back to top
33.2 C
Athens
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

ΣΕΣΑΕ: Άμεση η ανάγκη χαλάρωσης των capital controls

Η ασφαλιστική αγορά χειρίστηκε αποτελεσματικά τις άμεσες επιπτώσεις των capital controls (καταβολή ασφαλίστρων, αντασφαλίστρων, αποζημιώσεων), παραμένουν, όμως σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλύσει άμεσα η Πολιτεία προκειμένου να επανέλθει η κανονική λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Επείγουσα προτεραιότητα αποτελεί η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών που εμποδίζουν την ελεύθερη άσκηση της επενδυτικής πολιτικής και έχουν «παγώσει» την πώληση νέων ασφαλιστικών προϊόντων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked).

Αυτό ήταν το μήνυμα που συνόψισε, ο Πρόεδρος, κ. Ε. Μοάτσος, από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών, με θέμα : «Οι επιπτώσεις των capital controls στην ασφαλιστική αγορά».

- Advertisement -

Προσκεκλημένοι του Συνδέσμου για να αναλύσουν τις απόψεις τους πάνω στο ζήτημα ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Μαζαράκης, Πρόεδρος Επιτροπής Ζωής, Υγείας και Συντάξεων, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Τζέραλντ Τέρνερ, Πρόεδρος, Carpenter Turner.

Οι ομιλητές τόνισαν πως τα capital controls που κρίθηκαν αναγκαία στη συγκεκριμένη συγκυρία, επιδρούν αρνητικά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά σε μία μάλιστα περίοδο που προετοιμάζεται για την πλήρη εφαρμογή της αυστηρότατης ευρωπαϊκής οδηγίας Solvency II, που απαιτεί μεταξύ άλλων περισσότερα κεφάλαια από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η αδυναμία πώλησης νέων προϊόντων unit linked έχει αρνητικές συνέπειες στα παραγωγικά αποτελέσματα, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία των τελευταίων μηνών. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και στο ζήτημα των επενδύσεων καθώς λόγω των capital controls παρεμποδίζεται η ελεύθερη άσκηση της επενδυτικής πολιτικής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

- Advertisement -

Στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνει η χώρα είναι απαραίτητο να ληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της σταθερότητας και της ανάπτυξης και όχι περιορισμοί που συντηρούν και βαθαίνουν την ύφεση. Η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών θα επιτρέψει στην ασφαλιστική αγορά να επανέλθει σταδιακά σε φυσιολογική λειτουργία, επιτελώντας τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Περισσότερα από 400 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς συγκέντρωσε η καλοκαιρινή εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ

Η μεγάλη ανταπόκριση ανέδειξε τον διαχρονικό ρόλο του ΣΕΣΑΕ ως σταθερού σημείου συνάντησης, διαλόγου και συνεργασίας

Μήνυμα ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και εμπιστοσύνης στέλνει η Εθνική Ασφαλιστική – 135 χρόνια μετά ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Μαζαράκης παρουσίασε το όραμα της διοίκησης για την επόμενη ημέρα της εταιρείας

135 χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική γράφει τη μεγάλη ιστορία της

Σε μια ξεχωριστή βραδιά τιμήθηκαν οι άνθρωποι που διαμορφώνουν το μέλλον της εταιρείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στους 50.000 πελάτες η Anytime στη Ρουμανία – Το ορόσημο που θέτει τον πήχη για την επόμενη ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Couuntry Manager Αντώνης Τσακνάκης, «τα καλύτερα έρχονται»

Η γνώση που γίνεται πράξη – ένα ακόμη αποκλειστικό προνόμιο των μελών της GAMA Global

Στο webinar του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθεί από Ελληνίδα ομιλήτρια, τη Φάνη Θεοφανίδου

ERGO Hellas: Καλή σχολική χρονιά με έμφαση στα παιδιά και στις νέες εμπειρίες

Το μήνυμα τις εταιρείας προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΣΕΜΑ: Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής αγοράς

Μεταξύ των θεμάτων ήταν οι αναγκαίες αλλαγές στα επενδυτικά προϊόντα και, όπως πάντα, η απουσία κυβερνητικής παρέμβασης στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Η Ελλάδα της ιστορίας και των ηρώων στο Νομισματικό Πρόγραμμα 2026

Τη σύνδεση του νομίσματος με τη μνήμη και τον πολιτισμό ανέδειξε η Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών της ΤτΕ Μ. Αλμπάνη σε εκδήλωση του ΥΠΕΘΟΟ στη ΔΕΘ

Στους 50.000 πελάτες η Anytime στη Ρουμανία – Το ορόσημο που θέτει τον πήχη για την επόμενη ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Couuntry Manager Αντώνης Τσακνάκης, «τα καλύτερα έρχονται»

Ασφαλιστική κάλυψη για μαθητές και σπουδαστές απέναντι στα απρόοπτα από την Υδρόγειο

Σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων