back to top
23.7 C
Athens
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

ΣΕΣΑΕ: Άμεση η ανάγκη χαλάρωσης των capital controls

Η ασφαλιστική αγορά χειρίστηκε αποτελεσματικά τις άμεσες επιπτώσεις των capital controls (καταβολή ασφαλίστρων, αντασφαλίστρων, αποζημιώσεων), παραμένουν, όμως σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλύσει άμεσα η Πολιτεία προκειμένου να επανέλθει η κανονική λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Επείγουσα προτεραιότητα αποτελεί η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών που εμποδίζουν την ελεύθερη άσκηση της επενδυτικής πολιτικής και έχουν «παγώσει» την πώληση νέων ασφαλιστικών προϊόντων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked).

Αυτό ήταν το μήνυμα που συνόψισε, ο Πρόεδρος, κ. Ε. Μοάτσος, από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών, με θέμα : «Οι επιπτώσεις των capital controls στην ασφαλιστική αγορά».

- Advertisement -

Προσκεκλημένοι του Συνδέσμου για να αναλύσουν τις απόψεις τους πάνω στο ζήτημα ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Μαζαράκης, Πρόεδρος Επιτροπής Ζωής, Υγείας και Συντάξεων, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Τζέραλντ Τέρνερ, Πρόεδρος, Carpenter Turner.

Οι ομιλητές τόνισαν πως τα capital controls που κρίθηκαν αναγκαία στη συγκεκριμένη συγκυρία, επιδρούν αρνητικά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά σε μία μάλιστα περίοδο που προετοιμάζεται για την πλήρη εφαρμογή της αυστηρότατης ευρωπαϊκής οδηγίας Solvency II, που απαιτεί μεταξύ άλλων περισσότερα κεφάλαια από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η αδυναμία πώλησης νέων προϊόντων unit linked έχει αρνητικές συνέπειες στα παραγωγικά αποτελέσματα, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία των τελευταίων μηνών. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και στο ζήτημα των επενδύσεων καθώς λόγω των capital controls παρεμποδίζεται η ελεύθερη άσκηση της επενδυτικής πολιτικής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

- Advertisement -

Στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνει η χώρα είναι απαραίτητο να ληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της σταθερότητας και της ανάπτυξης και όχι περιορισμοί που συντηρούν και βαθαίνουν την ύφεση. Η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών θα επιτρέψει στην ασφαλιστική αγορά να επανέλθει σταδιακά σε φυσιολογική λειτουργία, επιτελώντας τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Περισσότερα από 400 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς συγκέντρωσε η καλοκαιρινή εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ

Η μεγάλη ανταπόκριση ανέδειξε τον διαχρονικό ρόλο του ΣΕΣΑΕ ως σταθερού σημείου συνάντησης, διαλόγου και συνεργασίας

Μήνυμα ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και εμπιστοσύνης στέλνει η Εθνική Ασφαλιστική – 135 χρόνια μετά ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Μαζαράκης παρουσίασε το όραμα της διοίκησης για την επόμενη ημέρα της εταιρείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα EY: Οι CFOs καλούνται να υιοθετήσουν το AI

Οι CFOs βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημιουργίας αξίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον.

Η HDI Global Belgium διευρύνει τις υπηρεσίες της στον τομέα της αεροπορίας με τη δημιουργία νέας ομάδας Aviation

Η HDI Global (HDI) Belgium ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας εξειδικευμένης ομάδας underwriting Αεροπορικών Κινδύνων (Aviation)

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

H ERGO Group πιστεύει στη δύναμη της ΑΙ και το κάνει πράξη

Από την 1η Οκτωβρίου 2026, ο Guy Goldstein αναλαμβάνει τον νεοσύστατο ρόλο του Chief Artificial Intelligence Officer

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης