλιστικές εισφορές των περιπτώσεων α’ και β’ εξοφλούνται, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε 12 έως και 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω εξάμηνη αναστολή.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 50 ευρώ.

2. Προκειμένου να τύχουν των ρυθμίσεων της παρούσας, τα προαναφερόμενα πρόσωπα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό σχετική αίτηση.

Η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις μπορεί να υποβληθεί εντός του εξαμήνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

ΦΕΚ

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026

ΟΑΣΕ: Ενημέρωση για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ

Όλες οι ασφαλιστικές καλούνται να εφαρμόσουν στο σύνολο των υπαλλήλων την από 8.7.2025 ΣΣΕ που είχε συνυπογράψει η Ομοσπονδία με την ΕΑΕΕ

Παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Η νέα Εγκύκλιος επικεντρώνεται στις αλλαγές που εισήγαγε ο ν. 5178/2025 και σε 3 βασικά σημεία του υφιστάμενου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει να έχεις ασφάλεια υγείας

O Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων καλεσμένος στο 1ο επεισόδιο του vidcast «Αν ήξερες!»

Το Safe Deal στην Κύπρο: Πρωτοβουλία με επίκεντρο τη χρηματοοικονομική παιδεία ως δώρο προς τους συνεργάτες της SoEasy Insurance

Μέσα από δράσεις όπως το Safe Deal, η ασφάλιση επανατοποθετείται ως σύγχρονο εργαλείο εκπαίδευσης και πρόληψης, φέρνοντας πιο κοντά τον πολίτη στην ουσία της

Τα διαγνωστικά κέντρα στηρίζουν τους περιορισμούς στις εξετάσεις

Οι νέοι περιορισμοί δεν ισχύουν για τις δημόσιες μονάδες υγείας

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Deloitte Finance Trends 2026: Οι 5 παγκόσμιες τάσεις που επηρεάζουν τις Οικονομικές Διευθύνσεις

Η πρώτη έκθεση «Finance Trends» καταγράφει μεταξύ άλλων πως οι CFOs εξελίσσονται σε βασικούς διαμορφωτές της στρατηγικής, αξιοποιώντας την ΤN και το Cloud

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε μετρητά, crypto και ακίνητα

H ριζική αναδιάρθρωση του φορολογικού ελέγχου εισάγει ενιαίο πλαίσιο παρακολούθησης εισοδημάτων, περιουσίας και συναλλαγών

Οι επιδόσεις 2025 των Lloyd’s, προβλέψεις 2026 με μία ματιά

«Καθώς προετοιμαζόμαστε για πιο δύσκολες συνθήκες, αξίζει να επαναλάβουμε ότι δεν θα μείνουμε άπραγοι» τονίζει μεταξύ άλλων ο CEO P. Tiernan

Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει να έχεις ασφάλεια υγείας

O Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων καλεσμένος στο 1ο επεισόδιο του vidcast «Αν ήξερες!»

50 Χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Οι νέες προκλήσεις και η προστασία των οδηγών

Το επετειακό συνέδριο του οργανισμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12/5 στο Divani Caravel – Θεματολογία 1ου πάνελ και δήλωση δωρεάν συμμετοχής