back to top
12.3 C
Athens
Τρίτη 24 Μαρτίου 2026

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Κι όμως, σώζει ζωές

Το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και απευθύνεται στους πολίτες 50-69 ετών, παρέχει δωρεάν self test, που μπορούν να γίνουν η αρχή του «προλαμβάνω»! 

Από τον Θωμά Αναστασίου, Γαστρεντερολόγο, ηπατολόγο, επεμβατικό ενδοσκόπο, στρατιωτικό ιατρό

- Advertisement -

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο θανατηφόρους πανευρωπαϊκά, με 170.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ ετησίως γίνονται 370.000 νέες διαγνώσεις. Η συχνότητά του αυξάνεται, και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα προσεχή έτη, εξαιτίας της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, της παχυσαρκίας και της έλλειψης άσκησης, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες.

Ο ορθοκολικός καρκίνος έχει πενταετή επιβίωση 90%, όταν η διάγνωση γίνεται εγκαίρως και μόνο 10% σε μεταστατική νόσο. Άρα είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή του. Δυστυχώς, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε όψιμο στάδιο, οπότε η πρόληψη είναι η μόνη λύση.

- Advertisement -

Το gold standard είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση), καθώς όμως αυτή θεωρείται μια μέθοδος πιο επεμβατική, «άβολη» για κάποιους ασθενείς και περισσότερο ακριβή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστήσει μαζικό έλεγχο (screening) του ευρωπαϊκού πληθυσμού με δοκιμασίες κοπράνων.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συναπόφασης των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, υλοποιείται πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών. Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου.

Σε αρχικό στάδιο, και αφού δεχθεί αντίστοιχο μήνυμα στο κινητό (αν έχει ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εναλλακτικά θα τον ειδοποιήσει ο προσωπικός του γιατρός), ο πολίτης προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο του και διενεργεί ένα self test (αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) που ανιχνεύει αιμοσφαιρίνη (αίμα) στα κόπρανα. Τo τεστ είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT (fecal immunochemical test) και παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα τεστ κοπράνων που είχαμε συνηθίσει παλαιότερα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πότε αρχίζει η δωρεάν διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Πέντε δωρεάν self tests θα μπορούν να λάβουν από τα φαρμακεία μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη

Αρχίζει η διάθεση των self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

H προμήθεια των δωρεάν self-tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς αρχίζει σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου από τα φαρμακεία. Μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να τα προμηθευτούν έως το Σάββατο 8 Ιανουαρίου.

Κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους φαρμακοποιούς!

Έστω και την ύστατη ώρα, ανοίγει παράθυρο διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών για τη διάθεση των self tests. Όπως αποκαλύπτουμε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Απ. Βαλτά για να υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών.

Σκέρτσος: Τέλος τα self tests από τα φαρμακεία

Η διάθεση των self tests θα γίνεται από άλλα κανάλια διανομής, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μετά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι δεν θα προμηθεύει δωρεάν στο εξής τα ατομικά τεστ στους πολίτες.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η δυναμική επιστροφή των ασφαλίσεων ζωής και τι σημαίνει για την αγορά

Με τα συνολικά κεφάλαια να φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος επιβεβαιώνει ότι έχει αφήσει πίσω του την περίοδο στασιμότητας

Μνημόνιο Συνεργασίας και σεμινάριο DRG από το ΚΕΤΕΚΝΥ στην Κρήτη

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια φιλοξένησε το πρώτο σεμινάριο DRG στην Ελλάδα αποκλειστικά για φοιτητές Ιατρικής

ΕΙΑΣ: Σεμινάριο Ασφαλίσεων Έργων Τέχνης και Συλλεκτικών Αντικειμένων

Σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης, την Τρίτη 31/3 και την Πέμπτη 2/4 2026

Εθνική Δράση για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Οικογενειών: Νέα προγράμματα πρόληψης

Παρεμβάσεις που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα φιλοδοξούν να καλύψουν τα κενά λόγω πανδημίας, ψηφιακής υπερέκθεσης και σύγχρονων κοινωνικών πιέσεων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Greek Space Tech Forum 2026: Τα νέα διαστημικά projects της Ελλάδας – Δύο νέα RFIs από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

To #gstf26 θα πραγματοποιηθεί 21-22 Απριλίου 2026 από την ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση του ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-Cluster του Corallia

Η δυναμική επιστροφή των ασφαλίσεων ζωής και τι σημαίνει για την αγορά

Με τα συνολικά κεφάλαια να φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος επιβεβαιώνει ότι έχει αφήσει πίσω του την περίοδο στασιμότητας

Μνημόνιο Συνεργασίας και σεμινάριο DRG από το ΚΕΤΕΚΝΥ στην Κρήτη

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια φιλοξένησε το πρώτο σεμινάριο DRG στην Ελλάδα αποκλειστικά για φοιτητές Ιατρικής

ΕΙΑΣ: Σεμινάριο Ασφαλίσεων Έργων Τέχνης και Συλλεκτικών Αντικειμένων

Σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης, την Τρίτη 31/3 και την Πέμπτη 2/4 2026

Εθνική Δράση για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Οικογενειών: Νέα προγράμματα πρόληψης

Παρεμβάσεις που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα φιλοδοξούν να καλύψουν τα κενά λόγω πανδημίας, ψηφιακής υπερέκθεσης και σύγχρονων κοινωνικών πιέσεων