της Ελενας Ερμείδου
Καλά νέα μας μεταφέρει η Swiss Re για τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι η Κίνα θα βάλει ένα χεράκι για να βγάλει τον κόσμο από την δίνη του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια ο χαμηλός πληθωρισμός στην Κίνα θα συμβάλλει στην παγκόσμια διαδικασία αποπληθωρισμού, και θα στηρίξει και τις αγορές ασφάλισης.
Ο βασικός οικονομικός δείκτης της κινέζικης οικονομίας επέστρεψε στην ανάπτυξη μετά από τέσσερις μήνες αποπληθωρισμού, σημειώνοντας σε ετήσια βάση άνοδο 0,7%. εξαλείφοντας έτσι τις ανησυχίες για στασιμότητα τύπου Ιαπωνίας.
Καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να υποχωρήσουν το 2024, οι αναλυτές του Swiss Re Institute προβλέπουν πολύ μικρό πληθωρισμό, κατά μέσο όρο 0,5% για το έτος.
Το κακό νέο είναι ότι τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με το παρελθόν στην χώρα, η βραδύτερη αύξηση του εισοδήματος και η ύφεση της αγοράς ακινήτων κρατούν πολύ χαμηλά την εγχώρια ζήτηση, και το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν θα υποχωρήσει.
Τώρα, ο χαμηλός πληθωρισμός στην Κίνα θα πρέπει να συμβάλει στην παγκόσμια διαδικασία αποπληθωρισμού, κυρίως μέσω χαμηλότερων εξαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων. Αυτό θα στηρίξει τις ασφαλιστικές αγορές, αλλά μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο μεταξύ των παραγωγών στις χώρες εισαγωγής.
Τρεις μηχανισμοί αποσυμπιέζουν την κατάσταση
Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο και όλο και πιο εξελιγμένο μεταποιητικό τομέα στον κόσμο, τον περισσότερο πληθυσμό μεσαίου εισοδήματος στον κόσμο και την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κατανάλωσης στον κόσμο. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες στηρίζουν τον βασικό πληθωρισμό, σύμφωνα με τους αναλυτές της Swiss Re.
Επιπλέον, ο σχετικά υγιής ισολογισμός της χώρας και οι διασυνοριακοί έλεγχοι κεφαλαίων την καθιστούν επίσης την χώρα ικανότερη στο να αποτρέψει ένα σπιράλ αποπληθωρισμού των τιμών καταλήγει η Swiss Re Institute.