back to top
14.9 C
Athens
Κυριακή 12 Απριλίου 2026

Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης ιδρύθηκε για τους γιατρούς. Πώς θα λειτουργεί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ιδρύει Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης για τα μέλη τους. Στόχος είναι να προωθηθούν τα συμφέροντα των ιατρών της Αθήνας.

Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, στο οποίο μέλος μπορεί να γίνει κάθε ιατρός καθώς και κάθε μόνιμος υπάλληλος Ιατρικού Συλλόγου της χώρας μας. Σύμφωνα με το καταστατικό του, οι εισφορές του κάθε μέλους θα επενδύονται για την μεγαλύτερη δυνατόν απόδοση τους.Όπως ανακοινώθηκε από τον ΙΣΑ,  εκ του Νόμου προβλέπεται η λειτουργία Επενδυτικής Επιτροπής, που θα εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τις επενδυτικές αποφάσεις. Το Ταμείο θα είναι πλήρως ανεξάρτητη οντότητα, με δικό του Διοικητικό Συμβούλιο. 

- Advertisement -

Την θεσμική παρέμβαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.  Το «παρών» έδωσαν τα 112 ιδρυτικά μέλη του Ταμείου καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του ΙΣΑ  εκφράζοντας τις απορίες τους. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έλαβαν πληροφορίες από τον καθηγητή Ασφαλιστικής Επιστήμης ΟΠΑ Νίκο Φράγκο, για τη λειτουργία του Ταμείου. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκαναν οι δύο Αντιπρόεδροι του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος και Ι. Δατσέρης ενώ παρεμβάσεις έγιναν από το Γεν. Γραμματέα Σ. Τσουκαλο και το Γ. Γραμματέα του ΠΙΣ Γ. Ελευθερίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης η κίνηση αυτή είναι στην κατεύθυνση τουσυνταξιοδοτικού προβλήματος, για να διασφαλίζει ευνοϊκότερο μέλλον στους γιατρούς. «Το Ταμείο θα λειτουργεί με την αυστηρή εποπτεία του Κράτους, κάτι αναγκαίο και επιθυμητό από όλους μας, για να διασφαλίζεται με διαφάνεια και αξιοκρατία, η βέλτιστη διαχείριση των εισφορών των μελών.» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

- Advertisement -

Σχετικά με τα οφέλη ο κ. Φράγκος  εξήγησε ότι «οι εισφορές του εργαζομένου που καταβάλλονται υπέρ των ΤΕΑ αποτελούν εκπιπτόμενη δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου ή του ελεύθερου επαγγελματία, δηλαδή δεν φορολογούνται. Κάθε παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ΤΕΑ προς τους ασφαλισμένους και τα εξαρτώμενα μέλη τους δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο.  Αντίθετα η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από συνταξιοδοτικά συμβόλαια ασφαλιστικών εταιριών αποτελεί εισόδημα και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστές από 10% έως και 20%. Τα παραπάνω ποσοστά αυξάνονται σε 15% μέχρι και 30%, αντίστοιχα, σε περίπτωση πρόωρης εξαγοράς του συμβολαίου».

Εισφορές

Η τακτική μηνιαία εισφορά (12 ισόποσες μηνιαίες καταβολές ανά έτος) δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 50 ευρώ ούτε ανώτερη από 10.000 ευρώ. Ωστόσο, κάθε ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να μεταβάλει το ύψος της τακτικής μηνιαίας εισφοράς που καταβάλει στον Κλάδο Συνταξιοδοτικών Παροχών του Ταμείου, υπό τον περιορισμό του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου και ανώτατου ποσού εισφορών. Όσο για τις έκτακτες ετήσιες εισφορές οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να καταβάλλουν άπαξ ετησίως έκτακτες εισφορές μετά από σχετική γραπτή ειδοποίηση προς το TEA ΙΣΑ ποσού έως 50.000 ευρώ με πίστωση των Ατομικών τους Λογαριασμών.

Mε πληροφορίες από το virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Συνάντηση ΙΣΑ με την ΕΑΕΕ – Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και η συνεργασία με τις ασφαλιστικές

Επιδίωξη του Συλλόγου, η διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού πλαισίου συνεργασίας, προς όφελος τόσο των ιατρών όσο και των ασφαλισμένων

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ: Να συνεχιστεί το «Προλαμβάνω» μετά τη λήξη της χρηματοδότησης

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 5,2 εκατ. πολίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί περίπου 180 χιλ. νοσήματα

Αύξηση 3,4% για το ενεργητικό των ΤΕΑ το δ΄ τρίμηνο 2025

Η συνολική αξία του διαμορφώθηκε στα 2.833 εκατ. ευρώ, έναντι 2.741 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το «Ερρίκος Ντυνάν» στο Λονδίνο για το ReBrain Greece – Γέφυρα επιστροφής ταλέντων στην Ελλάδα

Η νέα δράση του ReBrain Greece θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στο Hilton London Metropole

Γιατροί της Αθήνας: Αίτημα άμεσης ανάκλησης της ΚΥΑ για τους προσωπικούς ιατρούς

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει περιορισμούς που επηρεάζουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την πρόσβαση των πολιτών στην ΠΦΥ

Το ΕΣΥ μειώνει δραστικά τις λίστες αναμονής με τα Απογευματινά Χειρουργεία

Η σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των επεμβάσεων έχει πετύχει, σύμφωνα με το Υπουργείο, μείωση της τάξης του 86,5%

Τα 16 αντικείμενα που γίνονται υποχρεωτικά για το κουτί πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητο

Δείτε αναλυτικά όσα θα πρέπει να περιέχει το κιβώτιο από τις 18/6, καθώς και τις προδιαγραφές τους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι πασχαλινές ευχές της ethosGroup

Ας είναι η Ανάσταση μια υπενθύμιση ότι κάθε νέα αρχή φέρνει μαζί της ευκαιρίες, ελπίδα και εξέλιξη

To 7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης έρχεται στις 18 Ιουνίου

Το #ocin26 θα πραγματοποιηθεί στο Divani Apollon Palace & Thalasso με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Events+

Ασφαλιστική ασπίδα για τον τουρισμό από την ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική ενόψει της σεζόν 2026

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά διαμερίσματα

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς… δυσάρεστες εκπλήξεις

Οδηγίες για ασφαλή προμήθεια και παρασκευή τροφίμων από την ΕΕΚΕ, ώστε να περάσετε καλά ΚΑΙ τη Δευτέρα του Πάσχα

Το «Ερρίκος Ντυνάν» στο Λονδίνο για το ReBrain Greece – Γέφυρα επιστροφής ταλέντων στην Ελλάδα

Η νέα δράση του ReBrain Greece θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στο Hilton London Metropole