back to top
16.8 C
Athens
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026

Tέλος Οκτωβρίου πρεμιέρα στα πρώτα πρόστιμα και για τα ανασφάλιστα οχήματα

 Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάνουν πρεμιέρα τον Οκτώβριο και θα διενεργούνται εφεξής ανά ημερολογιακό εξάμηνο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:

  -Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο . Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ  για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

- Advertisement -

Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.

-400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

- Advertisement -

Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν τα έχουν ασφαλίσει ή δεν τα έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο θα λάβουν έως το τέλος του μήνα  πρόστιμο από 250 έως και 1.000 ευρώ . Εάν συνεχίσουν να αγνοούν την υποχρέωση, κινδυνεύουν τον Ιανουάριο να εισπράξουν διπλάσιο πρόστιμο ή ακόμα και να χάσουν τις πινακίδες και την άδεια  κυκλοφορίας του οχήματος μέχρι να συμμορφωθούν.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί των διασταυρώσεων στοιχείων και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα ειδοποιητήρια αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος Οκτωβρίου. Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα ενώ άγνωστος – μέχρι την ώρα της διασταύρωσης- είναι ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

  Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται  και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου τού οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής τού προστίμου.

Επανέλεγχος

Τρεις μήνες μετά  την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, ο νόμος ορίζει ότι όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος.

Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος), η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται.

Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας και αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του, προκειμένου να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και την παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που εξέδωσε τη σχετική πράξη.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου κατά περίπτωση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Συνεχίζονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και οι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αξιοποιούν

Τριάντα δύο χιλιάδες ανασφάλιστα μέσα στο καλοκαίρι

Τριάντα δύο χιλιάδες διακόσια πέντε οχήματα ανασφάλιστα έπιασαν στο ραντάρ τους οι έλεγχοι τους κράτους, με την αξία των προστίμων να ισούται με 12.545.250 ευρώ

Ριζικές αλλαγές στην οδική ασφάλεια: μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!

Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας θα εξαρτηθεί όχι από τις εξαγγελίες, αλλά από τη συνέπεια, τον έλεγχο και τη διάρκεια στην υλοποίησή τους

Αλ. Σαρρηγεωργίου από τη ΓΣ της ΕΑΕΕ: Τρεις παρεμβάσεις στην υγεία

Τι ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το MDRT Day by MCC Hellas 2026

Από την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, η ασφαλιστική και χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση δίνει ραντεβού στο Aldemar Olympian Village

Ο Σεπτέμβριος επαναφέρει στο προσκήνιο τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται και μαζί τους ζητήματα που συχνά μετατίθενται για «μετά τις διακοπές»

Εθνική Ασφαλιστική: 15% έκπτωση στην κατοικία έως 30 Σεπτεμβρίου – Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Διπλό οικονομικό όφελος για όσους ασφαλίσουν την κατοικία τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου προωθεί η Εθνική Ασφαλιστική

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Ασφαλιστικό πρόγραμμα για φοιτητές Erasmus

Ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για φοιτητές που μετακινούνται στο εξωτερικό μέσω Erasmus διαθέτει η Υδρόγειος Ασφαλιστική

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το MDRT Day by MCC Hellas 2026

Από την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, η ασφαλιστική και χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση δίνει ραντεβού στο Aldemar Olympian Village

Η Ατλαντική Ένωση ονομαστικός χορηγός της Auto Athina 2026

Στην Auto Athina 2026, τη μεγάλη έκθεση αυτοκινήτου που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 11 Οκτωβρίου στο Metropolitan Expo

Ο Σεπτέμβριος επαναφέρει στο προσκήνιο τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται και μαζί τους ζητήματα που συχνά μετατίθενται για «μετά τις διακοπές»

Εθνική Ασφαλιστική: 15% έκπτωση στην κατοικία έως 30 Σεπτεμβρίου – Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Διπλό οικονομικό όφελος για όσους ασφαλίσουν την κατοικία τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου προωθεί η Εθνική Ασφαλιστική