back to top
29.3 C
Athens
Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

Θεσμικές αλλαγές, πληθωρισμός, νέα παραγωγή: 3 γρίφοι για την ασφαλιστική αγορά

του Βάιου Κρόκου

Μια σεζόν με μεγάλες προκλήσεις ξεκινά το φετινό φθινόπωρο για το σύνολο οικονομίας και κοινωνίας, όπως παραδέχεται το σύνολο της της αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς και διαμεσολάβησης.

- Advertisement -

Η ενεργειακή κρίση εντείνεται όπως και οι πληθωριστικές πιέσεις, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται η περαιτέρω δυναμική της οικονομίας και η μεγέθυνση του ΑΕΠ το επόμενο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει – ως είθισται – την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς.

Η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο και η ανάλογη διαχείριση τους από τους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς αποτελούν ένα crash test, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη πορεία της παραγωγής συνολικά για το 2022. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΑΕΕ, ισχνή ήταν η άνοδος κατά 0,3% το πρώτο 5μηνο σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο, με πιέσεις στο κλάδο Ζωής (-7,3%), αλλά θετικό πρόσημο στο κλάδο ζημιών (7,4%).

- Advertisement -

3 γρίφοι

-Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η ασφαλιστική αγορά τα νεότερα σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών και κινήτρων που αποτελούν αιτήματα της αγοράς και μπορούν να δώσουν ώθηση στο κλάδο. Πάντα υπάρχει “μικρό καλάθι” στις σκέψεις των παραγόντων της αγοράς, όμως οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρίσκεται το πολυπόθητο νομοσχέδιο που (αποσύρθηκε τελευταία στιγμή για τεχνικούς λόγους) για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών, καθώς υπήρχε δέσμευση πως θα επανέλθει βελτιωμένο. Μόνιμο αίτημα αποτελεί το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων σε κλάδους όπως η Υγεία, ενώ επίσης σημαντικό για την αγορά είναι να υπάρξει ίση αντιμετώπιση στη φορολογία ανάμεσα στο 2ο πυλώνα (ΤΕΑ) και 3ο (ομαδικές ασφαλίσεις), κάτι που φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτό από τη Πολιτεία.

-Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο πληθωρισμός για το κλάδο. Από τη μια πλευρά οι πληθωριστικές πιέσεις και η κατ’ επέκταση αύξηση των επιτοκίων απο τις Κεντρικές Τράπεζες δημιουργούν νέα δεδομένα: Οι μεγάλες ανακατατάξεις στις χρηματαγορές μπορούν να επηρεάσουν (αρνητικά και θετικά όμως) τις τοποθετήσεις του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί πως τα κόστη αυξάνονται (αποζημιώσεις). Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στη τιμολογιακή πολιτική και τις εύλογες αυξήσεις στα ασφάλιστρα που θα προκύψουν, μιας και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος αλλά και οι πολίτες – ασφαλισμένοι θα βιώσουν φέτος μεγαλύτερες δυσκολίες στις δαπάνες τους.

-Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης σε τομείς που η ανάπτυξη είναι ισχνή. Η “απαγκίστρωση” – για όσους μπορούν – από το Αυτοκίνητο και η περαιτέρω έμφαση σε Λοιπές Γενικές Ασφαλίσεις, Καλύψεις στον αγροτικό τομέα, Επιχειρηματικοί Κίνδυνοι, Υγεία, Αστική Ευθύνη κ.α αποτελούν επίσης ένα “στοιχημα” για νέα παραγωγή και στήριξη συνολικά των εργασιών.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Με 200% ζημιές στην υγεία, η ασφαλιστική αγορά που πάει;

Η μεγαλύτερη νίκη της ασφαλιστικής αγοράς είναι, να μπορέσει να συγκεντρώσει όλη της δύναμη για να μείνει ΕΚΕΙ που είναι και να κάνει ΕΔΩ αυτό που πρέπει να κάνει

Κόντρες αγοράς, λάθη και ασυμβατότητες, ο στόχος;

Ποια είναι η λύση;  αυτή δεν έχει βρεθεί ακόμα. Και ας έχουν περάσει τόσα χρόνια και επαναλαμβάνεται η αγορά αυτή....

Μέτρα ΤΩΡΑ για τον κλάδο Υγείας

Για όλες τις πτυχές του προβλήματος των ασφαλίστρων υγείας μίλησαν εκτενώς θεσμικοί παράγοντες και στελέχη της αγοράς από την Ύδρα

Επτά απαντήσεις ψάχνει ο Ανασφάλιστος

Υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να δώσει μία απάντηση από τις επτά που ψάχνει ο Ανασφάλιστος με σιγουριά ;.....

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κλήμης Δημαρχιάδης: Δέκα χρόνια στο τιμόνι ενός οράματος που έγινε πρότυπο συνεργατικής επιχειρηματικότητας

Όταν ιδρύθηκε το Συνεργατικό Σχήμα «ΠΑΝΟΡΜΟΣ», κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση και το βάθος της διαδρομής που θα ακολουθούσε

Οι μεγάλες ασφαλιστικές ανατροπές χαρίζουν “ζωή”

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μαζί με τον Δημήτρη Γαβαλάκη πέτυχαν μία όχι μόνο απλά ανατροπή, αλλά μία ιστορική ανατροπή

Ευρώπη Ασφαλιστική: Αύξηση παραγωγής και κερδοφορίας το α’ εξάμηνο

Ένα δυνατό πρώτο εξάμηνο κατέγραψε σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρώπη Ασφαλιστική μετά την ολοκλήρωση του deal με τον όμιλο Intracom

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο 11th MedTech Conference!

Η αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων περνά μια κρίσιμη καμπή – με τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ, τις θεσμικές παρεμβάσεις και τις χρόνιες προκλήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σημαντικές εξελίξεις για τα ανασφάλιστα οχήματα

Καθοριστική συνάντηση της ηγεσίας του ΕΕΑ με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας στο επίκεντρο: Από την επαγγελματική εξουθένωση στην ευημερία

Η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ καθορίζει ένα νέο θεσμικό προσανατολισμό

Ν. Μακρόπουλος στην κάμερα του I.W.: Η ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλάζει

Tο εφετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

Τι προβλέπει η Αllianz-Trade για την οικονομία

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν το όριο του 3,5% του ΑΕΠ που απαιτούν οι ΗΠΑ στα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ

«Φως» για τη λύση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ