back to top
26.5 C
Athens
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026

Ψηφιακή πλατφόρμα από τη Vodafone για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη

Η Vodafone παρουσιάζει μία νέα πλατφόρμα που σχεδιάστηκε για να διασυνδέει τους οδηγούς – χρήστες των οδικών υποδομών απευθείας με τις συγκοινωνιακές αρχές, παρέχοντας πληροφορίες ασφαλείας, προειδοποιήσεις κινδύνου και ενημερώσεις για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, ανεξαρτήτως της συσκευής ή του συστήματος εντός του οχήματος που χρησιμοποιούν, αναφέρει ανακοίνωση.

Η πλατφόρμα είναι συμβατή με όλες τις εφαρμογές τρίτων μερών (third-party apps) και συστήματα πλοήγησης εντός οχήματος. Η Vodafone συνεργάζεται με αρκετούς συνεργάτες για να φέρει νέες τεχνολογίες σε χρήστες οδικών υποδομών και σχεδιάζε να διαθέσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μέσα από τις δικές εφαρμογές της Vodafone Automotive εντός του έτους.

- Advertisement -

Η νέα πλατφόρμα, που φέρει το ακρωνύμιο STEP (“Safer Transport for Europe Platform”, δηλαδή Πλατφόρμα Ασφαλέστερης Μετακίνησης για την Ευρώπη), στοχεύει να επιλύσει το πρόβλημα του κατακερματισμού των δεδομένων και των πληροφοριών που περιορίζουν τα οφέλη τα οποία μπορεί να φέρει η συνδεσιμότητα στην οδική ασφάλεια.

Οι συγκοινωνιακές αρχές σήμερα συχνά περιορίζονται στο να αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια μέσω των οδικών υποδομών – όπως σήμανση, φωτεινές επιγραφές κτλ – ή μέσω ενός περιορισμένου αριθμού τεχνολογιών που αναπτύσσονται από ανεξάρτητους κατασκευαστές, όπως τα συστήματα πλοήγησης εντός του οχήματος.

- Advertisement -

Λύσεις για τις προκλήσεις της οδικής ασφάλειας

Το STEP προσφέρει τη λύση για αυτές τις προκλήσεις. Ως μία πλατφόρμα, η οποία στηρίζεται στο cloud και είναι δομημένη σε ανοιχτά βιομηχανικά πρότυπα, το STEP επιτρέπει σε ένα ευρύ οικοσύστημα συμμετεχόντων – κυβερνήσεις, συγκοινωνιακές αρχές, παρόχους υπηρεσιών μετακίνησης και εταιρίες κινητής – να συνεργαστούν για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη.

Ο Joakim Reiter, διευθυντής εξωτερικών και εταιρικών υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, δήλωσε: «Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι ακόμη μία μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι οι ανοιχτές πλατφόρμες για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο και να συμβάλουν στη αποτροπή θανάτων από δυστυχήματα και περιττών τραυματισμών που σημειώνονται στους δρόμους κάθε χρόνο». Το STEP είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι συμβατό με όλες τις εφαρμογές χαρτών και τα συστήματα πλοήγησης εντός του οχήματος, που αναπτύσσονται από οργανισμούς – συνεργάτες, ενώ οι χρήστες θα ωφεληθούν από την ελεύθερη πρόσβαση στην πλατφόρμα και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της.

Ο Vinod Kumar, διευθύνων σύμβουλος του Vodafone Business δήλωσε: “Αυτή η κλιμακούμενη πλατφόρμα καθιστά εφικτή τη διανομή ζωτικών πληροφοριών για την ασφάλεια σε όλους τους χρήστες των αυτοκινητόδρομων, ανεξαρτήτως της εφαρμογής ή του συστήματος, στο οποίο στηρίζονται. Το STEP ενθαρρύνει τη συνεργασία ανάμεσα σε συγκοινωνιακές αρχές, app developers και την αυτοκινητοβιομηχανία με στόχο να ξεκλειδώσει η πλήρης αξία των δεδομένων και της συνδεσιμότητας, βοηθώντας έτσι στο να γίνουν οι δρόμοι της Ευρώπης πιο ασφαλείς».

Σε αυτό το αρχικό στάδιο, το STEP θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη μεταφορά μηνυμάτων ασφαλείας και στοχευμένων ενημερώσεων από φορείς λειτουργίας αυτοκινητόδρομων σχετικά με διακοπές ή περιορισμό κυκλοφορίας και τροχαία ατυχήματα μέσα από μία ποικιλία συστημάτων εντός οχήματος, αλλά και εφαρμογών πλοήγησης.

Επίσης, το STEP μπορεί να καταστήσει εφικτή τη μοντελοποίηση του οδικού δικτύου σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας ασφαλή, ανωνυμοποιημένα και συγκεντρωτικά στοιχεία θέσης των οχημάτων. Η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Vodafone είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη λειτουργικότητα ασφαλείας της πλατφόρμας ώστε να περιλαμβάνει ειδοποίηση εντοπισμού για ευάλωτους χρήστες του δρόμου – για παράδειγμα, ο οδηγός ενός βαρέος οχήματος να μπορεί να λάβει ειδοποίηση για παρακείμενους ποδηλάτες ή πεζούς εκτός ορατότητας – όπως επίσης για τη διαχείριση στόλου, εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων και υποστήριξη της ασφάλισης οχήματος βάσει χρήσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφαλιστικές αυτοκινήτου, παραβάσεις ΚΟΚ, όροι συμβολαίων

Εφόσον έχουν συνταχθεί νέοι νόμοι για ασφαλέστερη οδήγηση, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τους όρους των ασφαλιστήριων;

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

Ψηφιακές κλήσεις και οδική ασφάλεια: Μια εξέλιξη που αφορά και την ασφαλιστική αγορά

Το ζητούμενο δεν είναι η αύξηση των κλήσεων, αλλά η μείωση των ατυχημάτων

ΕΕΑ: Σεμινάριο με στόχο ασφαλέστερους δρόμους και καλύτερη εκπαίδευση των νέων οδηγών

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί ειδικό τεστ αξιολόγησης και διαχείρισης συμπεριφορών, συνοδευόμενο από πρακτική εξοικείωση των συμμετεχόντων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς θα κάνει την υπέρβαση στο bancassurance

Σκοπεύει να ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις των 48 εκατομμυρίων καθαρής κερδοφορίας

Λαγοκέφαλοι και τσούχτρες στις ελληνικές θάλασσες: μια νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα που απαιτεί ενημέρωση και ψυχραιμία

Η Syndea αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στη θάλασσα, παρέχοντας πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση καλοκαιρινών κινδύνων

Έρευνα Mastercard: Η άνοδος των «skillidays» αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι

Οι κλασικές καλοκαιρινές διακοπές δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε μια ταξιδιωτική τάση που συνδυάζει αναψυχή και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για εγκύκλιο και αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Αφορούν μεταξύ άλλων τη φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των συμβολαίων επί διαφοράς (CFDs)

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πολιτικό ραντεβού στο ΕΕΑ για την ιδιωτική ασφάλιση – Ο Χατζηθεοδοσίου φέρνει στο ίδιο τραπέζι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκπρόσωποι των κομμάτων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τον χώρο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

ΕΙΑΣ: Φροντιστηριακό Πρόγραμμα για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Σε περιβάλλον webinar στις 22, 24, 29 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου 2026

Ποιες ασφαλιστικές (δεν) ασφαλίζουν αυτοκίνητα μεγάλης αξίας;

Ναυτιλιακή πρόσθεσε κάποια πολύ ακριβά εξαρτήματα στα αυτοκίνητά της, από αυτά που... επαινούν οι ασφαλιστικές

Η Interamerican συνάντησε το MDRT σε μια ημερίδα αφιερωμένη στους νέους συμβούλους

Η εκδήλωση «Interamerican meets MDRT» ανέδειξε ότι η νέα γενιά αναζητά ουσιαστική εκπαίδευση, διεθνή πρότυπα και κοινότητες που εμπνέουν

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00