back to top
16.6 C
Athens
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026

Πώς κάνει τη διαχείριση των επενδύσεων των αποθεματικών η Εθνική Ασφαλιστική

της Κατερίνας Ρεϊζάκη, Deputy CIO, Εθνική Ασφαλιστική

α) Ποια είναι η διαδικασία των επενδύσεων των αποθεματικών; Γίνεται μέσα από την εταιρεία ή μέσω άλλων (Εθνικής Χρηματιστηριακής ή Εθνικής Asset Management);

- Advertisement -

Η διαδικασία επενδύσεων των αποθεματικών καθορίζεται από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργητικού-Παθητικού (ALCO), σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική πολιτική της εταιρείας και το επιθυμητό επίπεδο ανάληψης επενδυτικού κινδύνου που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Βασίζεται δε στην Αρχή του Συνετού Επενδυτή.

Ποσοστό άνω του 80% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατευθύνεται σε επενδύσεις που αφορούν κυρίως ομολογιακούς τίτλους και πραγματοποιούνται απευθείας από τη Διεύθυνση Επενδύσεων & Ακίνητης Περιουσίας της εταιρείας. Η διαχείριση του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει κυρίως αμοιβαία κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις, γίνεται από εξωτερικούς διαχειριστές, που έχουν επιλεγεί βάσει της ικανότητάς τους να διαχειρίζονται πιο εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια.

- Advertisement -

Η υλοποίηση της στρατηγικής αναφορικά με την ακίνητη περιουσία γίνεται από την εξειδικευμένη ομάδα στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έχει, τα τελευταία χρόνια, ενταχθεί στη Διεύθυνση Επενδύσεων και Ακίνητης Περιουσίας.

β) Ποια είναι η επενδυτική φιλοσοφία και πού επενδύουν (π.χ. ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κ.ο.κ.)

Η επενδυτική φιλοσοφία είναι η προσέγγιση που υιοθετείται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, για την επίτευξη των εταιρικών στόχων.
Αποσκοπεί στην ταυτόχρονη διασφάλιση: 1) της αναγκαίας ρευστότητας, 2) του επιθυμητού επιπέδου απόδοσης, 3) του επιτρεπτού επιπέδου ανάληψης κινδύνου και 4) της πραγματοποίησης επενδύσεων σύμφωνα με την Πολιτική Υπεύθυνων Επενδύσεων. Η Διεύθυνση Επενδύσεων & Ακίνητης Περιουσίας ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία και στα νέα επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα που αναπτύσσει η εταιρεία.

Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, περί το 80%, αφορά κρατικούς και εταιρικούς ομολογιακούς τίτλους σταθερού εισοδήματος. Το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από επενδύσεις σε ακίνητα, Α/Κ χρηματαγοράς (Money Market Funds), μετοχικούς τίτλους και ιδιωτικές επενδύσεις.

γ) Πώς διαμορφώνεται η απόδοση των επενδύσεων μετά τις μειώσεις επιτοκίων

Η απόδοση των επενδύσεων που κυρίως έχουν επηρεαστεί από τις μειώσεις των επιτοκίων είναι αυτή των Money Market Funds, που ακολουθούν το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Η διασπορά του χαρτοφυλακίου στις διάφορες κατηγορίες επενδύσεων, μέσω της υιοθέτησης του Strategic Asset Allocation, έχει επιτρέψει τη διατήρηση της απόδοσης του συνολικού χαρτοφυλακίου, παρ’ όλη την πτώση των επιτοκίων.

Φυσικά, οι τρέχουσες αποτιμήσεις των επενδύσεων σε ομολογιακούς τίτλους έχουν αυξηθεί, λόγω της πτώσης των επιτοκίων, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τον ισολογισμό μιας ασφαλιστικής εταιρείας, που αντισταθμίζει αυτήν τη βελτίωση με την αύξηση των ασφαλιστικών αποθεμάτων, λόγω της πτώσης της καμπύλης των επιτοκίων προεξόφλησης.

Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χρ. Μεγάλου: Εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής – Τι διεμήνυσε στον Σύλλογο για την πολιτική σταθερότητα

Σε ανοικτή συζήτηση που είχε ο Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς με τον Σύλλογο της Εθνικής Ασφαλιστικής και την Διοίκηση

Το Health Voice της Εθνικής Ασφαλιστικής ανοίγει τη συζήτηση για την πρόληψη

Με επίκεντρο την πρόληψη και τη φροντίδα της υγείας στην καθημερινότητα κάνει πρεμιέρα το Health Voice, η νέα σειρά podcast και vidcast της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η νέα «μάχη» των ασφαλιστικών στα social media

Η ασφάλιση δεν περιμένει πλέον τον πελάτη να χτυπήσει την πόρτα του γραφείου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ε. Παπασπυροπούλου στα #grmf26: Η πραγματική ουσία της ασφάλισης είναι η διαχείριση του κινδύνου

Μαζί με τους νέους κινδύνους όμως εξελίσσεται και το ίδιο το risk management. Το ζητούμενο λοιπόν με μία λέξη είναι η ανθεκτικότητα.

Διπλή διάκριση της MEGA BROKERS στο 29ο Συνέδριο της SYNDEA στη Βουδαπέστη

Η MEGA BROKERS απέσπασε δύο σημαντικές διακρίσεις στο 29ο Συνέδριο της SYNDEA, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη

P. Cotelle (FERMA President / Head of Cyber Insurance Management): «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Κεντρικός ομιλητής στο φετινό συνέδριο ήταν ο κ. Philippe Cotelle, President της FERMA (Federation of European Risk Management Associations), Head of Cyber Insurance Management & Head of Insurance Risk Management της Airbus Defence & Space.

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι – Τι ζητά τώρα η ασφαλιστική αγορά

Την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις, ταχύτερη προσαρμογή στις οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές και ενίσχυση της ασφαλιστικής προστασίας ανέδειξε η Insurance Europe

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το 8ο CSR School επιστρέφει ανανεωμένο με επίκεντρο τη Βιωσιμότητα, το ESG και την Εταιρική Υπευθυνότητα

Το CSR HELLAS, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, διοργανώνει το 8ο CSR School 2026

Carglass® | Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών 2026

Η Carglass® συμμετέχει και φέτος στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών

Τέμπη: Τι κατέγραψε η διερευνητική αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αξιολόγησης η ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου, η κατάσταση των υποδομών, η εφαρμογή του ETCS

Ε. Παπασπυροπούλου στα #grmf26: Η πραγματική ουσία της ασφάλισης είναι η διαχείριση του κινδύνου

Μαζί με τους νέους κινδύνους όμως εξελίσσεται και το ίδιο το risk management. Το ζητούμενο λοιπόν με μία λέξη είναι η ανθεκτικότητα.

Η Karavias Art Insurance στηρίζει το SYNANSTRY ART PROJECT

Η Karavias Art Insurance στηρίζει το SYNANSTRY ART PROJECT, μια πολιτιστική διοργάνωση που φέρνει σε δημιουργικό διάλογο την τέχνη