back to top
10.8 C
Athens
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026

Στο + 3,3% το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 3,3% και διαμορφώθηκε στα 2.508 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 2.428 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (στο εξής «Ταμείων») αυξήθηκε κατά 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 2.508 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2024.

- Advertisement -

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων σημείωσαν αύξηση κατά 7 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2024. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 2,9%, έναντι 2,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε στα 1.123 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 1.108 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές ομολόγων του εσωτερικού, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από καθαρές πωλήσεις ομολόγων του εξωτερικού. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 44,8% το δ΄ τρίμηνο, έναντι 45,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

- Advertisement -

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 835 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 801 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 33,3%, έναντι 33,0% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές μεριδίων του εξωτερικού.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας αυξήθηκε στα 425 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 407 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως σε αύξηση των αποτιμήσεων μετοχών του εξωτερικού. Το ποσοστό των μετοχών επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 17,0%, το δ’ τρίμηνο του 2024, έναντι 16,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Πίνακας 1: Συγκεντρωτική Λογιστική Κατάσταση των Ταμείων (υπόλοιπα τέλους περιόδου σε εκατ. ευρώ)

Πίνακας 2: Καθαρές ροές τοποθετήσεων των Ταμείων (σε εκατ. ευρώ)

13.03.2025 Στατιστικά Στοιχεία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης – δ΄ τρίμηνο 2024 – Πίνακας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι στόχοι της νέας χρονιάς για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μεταξύ αυτών, η αύξηση μισθών, η μείωση ανεργίας κάτω από 8% αλλά και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

ΤτΕ: Κατά 4% αυξήθηκε η αξία ενεργητικού των ΤΕΑ το γ΄ τρίμηνο 2025

Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια

Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτόματη ένταξη των εργαζομένων στα Επαγγελματικά Ταμεία

Στο επίκεντρο, η ανάγκη για συμπλήρωση των κρατικών συντάξεων και η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας των πολιτών

Παρέμβαση ΣΙΔΕΙΔΙΚΑ στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία: Προτάσεις για ΕΟΠΥΥ, συνταγογράφηση και ραντεβού

Ο Σύλλογος ζήτησε μεταξύ άλλων σαφείς απαντήσεις για την ενσωμάτωση των ταμείων ΕΔΟΕΑΠ, ΤΥΠΕΤ και ΛΥΜΣΟΕΛ στον ΕΟΠΥΥ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο Σταύρος Καραγρηγορίου

Στέλεχος με μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στον ασφαλιστικό κλάδο και στον ευρύτερο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Η NAK Insurance Brokers στηρίζει το Kaloskopi Restart Project

Ν. Κατσιμπέρης: «Η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, η αναβίωση ιστορικών κοινοτήτων και ο σεβασμός στο περιβάλλον ταυτίζονται με τη φιλοσοφία μας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας

Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στα όρια δαπάνης για υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα

Με τη δεύτερη τροποποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό των ορίων δαπανών του έτους 2025

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ 2026 για ασφαλισμένες κατοικίες

Το ποσοστό έκπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της ασφάλισης