back to top
20.4 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

Πώς κάνει τη διαχείριση των επενδύσεων των αποθεματικών η Εθνική Ασφαλιστική

της Κατερίνας Ρεϊζάκη, Deputy CIO, Εθνική Ασφαλιστική

α) Ποια είναι η διαδικασία των επενδύσεων των αποθεματικών; Γίνεται μέσα από την εταιρεία ή μέσω άλλων (Εθνικής Χρηματιστηριακής ή Εθνικής Asset Management);

- Advertisement -

Η διαδικασία επενδύσεων των αποθεματικών καθορίζεται από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργητικού-Παθητικού (ALCO), σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική πολιτική της εταιρείας και το επιθυμητό επίπεδο ανάληψης επενδυτικού κινδύνου που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Βασίζεται δε στην Αρχή του Συνετού Επενδυτή.

Ποσοστό άνω του 80% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατευθύνεται σε επενδύσεις που αφορούν κυρίως ομολογιακούς τίτλους και πραγματοποιούνται απευθείας από τη Διεύθυνση Επενδύσεων & Ακίνητης Περιουσίας της εταιρείας. Η διαχείριση του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει κυρίως αμοιβαία κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις, γίνεται από εξωτερικούς διαχειριστές, που έχουν επιλεγεί βάσει της ικανότητάς τους να διαχειρίζονται πιο εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια.

- Advertisement -

Η υλοποίηση της στρατηγικής αναφορικά με την ακίνητη περιουσία γίνεται από την εξειδικευμένη ομάδα στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έχει, τα τελευταία χρόνια, ενταχθεί στη Διεύθυνση Επενδύσεων και Ακίνητης Περιουσίας.

β) Ποια είναι η επενδυτική φιλοσοφία και πού επενδύουν (π.χ. ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κ.ο.κ.)

Η επενδυτική φιλοσοφία είναι η προσέγγιση που υιοθετείται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, για την επίτευξη των εταιρικών στόχων.
Αποσκοπεί στην ταυτόχρονη διασφάλιση: 1) της αναγκαίας ρευστότητας, 2) του επιθυμητού επιπέδου απόδοσης, 3) του επιτρεπτού επιπέδου ανάληψης κινδύνου και 4) της πραγματοποίησης επενδύσεων σύμφωνα με την Πολιτική Υπεύθυνων Επενδύσεων. Η Διεύθυνση Επενδύσεων & Ακίνητης Περιουσίας ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία και στα νέα επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα που αναπτύσσει η εταιρεία.

Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, περί το 80%, αφορά κρατικούς και εταιρικούς ομολογιακούς τίτλους σταθερού εισοδήματος. Το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από επενδύσεις σε ακίνητα, Α/Κ χρηματαγοράς (Money Market Funds), μετοχικούς τίτλους και ιδιωτικές επενδύσεις.

γ) Πώς διαμορφώνεται η απόδοση των επενδύσεων μετά τις μειώσεις επιτοκίων

Η απόδοση των επενδύσεων που κυρίως έχουν επηρεαστεί από τις μειώσεις των επιτοκίων είναι αυτή των Money Market Funds, που ακολουθούν το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Η διασπορά του χαρτοφυλακίου στις διάφορες κατηγορίες επενδύσεων, μέσω της υιοθέτησης του Strategic Asset Allocation, έχει επιτρέψει τη διατήρηση της απόδοσης του συνολικού χαρτοφυλακίου, παρ’ όλη την πτώση των επιτοκίων.

Φυσικά, οι τρέχουσες αποτιμήσεις των επενδύσεων σε ομολογιακούς τίτλους έχουν αυξηθεί, λόγω της πτώσης των επιτοκίων, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τον ισολογισμό μιας ασφαλιστικής εταιρείας, που αντισταθμίζει αυτήν τη βελτίωση με την αύξηση των ασφαλιστικών αποθεμάτων, λόγω της πτώσης της καμπύλης των επιτοκίων προεξόφλησης.

Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η θέση της ΕΑΔΕ για το δικαίωμα συμβολαίου

Ανακοίνωση στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης με την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία πραγματοποιήθηκε σε «ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα»

Εκδήλωση ΣΕΣΑΕ: «Μικροεκφράσεις προσώπου: Αναγνώρισε, Εφάρμοσε, Ωφελήσου»

Την Τρίτη 26/5 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Οι θεματικές συζητήσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο

«Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Αποταμιεύσεις και τις Επενδύσεις»

Η εμπιστοσύνη στο επίκεντρο του 37ου Συνεδρίου Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Ως θεμέλιο για τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων: Αυξημένη κατά 7,3% η παραγωγή το 2025

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για τους βασικούς δείκτες του κλάδου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Οι θεματικές συζητήσεις που θα βρεθούν στο επίκεντρο

«Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Αποταμιεύσεις και τις Επενδύσεις»

Η εμπιστοσύνη στο επίκεντρο του 37ου Συνεδρίου Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Ως θεμέλιο για τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων: Αυξημένη κατά 7,3% η παραγωγή το 2025

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για τους βασικούς δείκτες του κλάδου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών