back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025

“Κόβει το τσιγάρο” το υπουργείο Υγείας

Σε αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων, προχωρά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την τήρηση του νόμου να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Αριστοτέλους.

Πρόκειται για μια δέσμευση βασική στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μετά την εικόνα υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους και του τέως αναπλ. υπουργού Παύλου Πολάκη μέσα στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Υγείας.

- Advertisement -
Στα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον χώρο της υγείας περιλαμβάνονται επίσης πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο και ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.).

Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια θα είναι επίσης η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ.) και το ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

Επίσης προωθείται άμεσα η θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία, η ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

- Advertisement -

Στο πλάνο του υπουργείου Υγείας υπάρχει ακόμη η ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα, 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας, αλλά και η δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης.

Τέλος έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας η εφαρμογή συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.

Σχετικές δημοσιεύσεις

16th Pharma & Health Conference: Πώς μεταρρυθμίζεται το ΕΣΥ

Η σημασία των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών, αλλά και οι δράσεις στον άξονα ενός ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ, αναλύθηκαν στο β΄ μέρος του συνεδρίου

Έλεγχος του καπνίσματος πέρα από δογματισμούς: Η μείωση της βλάβης ως πυλώνας δημόσιας υγείας

Τα κύρια συμπεράσματα από το 8ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα

Οι αλλαγές του ΕΣΥ στο επίκεντρο του 16th Pharma & Health Conference

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν μετρήσιμα στοιχεία στην κατεύθυνση της οργάνωσης αλλά και της αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης

Το Υπουργείο τονίζει τη σημασία του έγκαιρου αντιγριπικού εμβολιασμού, ειδικά για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Όμιλος HHG δωρητής μελετών για έργα στο Ασκληπιείο Επιδαύρου

Σημαντικό κίνητρο υποστήριξης, η ανάδειξη του Ασκληπιείου ως συμβολικού χώρου ολιστικής φροντίδας της υγείας, σωματικής και ψυχικής

Επίσημη έναρξη του έργου Air4HEALTH: Καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη με drones

Το έργο στοχεύει στην ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού σε ασθενείς και ευάλωτες κοινότητες

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ υπέρ των συλλογικών συμβάσεων – Παρέμβαση για το επίδομα φροντίδας συνταξιούχων με αναπηρία

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούν σε επαρκείς μισθούς, αξιοπρεπή εργασία και αποκατάσταση αδικιών

Η ΟΑΣΕ συμμετέχει στην απεργία της 14ης Οκτωβρίου

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της 11:00 π.μ. στο Σύνταγμα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά συναντήθηκε στην Ετήσια Εκδήλωση του ΣΕΜΑ στο Ble Pavillon

Κωστής Αλφιέρης, Πρόεδρος ΣΕΜΑ: «Ενώνουμε δυνάμεις, μοιραζόμαστε αξίες, κοιτάζουμε μπροστά»

Στις 18/10 η 7η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο Ζάππειο Μέγαρο

Θα αναδειχθούν όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και θα καταγραφούν προτάσεις προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς

«Λιγότερα, αλλά ουσιαστικά» – Το ηγετικό μήνυμα του Πέτρου Παπανικολάου της Allianz Group

Ο επικεφαλής στρατηγικών πρωτοβουλιών του ομίλου υπογραμμίζει ότι η αληθινή ηγεσία συνδέεται με την ικανότητα επιλογής όσων έχουν πραγματική σημασία

Με επιτυχία και κοινωνική ευαισθησία ολοκληρώθηκε η 3η ελληνική ARAG DAY – Βίντεο

Η ετήσια εκδήλωση αναδεικνύει το νόημα που αποδίδει η ARAG στη Νομική Προστασία: δικαιοσύνη με καθολική προσβασιμότητα

Ο Πάνορμος αποχαιρετά τον Τάκη Δρακάτο

«Όλοι μας οφείλουμε από λίγο έως πολύ την επαγγελματική μας ωρίμανση και στο δικό του έργο» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Συνεταιρισμός