back to top
14 C
Athens
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026

Συστράτευση εταιρειών και δημοσίου για τα ανασφάλιστα

[starbox]
Το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων δεν είναι πρόσφατο και είναι λάθος να αποδίδεται στην οικονομική κρίση. Είναι πρόβλημα που ξεκίνησε από λανθασμένη νοοτροπία κατά τις δεκαετίες ‘70 και ‘80 και κορυφώθηκε στην δεκαετία «της ευμάρειας και του χρηματιστηρίου» του ’90 αποδεικνύοντας ότι τελικά είναι θέμα αυτογνωσίας και συνείδησης και όχι χρημάτων.

Τη συγκεκριμένη δεκαετία, όπου ο αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων αυξήθηκε θεαματικά λόγω και της εισόδου και ανάπτυξης των οικονομικών μεταναστών από γειτονικά κράτη (Αλβανία, Βουλγαρία) αλλά και από πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης , τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα έφτασαν στα 6-6,2 εκατ. και απ’ αυτά τα 2 εκατ. αυτοκίνητα ήταν ανασφάλιστα. Είχαμε φτάσει δηλαδή σε αναλογία 1/3 και όχι εξ’ αιτίας οικονομικών λόγων αφού υπήρχαν εισοδήματα και το ελληνικό ΑΕΠ ξεπερνούσε τα 200 δις. Ευρώ (το αντίστοιχο σε δραχμές) αλλά κυρίως λόγω αδιαφορίας.

- Advertisement -

Σήμερα , η αναλογία αυτή (ανασφάλιστων οχημάτων / συνολικών οχημάτων) διαμορφώνεται σύμφωνα με στοιχεία του επικουρικού σε περίπου 20% δηλαδή 1 προς 5. Αιτία για τη μείωση των ανασφάλιστων ως προς το σύνολο ήταν κυρίως η μείωση του μέσου ασφαλίστρου κατά 30% κατά τα τελευταία 3 χρόνια , σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αλλά κυρίως η συνειδητοποίηση από τους περισσότερους οδηγούς και ιδιαίτερα από τους νέους οδηγούς ότι η ασφάλιση είναι αναγκαία. Χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη καμπάνια και από την ΕΑΕΕ που ξεκίνησε από την δεκαετία του ’90 και κλιμακώθηκε μέχρι σήμερα και από το Επικουρικό , το οποίο κατά τα τελευταία χρόνια και υπό την καθοδήγηση του Δημ. Ζορμπά έχει δραστηριοποιηθεί έντονα προς αυτή την κατεύθυνση. Για το Επικουρικό μάλιστα , η μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων αποτελεί ζωτικό θέμα επιβίωσης μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχε φτάσει προ 3ετίας.

Η συστράτευση και της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην προσπάθεια αυτή, δείχνει ότι πλέον οι θεσμοί επιδιώκουν να μειώσουν και το κόστος αποζημιώσεων από τα ατυχήματα και να χρησιμοποιήσουν το «κυνήγι» των ανασφάλιστων οχημάτων ως ένα δημοσιονομικό εργαλείο απ’ το οποίο θα εισρεύσουν πάνω από 40 εκατ. ευρώ άμεσα με ορίζοντα διετία να φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ. Άλλωστε πλέον το ύψος των ασφαλίστρων αυτοκινήτου έχει μειωθεί τόσο πολύ που παύει να αποτελεί άλλοθι για την μη ασφάλιση τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η είσοδος και των ΕΠΥ στο χώρο ασφάλισης αυτοκινήτου βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να υπάρχει έστω και μία υποτυπώδης ασφαλιστική κάλυψη σε κατηγορίες οχημάτων (ταξί, οικονομικοί μετανάστες, επαγγελματίες τουρισμού) οι οποίοι είχαν παλαιότερα μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων οχημάτων.

- Advertisement -

Η προσπάθεια είναι σοβαρή αρκεί να μην περιοριστεί σε ‘τρομοκρατικές’ και ‘αστυνομοκρατικές’ επικοινωνίες και προβολές. Χρειάζεται να συνεχιστεί ως μία προσπάθεια πειθούς και συνειδητοποίησης τι σημαίνει ανασφάλιστο όχημα σε ατύχημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επικουρικό Κεφάλαιο: Σε τροχιά ιστορικού πλεονάσματος, γιορτάζει 50 χρόνια από την ίδρυσή του

Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο φορέας διοργανώνει συνέδριο στις 28 Απριλίου 2026

Digital καμπάνια της ΕΑΕΕ για την προσέλκυση νέων στελεχών

Η καμπάνια στοχεύει στην ανάδειξη της ασφαλιστικής αγοράς ως ελκυστικού εργοδότη για νέους πτυχιούχους

ΕΑΕΕ: Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα το 2024

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του 2024 για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά αλλά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Όταν η κρίση αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο της Generali, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο «στον καθρέφτη δεν βλέπουμε πια το πριν»

Νέο παραμετροποιημένο προϊόν στην αγορά από μεγάλη ασφαλιστική

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «IW», το νέο αυτό προϊόν θα είναι καθόλα ανταγωνιστικό και θα καλύπτει τα κενά της αγοράς

Είναι τελικά ακριβό το ασφάλιστρο για cyber insurance;

Όπως επισημαίνει ο Ν. Γεωργόπουλος, η προληπτική cyber insurance λειτουργεί ως «ο φακός μέσα στο σκοτάδι του ψηφιακού λαβύρινθου»

Το μήνυμα της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τα Δίκτυα

Ο Κανονισμός του 2026, διευκρινίζεται, δεν είναι απλώς ένα σύστημα αξιολογήσεων και αμοιβών, αλλά εργαλείο αναγνώρισης και εξέλιξης για όλους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η Kaspersky προειδοποιεί για απάτες με δωροκάρτες

Η γιορτή των ερωτευμένων συνιστά ευκαιρία για αρκετές εκστρατείες phishing και κακόβουλου λογισμικού

Συμμαχία Ιατρικής Σχολής Αθηνών με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Στα θέματα της πρόσφατης συνάντησης, η ενίσχυση των ιατρικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, η συμμετοχή ασθενών στην εκπαίδευση και η εγγραμματοσύνη υγείας

Υποβάλετε υποψηφιότητα για τα Greek Risk Management Awards 2026

Η λαμπρή τελετή απονομής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στο Divani Caravel – Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 28 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο: Μήνυμα ελπίδας από Αιματολόγους-Ογκολόγους

Η 15η Φεβρουαρίου υπενθυμίζει την ανάγκη επιστημονικής και κοινωνικής εγρήγορσης – Σύγχρονες θεραπείες και ολοκληρωμένη φροντίδα στην Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» του 2025 η Allianz ΑΕΔΑΚ

Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις για την εταιρεία στα αμοιβαία κεφάλαια