back to top
33.7 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Σταθερά βήματα διοίκησης

του Λάμπρου Ρόδη

«Κάνε όσο πολύπλοκα σχέδια θέλεις, αλλά οι εντολές που δίνεις για την εφαρμογή τους πρέπει να είναι απλές και ξεκάθαρες». Η φράση αυτή ανήκει στον Γάλλο ηγέτη Ναπολέοντα Βοναπάρτη (1769-1821) και, κατά τη γνώμη μου, αξίζει να ταυτίζεται με τις εμπνευσμένες ηγεσίες που θέτουν ρεαλιστικούς και ξεκάθαρους στόχους. Προσωπικά δε την ταυτίζω και με όσα, σιγά σιγά και σταθερά, απλά και ξεκάθαρα, διεκδικεί η ηγεσία του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) σε συνεργασία με άλλα συλλογικά όργανα ή σε απευθείας επαφές με την Πολιτεία.

- Advertisement -

Γίνομαι ακόμη πιο συγκεκριμένος και επικαλούμαι όσα συζητήσαμε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν το IW είχε φιλοξενήσει μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), κ. Μιχάλη Τζωρτζωρή, όπου, μεταξύ άλλων, ο ίδιος είχε ξεδιπλώσει το όραμά τους, προκειμένου οι μεσίτες ασφαλίσεων να έχουν ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο.

Στόχος του ΣΕΜΑ είναι η σταδιακή αλλά αναγκαία μετάβαση σε μια νέα εποχή, όπου η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα θα συνεισφέρει στη συλλογική πρόοδο του κράτους και της κοινωνίας, συγκλίνοντας ταυτόχρονα με όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

- Advertisement -

Μια πρόσφατη κατάκτηση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η απόφαση της Εποπτικής Αρχής (Τράπεζα της Ελλάδος-ΤτΕ/Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης-ΔΕΙΑ), που εκφράζει προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) την απαίτηση να εφαρμοστεί ο αγγλικός όρος “Broker” αποκλειστικά για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που έχουν την ιδιότητα του μεσίτη ασφαλίσεων και για καμιά άλλη από τις κατηγορίες διαμεσολαβητών.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια θεσμική επιτυχία, την οποία καρπώνεται η Διοίκηση του ΣΕΜΑ, προκειμένου να σταματήσει η σύγχυση των καταναλωτών.

Ο επόμενος στόχος; Η κατοχύρωση του σήματος υπηρεσιών «Μεσίτες Ασφαλίσεων – Insurance Brokers», μια εξίσου σημαντική θεσμική κατοχύρωση στον κλάδο της διαμεσολάβησης.

Για το τέλος θα κρατήσω την αναφορά σε μια φράση του ίδιου του προέδρου, που μας τίμησε, μεταξύ άλλων, με την παρέμβασή του στο φετινό Insurance Conference, όπου αναλύθηκαν όλες αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

«Αυτό που φαίνεται ότι κινητοποιεί την ασφαλιστική βιομηχανία είναι η ανάγκη» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζωρτζωρής.

Ίσως να είναι η απόλυτη διαπίστωση για τον ασφαλιστικό κλάδο με ορίζοντα το 2030!

Από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

NN Hellas: Ταξίδια επιβράβευσης σε Μαρακές και Βιετνάμ για τους κορυφαίους συνεργάτες της

Η ασφαλιστική δημιουργεί προϋποθέσεις για μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες αλλά και τους ασφαλισμένους της

Ο Κωστής Αλφιέρης για τη νέα αξία στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Καίριες επισημάνσεις από τον ΓΓ της ΕΑΔΕ και Πρόεδρο του ΣΕΜΑ κατά τον θεσμικό χαιρετισμό του στο 19ο Insurance Conference – #inco26

Στις 8 Σεπτεμβρίου η ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ

Μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Η Brokers Union ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικής συνεργασίας με την ARAG, έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς στον Κλάδο

Τι ξεκαθαρίζει η Τράπεζα Πειραιώς για το θέμα του ΙΑΣΩ;

Mε έκτακτη ανακοίνωση, σε σχέση με δημοσίευμα που αναφέρει ότι "έκλεισε deal Τράπεζας Πειραιώς - ΙΑΣΩ"...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

YES 2026: 11 ημέρες, 98 μαθητές, 17 επιχειρηματικές ιδέες

98 μαθητές και μαθήτριες από 24 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου απέδειξαν ότι η καινοτομία δεν έχει ηλικία.

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Η Brokers Union ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικής συνεργασίας με την ARAG, έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς στον Κλάδο

Στρατηγική συνεργασία CrediaBank με BNP Paribas Asset Management

Η CrediaBank ανακοινώνει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την BNP Paribas Asset Management (BNPP AM)