back to top
16.9 C
Athens
Κυριακή 19 Απριλίου 2026

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Κι όμως, σώζει ζωές

Το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και απευθύνεται στους πολίτες 50-69 ετών, παρέχει δωρεάν self test, που μπορούν να γίνουν η αρχή του «προλαμβάνω»! 

Από τον Θωμά Αναστασίου, Γαστρεντερολόγο, ηπατολόγο, επεμβατικό ενδοσκόπο, στρατιωτικό ιατρό

- Advertisement -

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο θανατηφόρους πανευρωπαϊκά, με 170.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ ετησίως γίνονται 370.000 νέες διαγνώσεις. Η συχνότητά του αυξάνεται, και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα προσεχή έτη, εξαιτίας της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, της παχυσαρκίας και της έλλειψης άσκησης, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες.

Ο ορθοκολικός καρκίνος έχει πενταετή επιβίωση 90%, όταν η διάγνωση γίνεται εγκαίρως και μόνο 10% σε μεταστατική νόσο. Άρα είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή του. Δυστυχώς, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε όψιμο στάδιο, οπότε η πρόληψη είναι η μόνη λύση.

- Advertisement -

Το gold standard είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση), καθώς όμως αυτή θεωρείται μια μέθοδος πιο επεμβατική, «άβολη» για κάποιους ασθενείς και περισσότερο ακριβή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστήσει μαζικό έλεγχο (screening) του ευρωπαϊκού πληθυσμού με δοκιμασίες κοπράνων.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συναπόφασης των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, υλοποιείται πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών. Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου.

Σε αρχικό στάδιο, και αφού δεχθεί αντίστοιχο μήνυμα στο κινητό (αν έχει ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εναλλακτικά θα τον ειδοποιήσει ο προσωπικός του γιατρός), ο πολίτης προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο του και διενεργεί ένα self test (αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) που ανιχνεύει αιμοσφαιρίνη (αίμα) στα κόπρανα. Τo τεστ είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT (fecal immunochemical test) και παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα τεστ κοπράνων που είχαμε συνηθίσει παλαιότερα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πότε αρχίζει η δωρεάν διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Πέντε δωρεάν self tests θα μπορούν να λάβουν από τα φαρμακεία μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη

Αρχίζει η διάθεση των self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

H προμήθεια των δωρεάν self-tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς αρχίζει σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου από τα φαρμακεία. Μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να τα προμηθευτούν έως το Σάββατο 8 Ιανουαρίου.

Κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους φαρμακοποιούς!

Έστω και την ύστατη ώρα, ανοίγει παράθυρο διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών για τη διάθεση των self tests. Όπως αποκαλύπτουμε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Απ. Βαλτά για να υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών.

Σκέρτσος: Τέλος τα self tests από τα φαρμακεία

Η διάθεση των self tests θα γίνεται από άλλα κανάλια διανομής, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μετά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι δεν θα προμηθεύει δωρεάν στο εξής τα ατομικά τεστ στους πολίτες.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι σαλτιμπάγκοι της ιδιωτικής υγείας και των ανεπαίσθητων χρεώσεων 

Ο Ανασφάλιστος περνά κατευθείαν επί το έργον χωρίς πρόλογο, δεν του αρέσουν κιόλας οι πρόλογοι, απομειώνουν το έργο.

Σημαντική διάκριση της INTERLIFE για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών Πολυμορφίας και Συμπερίληψης

Στις 30 ελληνικές εισηγμένες εταιρίες που ξεχωρίζουν για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης, με συνεπή προώθηση της Πολυμορφίας

Τι αλλάζει στην Οδική Βοήθεια με τις νέες ρυθμίσεις του ν. 5290/2026

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών με ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις εταιρίες μέλη ενημερώνει για το νόμο ν. 5290/2026

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα από τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ανακοινώνει τη διοργάνωση νέου εξ αποστάσεως προγράμματος προετοιμασίας για τις εξετάσεις

Οι σαλτιμπάγκοι της ιδιωτικής υγείας και των ανεπαίσθητων χρεώσεων 

Ο Ανασφάλιστος περνά κατευθείαν επί το έργον χωρίς πρόλογο, δεν του αρέσουν κιόλας οι πρόλογοι, απομειώνουν το έργο.

Σημαντική διάκριση της INTERLIFE για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών Πολυμορφίας και Συμπερίληψης

Στις 30 ελληνικές εισηγμένες εταιρίες που ξεχωρίζουν για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης, με συνεπή προώθηση της Πολυμορφίας

Τι αλλάζει στην Οδική Βοήθεια με τις νέες ρυθμίσεις του ν. 5290/2026

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών με ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις εταιρίες μέλη ενημερώνει για το νόμο ν. 5290/2026

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...