back to top
25.3 C
Athens
Σάββατο 7 Ιουνίου 2025

Σκανδαλώδης απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας!

του Αιμίλιου Νεγκή

Μέσα στην τούρλα των εκλογών, πέρασε στα ψιλά μία σκανδαλώδης απόφαση του Θ. Δημόπουλου. Η απόφαση πρακτικά ευνοεί όσες ιδιωτικές κλινικές είχαν κάνει περιττές χρεώσεις τον ΕΟΠΥΥ το έτος 2013, ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ!

- Advertisement -

Η επίμαχη απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 14/9 με δελτίο τύπου του κ. Δημόπουλου (ένα από τα πολλά που εξέδωσε θέλοντας προφανώς να δείξει ότι κάνει δουλειά…). Επί λέξει αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο, και εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο, η υπουργική απόφαση, με την οποία αποσυνδέεται το claw back του έτους 2014 από εκείνο του 2013, όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές. Με τη συγκεκριμένη απόφαση αλλάζει ο μαθηματικός τύπος του claw back του έτους 2014, προκειμένου να είναι εφικτή η είσπραξή του, καθώς για το 2013 εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ».

- Advertisement -

Πρακτικά, λοιπόν και με πρόσχημα την είσπραξη του claw back του 2014, που αποτελεί ζητούμενο από το νέο Μνημόνιο, ο κ. Δημόπουλος υπέγραψε μία απόφαση, η οποία «κουκουλώνει» ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας: την υπερχρέωση του ΕΟΠΥΥ από ορισμένες ιδιωτικές κλινικές με τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ!

Το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και θα προσπαθήσω να μην σας μπερδέψω με περιττές λεπτομέρειες. Σας θυμίζω ότι πέρσι μετά από πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία συνέχισε ο Μάκης Βορίδης, έγινε αναδρομικός έλεγχος από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες στις νοσηλείες του 2013 σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές.

Μάλιστα, πέρσι τέτοια εποχή, οι κ.κ. Γεωργιάδης, Βορίδης μαζί με τους Λυκουρέντζο και Λοβέρδο, είχαν παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, που είχαν δείξει ότι υπήρξαν περιττές χρεώσεις ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. Είχαν δεσμευτεί, δε, ότι η υπόθεση θα οδηγούνταν στη Δικαιοσύνη.

Ε, λοιπόν, η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Θ. Δημόπουλου δίνει άφεση αμαρτιών σε όσες κλινικές έκαναν τις υπερχρεώσεις. Ανάμεσά τους, δε, υπάρχουν κλινικές της Αττικής, οι οποίες είχαν 40-70% περιττές χρεώσεις. Δηλαδή, από τα νοσήλια που είχαν υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ το 40-70% ήταν λαμογιές!

Ας δούμε πώς. Πέρσι, στις 11 Νοεμβρίου, ο Μάκης Βορίδης είχε εκδώσει απόφαση, η οποία περιλάμβανε έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο, με βάση τον οποίο θα υπολογιζόταν το ανώτατο ποσό, που θα μοιραζόταν σε κάθε κλινική και με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε κλειστό προϋπολογισμό για το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών (235 εκατ. ευρώ).

Ο μαθηματικός τύπος λοιπόν λάμβανε υπόψη και την αξιοπιστία και φερεγγυότητα κάθε κλινικής με βάση και τα αποτελέσματα των ελέγχων, που αναφέραμε. Έτσι, λοιπόν, μία κλινική, που είχε ποσοστό περιττών χρεώσεων μόνο 20% θα είχε μπόνους έναντι μίας άλλης, η οποία είχε ποσοστό 70%.

Η νέα απόφαση, λοιπόν, του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας αφαιρεί πλήρως από το νέο μαθηματικό τύπο το δείκτη αυτόν. Αφαιρεί επίσης το δείκτη επάρκειας υπηρεσιών. Με βάση αυτόν, δεν ήταν δυνατόν μία κλινική να χρεώσει π.χ. μία νευροχειρουργική επέμβαση, αν η άδειά της δεν περιλάμβανε τέτοιου είδους ιατρική ειδικότητα.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο νέος μαθηματικός τύπος λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των υποβολών κάθε κλινικής και όχι μόνο των εκκαθαρισθεισών δαπανών, όπως θα ήταν το ορθό και δίκαιο. Το σημαίνει αυτό; Ότι επιβραβεύονται όσοι κατέκλεψαν τον ΕΟΠΥΥ!

Ασφαλώς, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, που πρέπει να διερευνηθούν:

  • Σε ποιον ανήκει η εισήγηση, στην οποία βασίζεται η προκλητική αυτή απόφαση;
  • Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι υποθέσεις των κλινικών, που είχαν κάνει τις υπερχρεώσεις;
  • Τα χρήματα, που διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκε αναίτια ο ΕΟΠΥΥ, έχουν ζητηθεί να επιστραφούν ή έστω να συμψηφιστούν;
  • Τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση για όλα αυτά;

Περιμένουμε απαντήσεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένες κλινικές και με ονοματεπώνυμα.

 

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Νοσήλια και ασφάλιστρα: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – Να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση

Μια μεγάλη συζήτηση για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας έχει ανοίξει από τις αρχές του έτους και, δυστυχώς, αν δεν υπάρξουν συναινετικές προσεγγίσεις

ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες εγγραφής για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον

Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους ασφαλισμένους Φαρμάκων Υψηλού Κόστους προκειμένου να αιτηθούν

Ο κανονισμός της Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ

Με υπουργική απόφαση ορίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας της μη αμειβόμενης Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής

Οι υπέρογκες επιστροφές θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

«Φρένο» στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες θέτουν οι υποχρεωτικές επιστροφές αφού ανέρχονται στο 79%

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

MEGA Brokers: Φυτεύουμε σήμερα για το αύριο που αξίζουμε

Όποιος περνά από το Πάρκο Δημήτρη Μπέη της Αθήνας,...

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Επανεκλογή του Σπ. Μπαρκούζου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea στο Δ.Σ. της AMICE

Ο κ. Σπύρος Μπαρκούζος, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea, επανεξελέγη ως μόνιμο μέλος, με τριετή θητεία έως το 2028 στο Δ.Σ. της AMICE