της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Τα ρομπότ και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να “καταλάβουν” το 32% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό τομέα της Μ. Βρετανίας τα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη της PricewaterhouseCoopers.
Αλλοι κλάδοι είναι ακόμα πιο εκτεθειμένοι: Για παράδειγμα, το 56% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στους κλάδους μεταφορών και αποθήκευσης κινδυνεύουν να καταργηθούν λόγω της αυτοματοποίησης έως το 2030, ενώ και το 46% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία και το 44% των θέσεων εργασίας στους κλάδους χονδρικής και λιανικής πώλησης απειλούνται από την ίδια διαδιασία, εκτιμά η PwC.
Στον αντίποδα, ο κίνδυνος της αυτοματοποίησης είναι μικρότερος στους κλάδους της παιδείας (όπου μόνο το 9% τω θέσεων εργασίας απειλούνται), και της υγείας-κοινωνικών υπηρεσιών (17%). Συνολικά, περί το 30% των θέσεων εργασίας στη Μ. Βρετανία μπορεί να “αυτοματοποιηθούν” έως το 2030, με το ποσοστό των “επισφαλών” θέσεων να είναι υψηλότερο στις ΗΠΑ (38%) και στη Γερμανία (35%), αλλά υψηλότερο από ότι στην Ιαπωνία (21%), υποστηρίζεται στην μελέτη.
Κανένας κλάδος της οικονομίας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από την τεχνολογική επανάσταση που φέρνει η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της PwC John Hawksworth. Υπάρχουν όμως και ορισμένα καλά νέα: Οι νέες εφαρμογές θα δημιουργήσουν ορισμένες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας και μέσω των κερδών της παραγωγικότητας, θα δημιουργηθούν πρόσθετες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς της οικονομίας, “κυρίως στις υπηρεσίες, όπου η αυτοματοποίηση δεν είναι τόσο εύκολη”.
Σύμφωνα πάντα με την PwC, είναι ακόμα νωρίς να προβλέψει κανείς εάν η μακροπρόθεσμη επίπτωση της αυτοματοποίησης στην απασχόληση θα είναι θετική ή αρνητική. “Παρότι η αυτοματοποίηση που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας, θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις εισοδηματικές ανισότητες επειδή μεγαλύτερο μέρος της “πίτας” θα καταλήξει στα χέρια εκείνων με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται σε μια οικονομία που ψηφιοποιείται ολοένα και περισσότερο”.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για αυξημένες επενδύσεις στην δια βίου επαγγελματική εκπαίδευση ώστε να κατορθώσουν οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις αλλαγές. “Η αυτοματοποίηση χειρωνακτικών και επαναλαμβανόμενων εργασιών θα εξαλείψει κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά θα επιτρέψει σε ορισμένους εργαζομένους να εστιάσουν σε θέσεις εργασίας υψηλότερης προστιθέμενης αξίας κα πιο δημιουργικές”, παρατηρεί ο κ. Hawksworth.
Τα επίπεδα της αυτοματοποίησης θα εξαρτηθούν από τo σχετικό κόστος και την παραγωγικότητα των ρομπότ σχετικά με τους ανθρώπους σε διαφορετικές εργασίες. Εκτιμούμε ότι η πλάστιγγα θα γείρει προς τα ρομπότ σε βάθος χρόνου, αλλά θα υπάρχουν ακόμα πολλοι τομείς όπου οι άνθρωποι θα διατηρησουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καταλήγει η PwC. Ευτυχώς…