back to top
16.8 C
Athens
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

Στα 2.428 εκατ. ευρώ η αξία ενεργητικού των ΤΕΑ

Τα “Στατιστικά Στοιχεία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης – γ΄ τρίμηνο 2024” δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 3,4% και διαμορφώθηκε στα 2.428 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 2.348 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

- Advertisement -

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Υποχρεωτικής Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (στο εξής Ταμείων) αυξήθηκε κατά 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 2.428 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων σημείωσαν μείωση κατά 6 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 66 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 2,7%, έναντι 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

- Advertisement -

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε στα 1.108 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 1.063 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές κυβερνητικών ομολόγων του εξωτερικού, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από καθαρές πωλήσεις ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων, καθώς και σε αύξηση των αποτιμήσεων του συνόλου των ομολόγων. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού αυξήθηκε στο 45,6% το γ΄ τρίμηνο, έναντι 45,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 801 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 754 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 33,0%, έναντι 32,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές μεριδίων του εξωτερικού.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας διαμορφώθηκε στα 407 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 410 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού μειώθηκε στο 16,8%, το γ’ τρίμηνο του 2024, από 17,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

statistikaTEA

Πίνακας 1: Συγκεντρωτική Λογιστική Κατάσταση των Ταμείων (υπόλοιπα τέλους περιόδου σε εκατ. ευρώ)

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΤΕΑ: Η επόμενη ημέρα της επαγγελματικής ασφάλισης στο επίκεντρο της συνάντησης Νούνη – Μηλιού

Τη σημασία του νέου θεσμικού και φορολογικού πλαισίου για την επαγγελματική ασφάλιση και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των Ταμείων

Τι λέει ο Νόμος 5327/2026 για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Περισσότερες δυνατότητες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και άλλες διατάξεις.

Αυξήθηκε κατά 8,1% η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

Β. Παναγιωτίδης: Η επαγγελματική ασφάλιση μας απασχολεί ως Ελλάδα και Ευρώπη

Δήλωση του Ανώτερου Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο περιθώριο του #ocin26

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ατομικός Επενδυτικός Λογαριασμός Ανηλίκων: Η νέα ευκαιρία για τις ασφαλιστικές στην αποταμίευση 

Μια νέα ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά δημιουργεί το σχέδιο νόμου για τον Ατομικό Επενδυτικό Λογαριασμό Ανηλίκων (Α.Ε.Λ.Α.)

H EUROINS Ελλάδος Xρυσός Χορηγός της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Tην αναβάθμιση της συνεργασίας με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και την ενίσχυση της παρουσίας της στους κλάδους non-motor ανέδειξε η EUROINS Ελλάδος

Cyber Resilience Masterclass: Από την αντίδραση στη στρατηγική θωράκιση

Η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά τεχνικό ζήτημα, αλλά κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική και επιχειρησιακή βιωσιμότητα

Πράσινο φως από Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συγχώνευση Crediabank-Ευρώπη Holdings

Τη συγχώνευση των εταιρειών «CREDIABANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Around the table 2026: Η Mastercard σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τη γαστρονομική πλευρά της Αθήνας

Μετά από τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις, το Around the table επιστρέφει στην Αθήνα για 5η συνεχόμενη χρονιά, έχοντας πλέον καθιερωθεί

Η Interamerican παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια:
«Ό,τι για εσένα είναι σπουδαίο, για εμάς είναι τα πάντα» με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καρέτσα

Η Interamerican παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «Ό,τι για εσένα είναι σπουδαίο, για εμάς είναι τα πάντα» και πρωταγωνιστή τον διεθνή

Ατομικός Επενδυτικός Λογαριασμός Ανηλίκων: Η νέα ευκαιρία για τις ασφαλιστικές στην αποταμίευση 

Μια νέα ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά δημιουργεί το σχέδιο νόμου για τον Ατομικό Επενδυτικό Λογαριασμό Ανηλίκων (Α.Ε.Λ.Α.)

H EUROINS Ελλάδος Xρυσός Χορηγός της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Tην αναβάθμιση της συνεργασίας με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και την ενίσχυση της παρουσίας της στους κλάδους non-motor ανέδειξε η EUROINS Ελλάδος

Βιογραφικό με AI: Οι συμβουλές της Kaspersky για ασφαλή και αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα* της Kaspersky, το 90% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης