back to top
7.3 C
Athens
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Θεσμικό πλαίσιο και κορυφαία ζητήματα του κλάδου Διαμεσολάβησης

του Ηλία Τσολάκη*

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ο κορμός ανάπτυξης της οικονομίας και ένας από τους θεματοφύλακες της οικονομικής ευρωστίας του τόπου μας. Το κράτος, λοιπόν, έχοντας την παραπάνω παράμετρο ως έναν παράγοντα υγιούς εταίρου στην ανάπτυξή του, θα πρέπει να μας συγκαταλέγει σε κάθε προπαρασκευή-διαβούλευση και απόφαση που αφορά θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων μας, ώστε να μας έχει άμεσους συνομιλητές. 

- Advertisement -

Οι χιλιάδες πελάτες, Έλληνες καταναλωτές των Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, αλλά και οι ίδιοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, είμαστε ρυθμιστές των οικονομικών δεδομένων αυτής της αγοράς. 

Ο κ. Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, έθεσε πολλάκις τις θέσεις μας προς τον κεντρικό τραπεζίτη, αναζητώντας λύσεις ως προς την καλύτερη απορρόφηση οποιωνδήποτε κραδασμών που αφορούν τη νέα κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και προβλέπεται να ενταθεί, λόγω των τελευταίων ακραίων γεγονότων –φυσικών– που υπέστη η Ελλάδα μας. 

- Advertisement -

Η αύξηση της επικινδυνότητας ανάληψης ενός κινδύνου που εγκυμονεί αποζημιώσεις, από τη μια, και η κρατική αρωγή λόγω της συχνότητας αυτών των φυσικών φαινομένων πρέπει να οδηγήσουν το κράτος στο να λάβει γενναίες αποφάσεις. 

Η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα δεν περνάει μέσα από εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Η mentalité του Έλληνα μπορεί να ενεργοποιηθεί και με άλλες μεθόδους: όντας πιστοί στην οικογενειακή εστία οι περισσότεροι, είμαστε ιδιοκτήτες μιας κατοικίας εν αντιθέσει με πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς, και αυτό μας ευαισθητοποιεί ώστε να την έχουμε θωρακισμένη. 

Η επαναφορά και η αύξηση φορολογικών κινήτρων σε κάθε Έλληνα καταναλωτή θα δώσει άλλη δυναμική στην ασφαλιστική βιομηχανία. Η ΠΟΑΔ έχει εγείρει, πολλές φορές, θέματα θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, θέματα που αφορούν την ισότιμη μεταχείριση των χιλιάδων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έναντι δικτύων πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου ασφαλιστικών προϊόντων που έχουν ξεφυτρώσει πανελλαδικά και προξενούν τριγμούς-διλήμματα και ερωτηματικά στον καταναλωτή. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, με γνωμοδότησή της προς τo BIPAR, το ευρωπαϊκό ανάλογο θεσμικό όργανο πανευρωπαϊκά, έθεσε, μαζί με άλλες 47 ομοσπονδίες από 30 χώρες, το θέμα της ορθής πώλησης ενός ασφαλιστικού προϊόντος και της επικαιροποίησης αυτής της πώλησης μέσω δικλίδων ασφαλείας οι οποίες κατοχυρώνουν και τις δύο πλευρές. 

Σαν θεσμός πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια υγιή συνεργασία των μερών, κράτους και θεσμών, μπορεί να υπάρξει και μέλλον και πιστή τήρηση των κανόνων λειτουργίας όλων. 

Η ΠΟΑΔ, καθημερινά, λαμβάνει, ως δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης της ασφαλιστικής αγοράς, δεκάδες μηνύματα υποστήριξης του έργου του Έλληνα Επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή απέναντι σε αγκυλώσεις νόμων και εφαρμογών τους. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν σοβαρό λόγο, τον οποίο το κράτος και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους, γιατί στο «τρένο» της ανάπτυξης αυτού του τόπου η ασφαλιστική βιομηχανία βάζει το μεγαλύτερο μέρος της «καύσιμης ύλης». 

Χαιρετίζουμε την πρόθεση της ετήσιας ειδικής έκδοσης του Insurance World και των εκδόσεων ethosMEDIA να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στον Έλληνα Επαγγελματία Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή με τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης 2023. 

*Ο Ηλίας Τσολάκης είναι ασφαλιστικός πράκτορας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Από τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών από το ΕΚΠΑ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διοργανώνεται με στόχο την εκπαίδευση διαμεσολαβητών, όπως προβλέπεται από τον νόμο

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου εφ’ όλης της ύλης στο IWtalks

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλά στο IWtalks

H. Tσολάκης, ΠΟΑΔ: Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση πλήττεται εκ των έσω

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΠΟΑΔ, Ηλίας Τσολάκης αναφέρει: "Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση πλήττεται εκ των έσω

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ασφαλιστική αγορά χωρίς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές δεν υπάρχει

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, έχει ξεκινήσει μία δημόσια συζήτηση για όλη την ασφαλιστική αγορά.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Αποκλειστικός χορηγός της εκδήλωσης της Ακαδημίας Αθηνών για την «Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση»

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και παραμένοντας πιστή στην δέσμευσή της

Τι μας λέει η Allianz-Trade για τέσσερις μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους

Τέσσερις μεγάλοι βιομηχανικοί κλάδο (το αλουμίνιο, η αμμωνία, ο χάλυβας και το τσιμέντο) θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Βαρόμετρο κινδύνου χωρών και κλάδων της Coface, 2025: Στο άγνωστο

Η περσινή εκλογική αβεβαιότητα μπορεί να έχει (εν μέρει) εξαλειφθεί, αλλά ο ορίζοντας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος και οι κίνδυνοι σπάνια

Η Ευρώπη μόνη Ασφαλιστική στην artoza, επιστέγασμα των καινοτόμων ιδεών Ν. Μακρόπουλου

Μεγάλη παρουσία στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στη μεγάλη κλαδική έκθεση artoza θεσμό για την αγορά, έχει η Ευρώπη Ασφαλιστική, επιστέγασμα πρωτοποριακών ιδεών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Μακρόπουλου.

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....