back to top
15.2 C
Athens
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026

Συστράτευση εταιρειών και δημοσίου για τα ανασφάλιστα

[starbox]
Το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων δεν είναι πρόσφατο και είναι λάθος να αποδίδεται στην οικονομική κρίση. Είναι πρόβλημα που ξεκίνησε από λανθασμένη νοοτροπία κατά τις δεκαετίες ‘70 και ‘80 και κορυφώθηκε στην δεκαετία «της ευμάρειας και του χρηματιστηρίου» του ’90 αποδεικνύοντας ότι τελικά είναι θέμα αυτογνωσίας και συνείδησης και όχι χρημάτων.

Τη συγκεκριμένη δεκαετία, όπου ο αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων αυξήθηκε θεαματικά λόγω και της εισόδου και ανάπτυξης των οικονομικών μεταναστών από γειτονικά κράτη (Αλβανία, Βουλγαρία) αλλά και από πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης , τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα έφτασαν στα 6-6,2 εκατ. και απ’ αυτά τα 2 εκατ. αυτοκίνητα ήταν ανασφάλιστα. Είχαμε φτάσει δηλαδή σε αναλογία 1/3 και όχι εξ’ αιτίας οικονομικών λόγων αφού υπήρχαν εισοδήματα και το ελληνικό ΑΕΠ ξεπερνούσε τα 200 δις. Ευρώ (το αντίστοιχο σε δραχμές) αλλά κυρίως λόγω αδιαφορίας.

- Advertisement -

Σήμερα , η αναλογία αυτή (ανασφάλιστων οχημάτων / συνολικών οχημάτων) διαμορφώνεται σύμφωνα με στοιχεία του επικουρικού σε περίπου 20% δηλαδή 1 προς 5. Αιτία για τη μείωση των ανασφάλιστων ως προς το σύνολο ήταν κυρίως η μείωση του μέσου ασφαλίστρου κατά 30% κατά τα τελευταία 3 χρόνια , σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αλλά κυρίως η συνειδητοποίηση από τους περισσότερους οδηγούς και ιδιαίτερα από τους νέους οδηγούς ότι η ασφάλιση είναι αναγκαία. Χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη καμπάνια και από την ΕΑΕΕ που ξεκίνησε από την δεκαετία του ’90 και κλιμακώθηκε μέχρι σήμερα και από το Επικουρικό , το οποίο κατά τα τελευταία χρόνια και υπό την καθοδήγηση του Δημ. Ζορμπά έχει δραστηριοποιηθεί έντονα προς αυτή την κατεύθυνση. Για το Επικουρικό μάλιστα , η μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων αποτελεί ζωτικό θέμα επιβίωσης μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχε φτάσει προ 3ετίας.

Η συστράτευση και της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην προσπάθεια αυτή, δείχνει ότι πλέον οι θεσμοί επιδιώκουν να μειώσουν και το κόστος αποζημιώσεων από τα ατυχήματα και να χρησιμοποιήσουν το «κυνήγι» των ανασφάλιστων οχημάτων ως ένα δημοσιονομικό εργαλείο απ’ το οποίο θα εισρεύσουν πάνω από 40 εκατ. ευρώ άμεσα με ορίζοντα διετία να φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ. Άλλωστε πλέον το ύψος των ασφαλίστρων αυτοκινήτου έχει μειωθεί τόσο πολύ που παύει να αποτελεί άλλοθι για την μη ασφάλιση τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η είσοδος και των ΕΠΥ στο χώρο ασφάλισης αυτοκινήτου βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να υπάρχει έστω και μία υποτυπώδης ασφαλιστική κάλυψη σε κατηγορίες οχημάτων (ταξί, οικονομικοί μετανάστες, επαγγελματίες τουρισμού) οι οποίοι είχαν παλαιότερα μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων οχημάτων.

- Advertisement -

Η προσπάθεια είναι σοβαρή αρκεί να μην περιοριστεί σε ‘τρομοκρατικές’ και ‘αστυνομοκρατικές’ επικοινωνίες και προβολές. Χρειάζεται να συνεχιστεί ως μία προσπάθεια πειθούς και συνειδητοποίησης τι σημαίνει ανασφάλιστο όχημα σε ατύχημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επικουρικό Κεφάλαιο: Σε τροχιά ιστορικού πλεονάσματος και θεσμικής ωρίμανσης – Μήνυμα αισιοδοξίας από την κοπή της πίτας στα νέα γραφεία

Την εκδήλωση κοπής πίτας τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και θεσμικών φορέων

ΕΑΔΕ: Μια βραδιά με ουσία, για το αύριο στην ιδιωτική ασφάλιση

Καίριες τοποθετήσεις, τιμητικές διακρίσεις και διάλογος με τη νέα γενιά στην επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος

O Ν. Βέττας μιλά για την ελληνική οικονομία στην Ετήσια Τακτική ΓΣ του ΣΕΣΑΕ

Την ψηφοφορία θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία του καθηγητή, βραβεύσεις, κοπή πίτας και κοκτέιλ

H ασφαλιστική απάτη στο στόχαστρο της ΕΑΕΕ, σε συνεργασία με ΕΛΑΣ και Insurance Europe

Η εκδήλωση της 26ης Ιανουαρίου συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον της αγοράς για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η τεχνητή νοημοσύνη ως πολλαπλασιαστής ανθρώπινης ικανότητας

Ο Π. Λελεδάκης υποστηρίζει ότι όσοι μάθουν να σκέφτονται μαζί με το AI δεν θα αντικατασταθούν, αλλά θα εξελιχθούν σε «υπεράνθρωπους επαγγελματίες»

«Και Αν Συμβεί… Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού;» με καλεσμένη τη Χριστίνα Φυτέα

Μια ουσιαστική, θεσμική συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και πώς επηρεάζονται ασφαλισμένοι και επαγγελματίες

Ο δημόσιος λόγος του Χατζηθεοδοσίου μετράει – Υπερασπίζεται τον κλάδο χωρίς να εγκαταλείπει τον θεσμικό του ρόλο

Με ισχυρή θεσμική παρουσία και ξεκάθαρο μήνυμα για την προστασία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης η μεγάλη κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Τιτάνια

AI, κυβερνοασφάλιση και κυβερνοκίνδυνοι: Γιατί το 2026 θεωρείται έτος καμπής

Εξηγεί ο Digital Risk Insurance Broker και Cyber Resilience Strategist Νίκος Γεωργόπουλος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ