back to top
16.1 C
Athens
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

Σημαντικές αλλαγές και προωθητικές εξελίξεις τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την ιδιωτική ασφάλιση

Iκανοποίηση επικρατεί στην ασφαλιστική κοινότητα για τις προτάσεις του Πρωθυπουργού
Κυριάκου Μητσοτάκη από την ΔΕΘ για την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και εάν ενταχθούν σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα περιέχει και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τότε θα δώσουν μία σημαντική ώθηση στην ασφαλιστική παραγωγή.

- Advertisement -

Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη είναι ότι ενώ περίμεναμε όλοι την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με τζίρο 1 εκατ. Ευρώ (από 2 εκατ. Ευρώ που είναι σήμερα), οι προτάσεις αναφέρουν πλέον ότι το πλαφόν του τζίρου για υποχρεωτική ασφάλιση κατεβαίνει στις 500 χιλιάδες ευρώ. Με το πλαφόν αυτό υποχρεώνονται σε ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών περίπου οι 6 στις 10 επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα. Επιπλέον η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που ανεβαίνει στο 20% για ακίνητα μικρότερης αξίας των 500.000 ευρώ, καλύπτει σχεδόν το 70% των κατοικιών στην Ελλάδα σήμερα. Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έρχεται να διορθώσει την μη λειτουργικότητα του προηγούμενου ποσοστού καθώς το 10% δεν φάνηκε να ενθουσιάζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων απ’ ότι δείχνουν τουλάχιστον τα νούμερα αύξησης παραγωγής.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μία προσπάθεια που έκανε το Δ.Σ της ΕΑΕΕ και οι προσωπικές επαφές του προέδρου της Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και της ειδικής επιτροπής απο παλιά στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που είχε δημιουργηθεί, τόσο με τον κ. Μητσοτάκη όσο και με τον κ. Χατζηδάκη κατά τους τελευταίους 12μηνες.

- Advertisement -

Oι εισηγήσεις Μητσοτάκη για τα μέτρα για την ιδιωτική ασφάλιση

Πρώτον, έκπτωση του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ κατά 20% (από 10% που είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά το περυσινό καλοκαίρι και έναντι 30% που είχε ζητήσει η αγορά) για όσα ακίνητα είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών και έχουν αξία χαμηλότερη των 500.000 ευρώ.

Δεύτερον, στα ακίνητα με αξία άνω των 500.000 ευρώ, η έκπτωση θα διατηρηθεί στο 10%, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους θα ωθηθούν ενδεχομένως και αυτοί να συνάψουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης λόγω του ότι δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής από τον Απρίλιο του 2025 και μετά.

Τρίτον, ενώ φέτος ψηφίστηκε η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των δύο εκατ. ευρώ (η αγορά είχε ζητήσει το ποσό αυτό να μειωθεί στο ένα εκατ. ευρώ), από τον Απρίλιο του 2025 η υποχρεωτική ασφάλιση θα ξεκινά από τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.

Τέταρτον, θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν (και) έναντι φυσικών καταστροφών και το σύνολο των οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, πράγμα που θα γίνεται είτε με την έναρξη των συμβολαίων είτε με την ανανέωσή τους.

Πέμπτον, αν και περισσότερα πράγματα θα αναλυθούν μέσα στις επόμενες μέρες, έγινε λόγος για μηδενισμό του φόρου ασφαλίστρων (15%) στα συμβόλαια υγείας για άτομα έως 18 ετών.

Να σημειωθεί ότι πριν περάσουν από την νομοπαρασκευτική επιτροπή της Βουλής, θα υπάρξει διαβούλευση με τους φορείς και της ασφαλιστικής κοινότητας και των επιχειρηματικών φορέων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μ. Θεμιστοκλέους και Π. Δημητρίου συζήτησαν για τις συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε υγεία και ασφάλιση

Παρακολουθήστε το βίντεο της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum 2025

«Αλλάζουμε το κλίμα μέσα μας»: Η Εθνική Ασφαλιστική στέλνει μήνυμα πρόληψης απέναντι στα φυσικά φαινόμενα

Η εταιρεία αναδεικνύει την ιδιωτική ασφάλιση ως το «απόλυτο life hack», που προσφέρει ηρεμία και σταθερότητα σε κάθε ανατροπή

Φορολογικό νομοσχέδιο: Έμφαση σε οικογένειες, νέους και περιφέρεια

Η μεταρρύθμιση δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά, καθώς ανοίγει δυνατότητες ανάπτυξης προϊόντων και ενισχύει τη ρευστότητα

Δημόσιος διάλογος στη Θεσσαλονίκη για κάθε επαγγελματία, πολίτη και οικογένεια

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ημερίδα αφιερωμένη στο παρόν και στο μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με πλήθος συμμετοχών και ισχυρό μήνυμα ενότητας το 1ο Πανηπειρωτικό Ασφαλιστικό Συνέδριο

Σημαντική στάθηκε η συμβολή του ΕΕΑ, με παρουσία και παρεμβάσεις εκπροσώπων της διοίκησης, σε ένα συνέδριο που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός

Στατιστικά οδικής ασφάλειας 2024: Παραμένει μακριά ο ευρωπαϊκός στόχος για 50% μείωση των θανάτων

Ποιες χώρες έχουν τον χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας και ποιες τον υψηλότερο - Πού κατατάσσεται η Ελλάδα

Στο προσκήνιο η χρηματοοικονομική παιδεία: Ημερίδα υψηλού επιπέδου στην Τράπεζα της Ελλάδος

Η εκδήλωση σηματοδότησε μια ισχυρή, συλλογική προσπάθεια για διάχυση της οικονομικής γνώσης σε κάθε γωνιά της χώρας

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου τιμήθηκε για τη συμβολή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο επιχειρείν

Η διάκριση έρχεται να αναδείξει την ευρύτατη κοινωνική βάση του κ. Χατζηθεοδοσίου και την ενεργό παρουσία του σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με πλήθος συμμετοχών και ισχυρό μήνυμα ενότητας το 1ο Πανηπειρωτικό Ασφαλιστικό Συνέδριο

Σημαντική στάθηκε η συμβολή του ΕΕΑ, με παρουσία και παρεμβάσεις εκπροσώπων της διοίκησης, σε ένα συνέδριο που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός

Commercial Value: Προσωρινές διανομές στους δικαιούχους ασφαλίσματος κατά ζημιών

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται να προσκομιστούν νέα δικαιολογητικά έως 12.12.2025

Σεμινάριο ασφαλίσεων κινδύνων φυσικών καταστροφών από το ΕΙΑΣ

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2025, σε περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Ολοκληρωμένη προστασία από ατυχήματα με τα νέα προγράμματα «Personal Accident Protect» της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική

Τα νέα προγράμματα προσφέρουν ευελιξία στους πελάτες της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική και σημαντικό πλεονέκτημα στους συνεργάτες της