Μια νέα ρύθμιση που θα απευθύνεται σε πληγέντες από την πανδημία και όχι στο σύνολο των οφειλετών του δημοσίου και θα καλύπτει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους και όχι μόνο αυτές που μπήκαν στον πάγο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές 2022, θα είναι χαμηλότοκη, ενώ οι δόσεις εκτιμάται ότι θα μπορούν να φτάσουν ακόμη και στις 60 ή στις 72, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα “Καθημερινή”
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η παροχή μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κρίνεται πλέον επιβεβλημένη καθώς
Ειδικότερα:
Ο κατάλογος περιέχει το τμήμα των ενισχύσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής που δόθηκε υπό μορφή χαμηλότοκου δανείου (σ.σ το ποσό διαμορφώνεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ) τους φόρους που “πάγωσαν” καθ΄όλο το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τώρα (σ.σ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι πότε θα δίνονται αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά το ποσό έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 δισ.ευρώ) αλλά και τις υποχρεώσεις που μπορεί να μην είχαν ανασταλεί όμως δεν πληρώθηκαν από τους υπόχρεους λόγω ανωτέρας βίας. Πάντως στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι η παροχή νέας ευκαιρίας σε όσους έχασαν παλαιές ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων εν μέσω πανδημίας να ενταχθούν εκ νέου σε αυτές.
Στοιχεία της νέας ρύθμισης
Την νέα ρύθμιση που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη μιας ρεαλιστικής λύσης για τον κάθε επιχειρηματία που θα κληθεί να καλύψει από μόνος του τις υποχρεώσεις του ύστερα από 14-15 μήνες κρατικής αρωγής αλλά και στην ανάγκη να καλυφθεί από το 2022 το τεράστιο δημοσιονομικό κενό το οποίο και φέτος θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ .Το ζητούμενο με τη νέα ρύθμιση είναι να αυξηθεί η “περίμετρος “(δηλαδή να καλυφθούν περισσότερα χρέη που μαζεύτηκαν μέσα στην πανδημία όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ) αλλά και ο αριθμός των δόσεων. Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι η αύξηση των δόσεων σε 60 ή 72 και αυτό προκειμένου να κατέβει ακόμη περισσότερο το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα ο οφειλέτης.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι αναμένεται να είναι πληγέντες της πανδημίας και όχι το σύνολο των φορολογουμένων που είχαν οφειλές. Συγκεκριμένα:
-Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή .
-Επιχειρήσεις , επαγγελματίες που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοιου λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών.
-Εργαζόμενους που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
-Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης , πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.