back to top
11.8 C
Athens
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2026

Ψηφιακά ώριμες οι μικρές επιχειρήσεις

Σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής τους δραστηριότητας θεωρούν οι επιχειρήσεις την ψηφιοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Prosvasis, μέλος του Ομίλου εταιρειών SOFTONE, σε συνεργασία με τη FocusBari.

Κύριος στόχος της έρευνας, ήταν η χαρτογράφηση των αναγκών και των πεποιθήσεων που έχουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, αναφορικά με τη σημαντικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της καθημερινής τους λειτουργίας. Η υποχρεωτική για όλους πλέον, από 1η Νοεμβρίου, ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών από την πολιτεία, διαμορφώνουν νέες απαιτήσεις λειτουργίας για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 75% των ερωτώμενων επιχειρήσεων, θεωρούν την ψηφιοποίηση πολύ σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής δραστηριότητας, με την online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, τη διασύνδεση με το λογιστή και την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών, να θεωρούνται ως απαραίτητες διαδικασίες, κατά 87%, 80% και 79% αντίστοιχα. Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα:

– Το 64% δηλώνουν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την επιλογή εφαρμογών που υποστηρίζουν τον μετασχηματισμό της καθημερινής τους λειτουργίας.

- Advertisement -

– Το 70% θεωρεί την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και την αυτόματη ενημέρωση των βιβλίων της ΑΑΔΕ, σημαντικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργασίας τους.

– Διστακτικοί παραμένουν ελεύθεροι επαγγελματίες / ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και όσοι απασχολούνται σε συνεργεία, μεταφορές, καταλύματα, επισκευές και αγροτικές δραστηριότητες.

– Λιγότερες από 2 στις 5 επιχειρήσεις διαθέτουν λογισμικό που να επιτρέπει την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, με το 48% των ερωτηθέντων να έχουν μέτριο έως και αρκετά μεγάλο προβληματισμό ως προς αυτό το κομμάτι.

– Η παρακολούθηση των καθημερινών εργασιών και της πορείας της επιχείρησής αποτελούν τους βασικούς προβληματισμούς όσον αφορά τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η καθημερινή υποστήριξη από εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς την νέα ψηφιακή εποχή. Εφαρμογές όπως το Prosvasis GO, αυτοματοποιούν πλήρως τη διαδικασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης καθώς και τη διασύνδεση με την πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τους λογιστές. Με εξειδικευμένη λειτουργικότητα, και δυνατότητα χρήσης από οπουδήποτε και μέσω οποιασδήποτε συσκευής, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μπορούν να οργανώσουν και να διαχειριστούν πλήρως το σύνολο των εργασιών τους, βελτιστοποιώντας την ποιότητα και την απόδοση της καθημερινής τους δραστηριότητας, εύκολα και απλά.

Πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, η Prosvasis παρέχει σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις το Prosvasis GO, μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη λύση λογισμικού, που τους βοηθούν να αλλάξουν τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους, περνώντας εύκολα χωρίς καμία πολυπλοκότητα στην νέα ψηφιακή εποχή.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 300 υπεύθυνοι ή συνυπεύθυνοι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα: ελεύθεροι επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες με έως 9 εργαζομένους, επιλεγμένοι κλάδοι με συγκεκριμένη νομική μορφή, καθώς και επιχειρήσεις που εκδίδουν 50 ή περισσότερα τιμολόγια τον χρόνο. Το 73% των ερωτηθέντων έχουν έδρα στην Αττική και το 27% στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά 39% πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις και κατά 61% για μικρές επιχειρήσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το τέλος της «ευτυχισμένης παγκοσμιοποίησης» – Πώς οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν την εποχή της αβεβαιότητας

Στο πλαίσιο του Coface Country Risk Conference 2026, κορυφαία στελέχη ευρωπαϊκών ομίλων μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις εκτιμήσεις τους

Infotrust: Νέα δεδομένα στην έκδοση εγγυητικών επιστολών μέσω ασφαλιστικών

Η εταιρεία προσφέρει οργανωμένες και ευέλικτες λύσεις, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα διεκπεραίωσης, στην αξιοπιστία και στη διαφάνεια των διαδικασιών

Νέα εφαρμογή για εντοπισμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το ασθενοφόρο που έχουν καλέσει

Οι ψηφιακές πληρωμές είναι εργαλείο ανάπτυξης για τις ΜμΕ

Η Ελλάδα, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δεν έχει την πολυτέλεια να μένει πίσω

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Greek Space Tech Forum 2026: Γιορτάζοντας 5 χρόνια καινοτομίας με το ESA BIC Greece

Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του incubator αλλά και ιστορίες επιτυχίας από τις startups που υποστηρίχθηκαν

Ξεκινά η επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Στο Μέγαρο Χρυσόγελου της Ιεράς Πόλεως έως τις 15 Οκτωβρίου 2026, από το ΕΙΜ και την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, με χορηγό την Τράπεζα Πειραιώς

Ι. Ανδριανός: «Από τη λογική της αφθονίας στη λογική της υπευθυνότητας – Ευρεία συμμαχία απέναντι στην πρόκληση του νερού»

Στο #gwas26 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε μεταξύ άλλων για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης ως εμπεδωμένη πραγματικότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική υποδέχτηκε τα Δίκτυα Συνεργατών στα νέα της γραφεία

Με ισχυρή θέση και γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία εμμένει στις 4 αρχές της: Φερεγγυότητα, Ποιότητα, Σεβασμός, Υπευθυνότητα

Cyber Risk Management Strategy και Θουκυδίδης: Μια Ιστορία 2.500 ετών!

Ο Ν. Γεωργόπουλος εξηγεί γιατί οι θεμελιώδεις αρχές στρατηγικής που εφαρμόστηκαν πριν από 2.500 χρόνια αφορούν κάθε CISO και Risk Manager σήμερα

Η μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα: Η «σιωπηλή πανδημία»

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, σε συνδυασμό με κακές πρακτικές υγιεινής και υποστελέχωση, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο

Αλλαγή ηγεσίας εν μέσω ανάπτυξης για την KPMG International

Ο Gary Wingrove αναλαμβάνει καθήκοντα Global Chairman και CEO τον Οκτώβριο – Η παρακαταθήκη του απερχόμενου Bill Thomas

Πολιτιστική συνταγογράφηση: ένα βήμα πέρα από το «κλασικό» σύστημα υγείας

Μια πιο ολιστική προσέγγιση εισάγει η δυνατότητα ένας γιατρός να «γράφει» επισκέψεις σε μουσεία, παραστάσεις ή συναυλίες, και μάλιστα με κάλυψη ΕΟΠΥΥ