back to top
20 C
Athens
Τρίτη 28 Απριλίου 2026

Swiss Re Institute: “Kαμπανάκι” για τους κινδύνους της ΑΙ. Η ευκαιρία των (αντ)ασφαλιστών

Ο τομέας της Υγείας και των Φαρμάκων αναμένεται να πληγεί περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Swiss Re Institute.

Η «κινητικότητα και οι μεταφορές» καθώς και η «ενέργεια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας» είναι οι άλλες 3 κορυφαίες βιομηχανίες που βρίσκονται περισσότερο αντιμέτωπες με κινδύνους από τις δυσμενείς επιπτώσεις της τεχνολογίας AI την επόμενη δεκαετία.

- Advertisement -

Η μελέτη εξετάζει τους αναδυόμενους κινδύνους τεχνητής νοημοσύνης σε δέκα κλάδους, διερευνώντας την πιθανότητα και τη σοβαρότητα διαφόρων περιστατικών απώλειας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη λόγωμιας σειράς παραγόντων όπως data bias, cyber επιθέσεις, αλγοριθμικοί κίνδυνοι και ρίσκα που σχετίζονται με την απόδοση, μεταξύ άλλων.

Ο Christoph Nabholz, Chief Research & Sustainability Officer της SwissRe, δήλωσε: «Ενώ οι υπηρεσίες πληροφορικής επηρεάζονται αυτήν τη στιγμή περισσότερο από τους κινδύνους της AI ως πρωτοπόρες σε αυτόν τον τομέα, αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς η χρήση της τεχνολογίας γίνεται πιο διαδεδομένη σε όλους τους κλάδους. Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εταιρείες αρχίζουν να εισάγουν ειδική κάλυψη για αποτυχίες απόδοσης τεχνητής νοημοσύνης – ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για όλους τους κλάδους. Καθώς ο κλάδος της Υγείας χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την τεχνολογία AI για τον εξορθολογισμό λειτουργιών όπως η χορήγηση, η παρακολούθηση ασθενών, η διάγνωση και η ανάπτυξη φαρμάκων, οι κίνδυνοι αυξάνονται επίσης και οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές ή και θανατηφόρες. Για παράδειγμα, ελαττωματικοί ή biased αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση, οδηγώντας σε σοβαρή ασθένεια ή απώλεια ζωής.

- Advertisement -

Άλλοι κλάδοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τις δυσμενείς επιπτώσεις της τεχνολογίας AI τα επόμενα οκτώ έως δέκα χρόνια είναι η «κινητικότητα και οι μεταφορές» και η «ενέργεια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», που κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο τομέας της κινητικότητας και των μεταφορών θα εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στον κίνδυνο που πηγάζει από την ΑΙ, λογω της χρήσης συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης οδήγησης, η οποία θέτει προκλήσεις σε εξαιρετικά διαφορετικά αστικά περιβάλλοντα. Η ενέργεια είναι πιθανό να είναι ένας άλλος τομέας που θα αξιοποιήσει εκτενώς την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα καθώς η συνεχιζόμενη μετάβαση στο μηδενικό άνθρακα απαιτεί την ηλεκτροδότηση και τη δημιουργία έξυπνων δικτύων. Η Pravina LADVA, Chief Digital & Technology Officer της Swiss Re, δήλωσε: “Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντικά για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, αλλά υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανές ευπάθειες. Δεδομένου του ρόλου του, ο κλάδος των αντασφαλίσεων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και στη βοήθεια στην οικοδόμηση της ψηφιακής εμπιστοσύνης που απαιτείται για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού τέτοιων αναδυόμενων τεχνολογιών».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει το trade credit underwriting

Όπως επισημαίνει η Atradius, στόχος δεν είναι η αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά η ενίσχυση της κρίσης του, ιδιαίτερα σε απαιτητικές περιπτώσεις

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η σημασία του ποιοτικού ύπνου για την υγεία και την ευεξία

Η Εθνική Ασφαλιστική καλεί το κοινό να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις συνήθειες ύπνου και να υιοθετήσει πρακτικές που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητάς του

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Aon: Η κλιματική μεταβλητότητα επηρεάζει ολοένα περισσότερο τα μοντέλα των ασφαλιστών

Τα ευρήματα της έκθεσης CCI υπογραμμίζουν την κλίμακα των κενών προστασίας και τη σημασία της επανεξέτασης των στρατηγικών ανθεκτικότητας

Επαφές Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Κύπρο – Ενίσχυση επιχειρηματικών συνεργασιών και διμερών σχέσεων

Σειρά ουσιαστικών και υψηλού επιπέδου επαφών πραγματοποίησε στη Μεγαλόνησο ο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, με αφορμή το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο ΠΣΕΑΔ

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κ. Χαραλαμπίδου: «Η ασφάλιση φορτίου δεν αρκεί για τον διαμεταφορέα»

Ένα κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο των μεταφορών και των logistics φέρνει στο προσκήνιο η CEO και Partner της wedo.insure

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ασφαλιστικού κλάδου στο DEF26

Σημαντική ήταν η παρουσία της MEGA BROKERS SA στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Εκδήλωση ΣΕΣΑΕ: «Μικροεκφράσεις προσώπου: Αναγνώρισε, Εφάρμοσε, Ωφελήσου»

Την Τρίτη 26/5 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής

ΕΑΕΕ και HALA ενισχύουν τη συνεργασία τους για εκσυγχρονισμό της διαχείρισης ασφαλιστικών ζημιών

Στο επίκεντρο της συνάντησης, ο κρίσιμος ρόλος του πραγματογνώμονα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης