back to top
13.7 C
Athens
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Πρόβλεψη για αναμόρφωση των TEA θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό ν/σ

«Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, καθώς και μία σειρά από διατάξεις, που ενθαρρύνουν την απασχόληση των συνταξιούχων, καθώς περικόπτεται η παρακράτηση του 30% από τη σύνταξή τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio.

Παράλληλα, όπως είπε, θα δίνεται η δυνατότητα σε συνταξιούχους με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι ενός ορίου να πάρουν κανονικά τη σύνταξή τους, θα επεκταθεί το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και, τέλος, θα νομοθετηθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς, που θα δοθεί στους συνταξιούχους.

- Advertisement -

Σχετικά με τη φορολόγηση εφάπαξ, ο κ. Μηλαπίδης ανέφερε τα εξής: «Υπάρχει σύγχυση σε μερίδα του Τύπου ότι θα έρθει φορολόγηση στο εφάπαξ των κοινών συνταξιούχων και της βασικής παροχής από το κράτος, το οποίο δεν ισχύει. Αυτό που ετοιμάζει το υπουργείο είναι η αναμόρφωση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, της επαγγελματικής ασφάλισης, που είναι προαιρετικού χαρακτήρα.

Η πολιτεία αυτό που λέει είναι ότι, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του δημοσιονομικού κινδύνου, πέρα από τον πρώτο πυλώνα, που αφορά όλες τις συντάξεις και όλα τα εφάπαξ, θα προωθήσει επίσης και τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης, ο οποίος έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος, αν θέλει, δίνει ένα μέρος των εισφορών του για συμπληρωματική παροχή και, αν θέλει, στη συνέχεια, μπορεί να τα πάρει πίσω. Αν αποφασίσει να τα πάρει, θα φορολογηθεί με κάποιους συντελεστές ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στο ταμείο. Περισσότερα χρόνια παραμονής ισοδυναμούν με μικρότερο φόρο, ενώ λιγότερα χρόνια παραμονής ισοδυναμούν με μεγαλύτερο φόρο, δίνοντας κίνητρο για αποταμίευση, μέσα από την οποία δημιουργούνται κεφάλαια, που αποτελούν το “καύσιμο” των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

- Advertisement -

Για παράδειγμα, έστω ότι μία εταιρία θέλει να δώσει μία συμπληρωματική παροχή στον εργαζόμενο. Συμφωνεί ο εργαζόμενος προαιρετικά να δίνει ένα 2% των εισφορών του, βάζει και ο εργοδότης κάτι αντίστοιχο, όπως είθισται να είναι η συμφωνία και, σε 20–25 χρόνια από τώρα, αν τα πάρει ως εφάπαξ, θα φορολογηθεί με έναν συντελεστή. Αν τα πάρει ως σύνταξη, θα φορολογηθεί με διαφορετικό συντελεστή».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι στόχοι της νέας χρονιάς για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μεταξύ αυτών, η αύξηση μισθών, η μείωση ανεργίας κάτω από 8% αλλά και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

ΤτΕ: Κατά 4% αυξήθηκε η αξία ενεργητικού των ΤΕΑ το γ΄ τρίμηνο 2025

Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια

Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα Καρδιοπαθών προς το Υπουργείο Εργασίας

Μεταξύ αυτών, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2026 για όλες τις συντάξεις αναπηρίας

Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτόματη ένταξη των εργαζομένων στα Επαγγελματικά Ταμεία

Στο επίκεντρο, η ανάγκη για συμπλήρωση των κρατικών συντάξεων και η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας των πολιτών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

ΕΟΔΥ: Συστάσεις για την εποχική γρίπη ενόψει των εορτών

Η νέα γρίπη Κ και η έξαρση που φέτος ήρθε νωρίτερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στην Ακαδημία Ασθενών Ελλάδας

Το πρόγραμμα της Ένωσης Ασθενών στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς εκπροσώπων με αυξημένες γνώσεις και ικανότητες παρέμβασης

ΓΣΕΕ: «Αφετηρία αγώνων και όχι τερματισμός η συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις»

Τα συνδικάτα διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς, ποιοτικές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, κοινωνική δικαιοσύνη με συλλογικές συμβάσεις για όλους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο συνδυασμός της ασφαλιστικής τεχνογνωσίας με τη χρηματοοικονομική εμπειρία έχει στόχο να οδηγήσει την εταιρεία στην ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Μισθολογική διαφάνεια: Οι εργαζόμενοι αγνοούν τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία – Ταμπού οι συζητήσεις για τους μισθούς

Έρευνα του kariera.gr δείχνει πως η έλλειψη ενημέρωσης και η μυστικότητα περί τα μισθολογικά κυριαρχούν στην αγορά εργασίας

Χριστουγεννιάτικη «αγκαλιά» σε κοινωνικές δομές από το ΕΕΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Θέλουμε και είμαστε δίπλα στην κοινωνία, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και πίστης σε ένα καλύτερο αύριο»

MINETTA Driving Experience: Όταν η ασφαλής οδήγηση γίνεται βιωματική γνώση

Δηλώστε συμμετοχή στην κλήρωση για θεωρητικό και πρακτικό μάθημα ασφαλούς οδήγησης στην πίστα του Iaveris Park