back to top
12.7 C
Athens
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026

Τα θέματα που απασχολούν την Generali, οι εξαγορές και τα αποτελέσματα

Της Ελενας Ερμείδου

“Στις ράγες” του στρατηγικού σχεδίου ‘Generali 2021’ βαδίζει ο Ιταλικός Ομιλος Generali με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης . Εν μέσω κρισίμων θεμάτων όπως το Brexit, η πτώση των επιτοκίων και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις χρηματαγορές ο Ομιλος  τελευταία ολοκλήρωσε την συμφωνία για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Seguradoras Unidas και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών AdvanceCare στην Πορτογαλία.

- Advertisement -

Υπό το πλαίσιο αυτό ο Ομιλος ανακοίνωσε αποτελέσματα ευθυγραμμισμένα με τους στόχους, γράφοντας ανάπτυξη σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων, ταυτόχρονα επιτυγχάνοντας ισχυρό τεχνικό αποτέλεσμα και δείκτη ζημιών εξόδων προς τα ασφάλιστρα 91,8%.

Ενίσχυση του λειτουργικού αποτελέσματος, αύξηση στην καθαρή κερδοφορία, αύξηση στις καθαρές εισροές του κλάδου ζωής και πτώση στο δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα έγραψε ο Ομιλος Generali  το πρώτο εξάμηνο του 2019. Στα 1,8 δισεκ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του Ομίλου με αύξηση 34,6%, στα 1,3 δισεκ. τα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη, αύξηση 6,4%, 7,4 δισεκ. οι καθαρές εισροές του κλάδου ζωής, αύξηση +29,5%.

- Advertisement -

Τα τεχνικά αποθεματικά στα 358 δισεκ. αύξηση +4,3%.Τα ασφάλιστρα του κλάδου περιουσίας & ατυχημάτων στα 11,4 δισεκ. αυξημένα +3,9%, ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα στο 91,8%, με πτώση -0,2 ποσοστιαίων μονάδων βάσης  λόγω της μείωσης του δείκτη αναλογίας φυσικών καταστροφών.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα του κλάδου στα 1,1 δισεκ. αυξημένο κατά +1,4%

Τα μεικτά ασφάλιστρα στα 35,7 δισεκ. Αυξημένα  +1,8% υποβοηθούμενα από τις καλές επιδόσεις του κλάδου ζωής, και του κλάδου περιουσίας & ατυχημάτων. Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα κάτω του 100%, στο 91,8% με πτώση -0,2 μονάδες βάσης, το περιθώριο των νέων επιχειρήσεων στο  4,40% (-0,18 μονάδες βάσης).

Τα καθαρά κέρδη των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 133 εκατ. αύξηση +22%, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια ν να αυξάνονται στα 102 δισεκ. ευρώ. Ο δείκτης Φερεγγυότητας υποχώρησε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες βάσης έναντι του 2018 στο 209%.

Προοπτικές

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρατηρήθηκε μία κάμψη των οικονομικών δραστηριοτήτων και στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αλλά και κάποιες αδυναμίες στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Σειρά θεμάτων όπως το Brexit, η πτώση των επιτοκίων καθώς και η αβεβαιότητα στις  χρηματαγορών επικρατούν επηρεάζοντας τις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ομιλος υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο  ‘Generali 2021’ του οποίου κύρια προτεραιότητα είναι να εδραιώσει την ηγετική του θέση στην Ευρώπη και να ενισχύσει την θέση του σε αγορές που παρουσιάζουν ισχυρή δυναμική, να βελτιώσει την χρηματοοικονομική του θέση, να διακριθεί στην καινοτομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του λειτουργικού του μοντέλου.

Στον κλάδο ζωής η στρατηγική στοχεύει στην επαναεξισορρόποηση του χαρτοφυλακίου σε προϊόντα κεφαλαιοποίησης. Στο κλάδο περιουσίας & ατυχημάτων στόχος είναι η διαφοροποίηση και η γεωγραφική κατανομή κινδύνων διατηρώντας ταυτόχρονα τα ίδια επίπεδα επιδόσεων στο τεχνικό αποτέλεσμα και στοχεύοντας στις αγορές υψηλής δυναμικής.

Τέλος στο κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων ο στόχος είναι η υλοποίηση της υπάρχουσας στρατηγικής. Παρά τις εντάσεις, ο Ομιλος επιβεβαιώνει την επίτευξη των στόχων που έχει ανακοινώσει για τα επόμενα τρία χρόνια, με προοπτική την αύξηση της κερδοφορία ανά μετοχή μεταξύ 6% και 8%6, καθώς και την απόδοση των ίδιων κεφαλαίων σε πάνω από 11.5%7.

Τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν μετά τη 30η Ιουνίου 2019

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του Ομίλου, στις 18 Ιουλίου υπεγράφη η συμφωνία για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Seguradoras Unidas και της εταιρείας παροχής υπηρεσών  AdvanceCare στην Πορτογαλία.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Assicurazioni Generali  αυξήθηκε στα 1,569,773,403 ευρώ στο πλαίσιο του νέου σχεδίου των μετοχών το οποίο εγκρίθηκε κατά την γενική συνέλευση των μετόχων το 2017.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πασχαλινή προσφορά από την Allianz Greece σε συνεργασία με τη Μουστάκας

Αγορές με επιστροφή ασφαλίστρων για τους κατόχους της κάρτας «Ασφαλιστικός Γονέας»

Το 2026 ως έτος-ορόσημο πολιτικής αβεβαιότητας – Οι εκλογές σε 41 χώρες αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο σκηνικό

Ανάλυση της Coface για εκλογικές αναμετρήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, τις εμπορικές συμφωνίες και το επενδυτικό κλίμα

Επιστροφή ασφαλίστρων €1,4 εκατ. από τον Ασφαλιστικό Γονέα της Allianz

Οι πελάτες μείωσαν τα ασφάλιστρά τους πραγματοποιώντας καθημερινές αγορές με την κάρτα του προγράμματος σε πάνω από 3.000 συνεργαζόμενα καταστήματα

Kaspersky: Ψώνια με τεχνητή νοημοσύνη για μια ασφαλή Black Friday

Η ανάθεση αγορών και πληρωμών σε «έξυπνους» πράκτορες δημιουργεί νέα περιθώρια επίθεσης - Πώς θα παραμείνετε ασφαλείς κατά τις αγορές σας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης φιλοξενεί στις 25 και 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα το COB DPO Event 2026 

Στην Αθήνα μεταφέρεται στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2026 ο διεθνής διάλογος για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν

Τρεις προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά θέτει η Insurance Europe ενόψει του 2027

Λιγότερη γραφειοκρατία, αναλογικότεροι κανόνες και ουσιαστική μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ζητά η Insurance Europe

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά στο Λονδίνο – Εκδήλωση υψηλού επιπέδου από την ΕΑΕΕ στις 2 Δεκεμβρίου

Την ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά φέρνει στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)

13ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο ΕΣΑΠΕ & GAMA Global Hellas–Cyprus: Κορυφαίοι ομιλητές, επίκαιρες θεματικές και νέες προοπτικές για την ηγεσία στην ασφαλιστική αγορά

Η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, με την GAMA Global Hellas-Cyprus www.gamahellas.com, συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παρουσίαση εξομοιωτή πυρκαγιάς αεροσκάφους στην Πτολεμαΐδα

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 05 Νοεμβρίου 2026, η εκδήλωση παρουσίασης του νέου εξομοιωτή πυρκαγιάς αεροσκάφους στη Σχολή Πυροσβεστών

The Fraud Games 2026: Τριάντα χρόνια εταιρικής απάτης και οι προκλήσεις της «επόμενης ημέρας»

Πεντακόσιοι και πλέον συμμετέχοντες, από 13 ευρωπαϊκές χώρες, παρακολούθησαν διά ζώσης και διαδικτυακά όλες τις παρεμβάσεις γύρω από ένα κρίσιμο θέμα: την εταιρική απάτη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στατιστικά οδικής ασφάλειας 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα τα οριστικά στατιστικά στοιχεία έτους 2025

AIForum26: «Από τα δεδομένα στις υποδομές — Χτίζοντας το AI oικοσύστημα της Ελλάδας»

«Από τα Δεδομένα στις Υποδομές — Χτίζοντας το AI Οικοσύστημα της Ελλάδας» ήταν το κεντρικό θέμα του 1ου πάνελ

Αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος διεθνώς – Πώς αξιολογεί η Atradius κατασκευές, δομικά υλικά και κλωστοϋφαντουργία

Αυξημένη έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο εμφανίζει η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να συγκεντρώνουν