back to top
13.9 C
Athens
Τετάρτη 15 Απριλίου 2026

Σημαντικές αλλαγές και προωθητικές εξελίξεις τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την ιδιωτική ασφάλιση

Iκανοποίηση επικρατεί στην ασφαλιστική κοινότητα για τις προτάσεις του Πρωθυπουργού
Κυριάκου Μητσοτάκη από την ΔΕΘ για την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και εάν ενταχθούν σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα περιέχει και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τότε θα δώσουν μία σημαντική ώθηση στην ασφαλιστική παραγωγή.

- Advertisement -

Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη είναι ότι ενώ περίμεναμε όλοι την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με τζίρο 1 εκατ. Ευρώ (από 2 εκατ. Ευρώ που είναι σήμερα), οι προτάσεις αναφέρουν πλέον ότι το πλαφόν του τζίρου για υποχρεωτική ασφάλιση κατεβαίνει στις 500 χιλιάδες ευρώ. Με το πλαφόν αυτό υποχρεώνονται σε ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών περίπου οι 6 στις 10 επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα. Επιπλέον η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που ανεβαίνει στο 20% για ακίνητα μικρότερης αξίας των 500.000 ευρώ, καλύπτει σχεδόν το 70% των κατοικιών στην Ελλάδα σήμερα. Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έρχεται να διορθώσει την μη λειτουργικότητα του προηγούμενου ποσοστού καθώς το 10% δεν φάνηκε να ενθουσιάζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων απ’ ότι δείχνουν τουλάχιστον τα νούμερα αύξησης παραγωγής.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μία προσπάθεια που έκανε το Δ.Σ της ΕΑΕΕ και οι προσωπικές επαφές του προέδρου της Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και της ειδικής επιτροπής απο παλιά στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που είχε δημιουργηθεί, τόσο με τον κ. Μητσοτάκη όσο και με τον κ. Χατζηδάκη κατά τους τελευταίους 12μηνες.

- Advertisement -

Oι εισηγήσεις Μητσοτάκη για τα μέτρα για την ιδιωτική ασφάλιση

Πρώτον, έκπτωση του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ κατά 20% (από 10% που είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά το περυσινό καλοκαίρι και έναντι 30% που είχε ζητήσει η αγορά) για όσα ακίνητα είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών και έχουν αξία χαμηλότερη των 500.000 ευρώ.

Δεύτερον, στα ακίνητα με αξία άνω των 500.000 ευρώ, η έκπτωση θα διατηρηθεί στο 10%, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους θα ωθηθούν ενδεχομένως και αυτοί να συνάψουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης λόγω του ότι δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής από τον Απρίλιο του 2025 και μετά.

Τρίτον, ενώ φέτος ψηφίστηκε η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των δύο εκατ. ευρώ (η αγορά είχε ζητήσει το ποσό αυτό να μειωθεί στο ένα εκατ. ευρώ), από τον Απρίλιο του 2025 η υποχρεωτική ασφάλιση θα ξεκινά από τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.

Τέταρτον, θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν (και) έναντι φυσικών καταστροφών και το σύνολο των οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, πράγμα που θα γίνεται είτε με την έναρξη των συμβολαίων είτε με την ανανέωσή τους.

Πέμπτον, αν και περισσότερα πράγματα θα αναλυθούν μέσα στις επόμενες μέρες, έγινε λόγος για μηδενισμό του φόρου ασφαλίστρων (15%) στα συμβόλαια υγείας για άτομα έως 18 ετών.

Να σημειωθεί ότι πριν περάσουν από την νομοπαρασκευτική επιτροπή της Βουλής, θα υπάρξει διαβούλευση με τους φορείς και της ασφαλιστικής κοινότητας και των επιχειρηματικών φορέων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Οι εθνικές δαπάνες υγείας το 2024 – Κοντά στο 5% η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής

Carglass®: Δυναμικό παρών στην 31η Διεθνή Έκθεση AGROTICA 2026

Η συμμετοχή της εταιρείας ανέδειξε την προτεραιότητα που δίνει στην άμεση αποκατάσταση θραύσεων κρυστάλλων σε επαγγελματικά οχήματα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η ιδιωτική ασφάλιση ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΕΑ στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΤΑΥΦΕ και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του ΠαΔΑ

ΕΑΕΕ: Bronze βραβείο για την εκδήλωση «Ασφαλίζοντας το Μέλλον»

Η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου 400 εκπροσώπους της αγοράς και της Πολιτείας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ως πυλώνα ανθεκτικότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

NN HELLAS | Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος πελατών, συνεργατών και κοινωνίας

1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025 και διατήρηση της 1ης θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά βάσει εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. 

Webinar σε Ψηφιακά Εργαλεία TN και Αυτοματοποίηση για τον Ασφαλιστικό Κλάδο

Ένα ολοκληρωμένο σύνολο ψηφιακών εργαλείων και πρακτικών αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για τον ασφαλιστικό κλάδο παρουσίασε

Σταθερή ανάπτυξη και υψηλή φερεγγυότητα στην ασφαλιστική αγορά – Έντονη παρουσία ευρωπαϊκών εταιρειών

Μια ασφαλιστική αγορά με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και έντονη συγκέντρωση αποτυπώνεται στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

Οι Έλληνες περνούν 143 ώρες τον χρόνο μποτιλιαρισμένοι

Νέα έρευνα της Compare the Market αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η οδήγηση είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες

Η Εθνική Ασφαλιστική πρωταγωνιστεί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό 
με Bronze διάκριση

Μια σημαντική αναγνώριση για τη στρατηγική της επένδυση στην τεχνολογική καινοτομία απέσπασε η Εθνική Ασφαλιστική στα φετινά Digital Finance Awards

Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο online τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν από infostealers τον περασμένο χρόνο

Πασχαλινό Bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Η Groupama Ασφαλιστική  φιλοξένησε στα γραφεία της πασχαλινό bazaar, σε συνεργασία με τους οργανισμούς «Το Χαμόγελο του Παιδιού»