back to top
17.7 C
Athens
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

ΤΕΑ: Ανάμεσα στην αυτονομία και την κρατική παρέμβαση

Το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 με τίτλο: «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές» αποσκοπεί στην καταγραφή και αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του εγχώριου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.

- Advertisement -

Ομιλία με τίτλο: «Επαγγελματική Ασφάλιση (Τ.Ε.Α.): Ανάμεσα στην αυτονομία και την κρατική παρέμβαση» παρέθεσε ο κ. Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

“Αυτό που με απασχολούσε ανέκαθεν ήταν η χάραξη αρχών, κατά ποσό δηλαδή μπορεί ο νομοθέτης να χαράξει αρχές και να μείνει πιστός σε αυτές. Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα δαιδαλώδες σύστημα και αν δεν υπάρχουν αρχές φτάνουμε σε ένα ανορθολογικό αποτέλεσμα.

- Advertisement -

Ποιος είναι ο χώρος της αυτονομίας του ταμείου και ποια είναι η κρατική παρέμβαση; Ο πρόσφατος Νόμος κάνει ένα λίφτινγκ των επαγγελματικών συντάξεων. Έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΤΕΑ.

Η χάραξη των αρχών είναι το πρόβλημα του συστήματος. Κίνδυνος για νέα νόθευση αρχών. Τα ΤΕΑ δεν πρέπει να έχουν την μεταχείριση ενός κρατικού προσώπου. Χωρίς ευνοϊκή φορολόγηση θα μειωθεί ο χώρος της επαγγελματικής ασφάλισης. Θα έπρεπε να υπήρχε ένα ανώτατο ποσό φοροαπαλλαγής. Ατόπημα, η εξίσωση των ομαδικών ασφαλιστηρίων με τα ΤΕΑ -τα ΤΕΑ είναι κοινωνικά Ταμεία, δεν είναι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, είναι λάθος να τα βλέπετε, έτσι,

Θετικό κομμάτι η θωράκιση των συστημάτων, ο εποπτικός έλεγχος.

Μόλις το 2002 έχουμε τα πρώτα ΤΕΑ. Μετά από μια 20ετία η επαγγελματική ασφάλιση βρήκε κάποιον διστακτικό βηματισμό. Η αφετηριακή σκέψη του νομοθέτη ήταν να δώσει πνοή στον 2ο πυλώνα και να την ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Το στοίχημα παραμένει ανοικτό.

Ο νόμος επεδίωξε να διευκολύνει την σύσταση των ΤΕΑ αλλά πρέπει το ταμείο να έχει μια ενιαία κλαδική ιδιότητα”.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο 2ος πυλώνας αποτελεί μία σύμβαση. “Δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε, τα ΤΕΑ προσφέρουν αυτήν την κλαδική διαφοροποίηση. Ο 2ος πυλώνας φέρει μία ετερογένεια.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Σχετικές δημοσιεύσεις

6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Για ακόμη μία χρονιά, η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS διοργανώνουν το

Tα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Θεματική της εκπομπής ήταν «Συντάξεις από Ε.Φ.Κ.Α. και ο ρόλος των Τ.Ε.Α. για τον λογιστή - φοροτεχνικό»

Στο + 3,3% το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 3,3% και διαμορφώθηκε στα 2.508 εκατ. ευρώ

Δρ. Χρήστος Νούνης στα Βραβεία ΧΡΗΜΑ: Η Ευρώπη είναι υποανάπτυκτη στην αξιοποίηση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων

Σύντομο χαιρετισμό παρέθεσε ο Δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.)

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ευρώπη Ασφαλιστική: Έτοιμη για εξαγορές στις ασφάλειες

Η Intracom θα παραχωρήσει μέρος των δικαιωμάτων προτίμησής της στον Νίκο Μακρόπουλο, ιδρυτή της Ευρώπη Ασφαλιστική, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα κατέχει το 13,4% της εισηγμένης.

Τι συζήτησαν Κ. Πιερρακάκης, Αλ. Σαρρηγεωργίου, Ελ. Παπασπυροπούλου

Τι είπε ο Κωνσταντίνος Πάντος Director Life Insurance της Groupama για τα θέματα ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα....

Ευρώπη Holdings: Τα 68,3 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και οι νέες εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο 

Προ των πυλών βρίσκεται η κεφαλαιακή αύξηση των 68,338 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Ευρώπη Holdings, θυγατρική εταιρεία της Intracom.

Νέα εποχή για τη CNP Cyprus που περνά στην Ελληνική Τράπεζα

Aλλάζει σελίδα το ασφαλιστικό τοπίο στην Κύπρο καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ της CNP Assurances και της Ελληνικής Τράπεζας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SCOR, AXA XL, Marsh: Στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση μέσω ενός mega-ναυτιλιακού project

Οι SCOR, AXA XL και Marsh ένωσαν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία τους για να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επιβεβλημένα τα μέτρα στήριξης, αναμένουμε όμως δράσεις και για τις ΜμΕ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι σίγουρα θετικά καθώς στηρίζουν πολίτες που δυσκολεύονται πολύ στην καθημερινότητα τους.

Κ. Π. Βοτσαρίδης: «Με τη θέσπιση και εφαρμογή της Πολιτικής Πολυμορφίας, η εταιρεία εστιάζει στην ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών και νέων»

«Η INTERLIFE αναγνωρίζει την αξία της δημιουργίας και της αποτελεσματικής κάλυψης νέων θέσεων εργασίας, στοχεύοντας στην προσέλκυση

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου

Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις 25 Απριλίου 2025 στο πλαίσιο

NN Social Innovation Startup Award 2025

Ο διαγωνισμός που επιβραβεύει την κοινωνική καινοτομία, ξεκίνησε για 2η συνεχή χρονιά. H NN, πιστεύει στους ανθρώπους που οραματίζονται