Η ΕΕ έχει προτείνει μέτρα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα.
Πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης εξαρτάται από τις εισαγωγές, πράγμα που την καθιστά ευάλωτη στα πολιτικά γεγονότα εκτός των συνόρων της.
Ο εφοδιασμός σε φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα ευάλωτος: ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πετρελαίου στην ΕΕ γίνεται διά θαλάσσης, το φυσικό αέριο μεταφέρεται μέσω αγωγών. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν οι πηγές εφοδιασμού και οι διαδρομές σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.
Μετά την προσωρινή διακοπή του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο τον χειμώνα του 2006 και του 2009, αναλήφθηκε δράση για να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ωστόσο, τα γεγονότα στην Ουκρανία — από την οποία διέρχονται οι αγωγοί φυσικού αερίου που ξεκινούν στη Ρωσία — έκαναν επιτακτικότερη την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της δράσης.
Βελτίωση της ασφάλειας
Για να διασφαλίσει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό φέτος τον χειμώνα, η ΕΕ πρότεινε να διενεργηθούν «τεστ αντοχής», με τη δημιουργία συνθηκών εικονικής διακοπής του εφοδιασμού προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος αντίδρασης του ενεργειακού συστήματος. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης και εφεδρικών συστημάτων — όπως η αύξηση των αποθεμάτων αερίου — για την περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού.
Για τη βελτίωση της ασφάλειας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ΕΕ προτείνει
– διαφοροποίηση των χωρών από τις οποίες η Ευρώπη εισάγει ενέργεια. Το 2013, πάνω από το 90 % των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προερχόταν από 4 χώρες: Ρωσία, Αλγερία, Λιβύη και Νορβηγία.
– εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση των υποδομών για αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας στην Ευρώπη.
– εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ίδιας της ΕΕ. Η παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 20% περίπου μεταξύ 1995 και 2012, αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσω της βιώσιμης παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και της αύξησης του εφοδιασμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
– ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας για να ενισχυθεί η ροή ενέργειας στο εσωτερικό της Ευρώπης. Για παράδειγμα, έξι χώρες της ΕΕ εξαρτώνται από τη Ρωσία για το σύνολο των αναγκών τους σε φυσικό αέριο· αν οι χώρες αυτές στραφούν σε άλλους προμηθευτές ενέργειας για τις ανάγκες τους, θα είναι λιγότερο ευάλωτες.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή