back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Κι όμως, σώζει ζωές

Το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και απευθύνεται στους πολίτες 50-69 ετών, παρέχει δωρεάν self test, που μπορούν να γίνουν η αρχή του «προλαμβάνω»! 

Από τον Θωμά Αναστασίου, Γαστρεντερολόγο, ηπατολόγο, επεμβατικό ενδοσκόπο, στρατιωτικό ιατρό

- Advertisement -

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο θανατηφόρους πανευρωπαϊκά, με 170.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ ετησίως γίνονται 370.000 νέες διαγνώσεις. Η συχνότητά του αυξάνεται, και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα προσεχή έτη, εξαιτίας της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, της παχυσαρκίας και της έλλειψης άσκησης, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες.

Ο ορθοκολικός καρκίνος έχει πενταετή επιβίωση 90%, όταν η διάγνωση γίνεται εγκαίρως και μόνο 10% σε μεταστατική νόσο. Άρα είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή του. Δυστυχώς, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε όψιμο στάδιο, οπότε η πρόληψη είναι η μόνη λύση.

- Advertisement -

Το gold standard είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση), καθώς όμως αυτή θεωρείται μια μέθοδος πιο επεμβατική, «άβολη» για κάποιους ασθενείς και περισσότερο ακριβή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστήσει μαζικό έλεγχο (screening) του ευρωπαϊκού πληθυσμού με δοκιμασίες κοπράνων.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συναπόφασης των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, υλοποιείται πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών. Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου.

Σε αρχικό στάδιο, και αφού δεχθεί αντίστοιχο μήνυμα στο κινητό (αν έχει ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εναλλακτικά θα τον ειδοποιήσει ο προσωπικός του γιατρός), ο πολίτης προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο του και διενεργεί ένα self test (αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) που ανιχνεύει αιμοσφαιρίνη (αίμα) στα κόπρανα. Τo τεστ είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT (fecal immunochemical test) και παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα τεστ κοπράνων που είχαμε συνηθίσει παλαιότερα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πότε αρχίζει η δωρεάν διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Πέντε δωρεάν self tests θα μπορούν να λάβουν από τα φαρμακεία μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη

Αρχίζει η διάθεση των self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

H προμήθεια των δωρεάν self-tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς αρχίζει σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου από τα φαρμακεία. Μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να τα προμηθευτούν έως το Σάββατο 8 Ιανουαρίου.

Κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους φαρμακοποιούς!

Έστω και την ύστατη ώρα, ανοίγει παράθυρο διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών για τη διάθεση των self tests. Όπως αποκαλύπτουμε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Απ. Βαλτά για να υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών.

Σκέρτσος: Τέλος τα self tests από τα φαρμακεία

Η διάθεση των self tests θα γίνεται από άλλα κανάλια διανομής, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μετά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι δεν θα προμηθεύει δωρεάν στο εξής τα ατομικά τεστ στους πολίτες.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

12th MedTech Conference 2026: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν – Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε ανάγκη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13/7 από την ethosEVENTS, με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και παράλληλη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Επικουρικό Κεφάλαιο: Νέα Διαχειριστική Επιτροπή και ενεργή παρουσία στη 60ή Γενική Συνέλευση του Council of Bureaux

Βασική προτεραιότητα, η διατήρηση της θετικής πορείας, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμικού του ρόλου

Σε ελβετικά χέρια βρετανική ασφαλιστική

Η Zurich στοχεύει να καταστεί κορυφαία παγκόσμια εξειδικευμένη ασφαλιστική εταιρεία σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, οι υποδομές και οι ΑΠΕ

Καλοκαιρινός ύπνος: Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητά του

Το Εργαστήριο Ύπνου του Ερρίκος Ντυνάν προτείνει απλές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι κάνεις αν «μείνεις» στον δρόμο χωρίς κάλυψη οδικής βοήθειας

Η Pricefox ενημερώνει τους οδηγούς για τις επιλογές τους και συμβουλεύει

12th MedTech Conference 2026: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν – Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε ανάγκη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13/7 από την ethosEVENTS, με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και παράλληλη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Επικουρικό Κεφάλαιο: Νέα Διαχειριστική Επιτροπή και ενεργή παρουσία στη 60ή Γενική Συνέλευση του Council of Bureaux

Βασική προτεραιότητα, η διατήρηση της θετικής πορείας, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμικού του ρόλου

Ο Π. Κούβαλης στο UNCHAIN Festival: Η εμπιστοσύνη και η εμπειρία πελάτη θα ξεχωρίσουν τους ασφαλιστές του μέλλοντος

O COO της INTERAMERICAN έλαβε μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Concept to Carrier: Building, Scaling and Transforming Insurance Companies»

Σε ελβετικά χέρια βρετανική ασφαλιστική

Η Zurich στοχεύει να καταστεί κορυφαία παγκόσμια εξειδικευμένη ασφαλιστική εταιρεία σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, οι υποδομές και οι ΑΠΕ