back to top
13.9 C
Athens
Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025

Πώς κάνει τη διαχείριση των επενδύσεων των αποθεματικών η Εθνική Ασφαλιστική

της Κατερίνας Ρεϊζάκη, Deputy CIO, Εθνική Ασφαλιστική

α) Ποια είναι η διαδικασία των επενδύσεων των αποθεματικών; Γίνεται μέσα από την εταιρεία ή μέσω άλλων (Εθνικής Χρηματιστηριακής ή Εθνικής Asset Management);

- Advertisement -

Η διαδικασία επενδύσεων των αποθεματικών καθορίζεται από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργητικού-Παθητικού (ALCO), σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική πολιτική της εταιρείας και το επιθυμητό επίπεδο ανάληψης επενδυτικού κινδύνου που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Βασίζεται δε στην Αρχή του Συνετού Επενδυτή.

Ποσοστό άνω του 80% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατευθύνεται σε επενδύσεις που αφορούν κυρίως ομολογιακούς τίτλους και πραγματοποιούνται απευθείας από τη Διεύθυνση Επενδύσεων & Ακίνητης Περιουσίας της εταιρείας. Η διαχείριση του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει κυρίως αμοιβαία κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις, γίνεται από εξωτερικούς διαχειριστές, που έχουν επιλεγεί βάσει της ικανότητάς τους να διαχειρίζονται πιο εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια.

- Advertisement -

Η υλοποίηση της στρατηγικής αναφορικά με την ακίνητη περιουσία γίνεται από την εξειδικευμένη ομάδα στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έχει, τα τελευταία χρόνια, ενταχθεί στη Διεύθυνση Επενδύσεων και Ακίνητης Περιουσίας.

β) Ποια είναι η επενδυτική φιλοσοφία και πού επενδύουν (π.χ. ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κ.ο.κ.)

Η επενδυτική φιλοσοφία είναι η προσέγγιση που υιοθετείται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, για την επίτευξη των εταιρικών στόχων.
Αποσκοπεί στην ταυτόχρονη διασφάλιση: 1) της αναγκαίας ρευστότητας, 2) του επιθυμητού επιπέδου απόδοσης, 3) του επιτρεπτού επιπέδου ανάληψης κινδύνου και 4) της πραγματοποίησης επενδύσεων σύμφωνα με την Πολιτική Υπεύθυνων Επενδύσεων. Η Διεύθυνση Επενδύσεων & Ακίνητης Περιουσίας ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία και στα νέα επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα που αναπτύσσει η εταιρεία.

Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, περί το 80%, αφορά κρατικούς και εταιρικούς ομολογιακούς τίτλους σταθερού εισοδήματος. Το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από επενδύσεις σε ακίνητα, Α/Κ χρηματαγοράς (Money Market Funds), μετοχικούς τίτλους και ιδιωτικές επενδύσεις.

γ) Πώς διαμορφώνεται η απόδοση των επενδύσεων μετά τις μειώσεις επιτοκίων

Η απόδοση των επενδύσεων που κυρίως έχουν επηρεαστεί από τις μειώσεις των επιτοκίων είναι αυτή των Money Market Funds, που ακολουθούν το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Η διασπορά του χαρτοφυλακίου στις διάφορες κατηγορίες επενδύσεων, μέσω της υιοθέτησης του Strategic Asset Allocation, έχει επιτρέψει τη διατήρηση της απόδοσης του συνολικού χαρτοφυλακίου, παρ’ όλη την πτώση των επιτοκίων.

Φυσικά, οι τρέχουσες αποτιμήσεις των επενδύσεων σε ομολογιακούς τίτλους έχουν αυξηθεί, λόγω της πτώσης των επιτοκίων, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τον ισολογισμό μιας ασφαλιστικής εταιρείας, που αντισταθμίζει αυτήν τη βελτίωση με την αύξηση των ασφαλιστικών αποθεμάτων, λόγω της πτώσης της καμπύλης των επιτοκίων προεξόφλησης.

Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μεγάλες ανατροπές φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στις συμφωνίες τραπεζών με ασφαλιστικές

To μέγεθος της συμμετοχής, βασικό κριτήριο για τη μείωση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης

Η Εθνική Ασφαλιστική ανοίγει πόρτες στην καριέρα νέων επαγγελματιών

Μια ξεχωριστή εκδήλωση στις 11/11 για όσους ονειρεύονται καριέρα με δυνατότητες εξέλιξης και επαγγελματική ελευθερία

Το Business Day 2025 της Εθνικής Ασφαλιστικής εμπνέει τη νέα γενιά επαγγελματιών

Η Εθνική συνεχίζει να επενδύει στους ανθρώπους που θα καθορίσουν το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου

Δ. Βασιλειάδης, PwC: «Τα μέτρα για την υγεία δεν μπορούν να πάνε μακριά»

Οι εταιρείες, επισήμανε στο συνέδριο της ΕΑΕ, θα πρέπει να κινηθούν προς κατευθύνσεις πέραν των αναπροσαρμογών ασφαλίστρων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αλλαγές στην οργανωτική δομή της Generali

Με τον διορισμό του Giulio Terzariol ως Γενικού Διευθυντή - Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη φούσκα που θα οδηγήσει σε πτωχεύσεις και αφερεγγυότητες;

Τις σχετικές αναλύσεις της Allianz Trade σχολιάζει ο CTPO της Entersoftone Γιάννης Σαλιχός

Με θετική ενέργεια και συνεργατικό πνεύμα το 4ο Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Οι προετοιμασίες για το Επετειακό Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και σε ένα όμορφο, δημιουργικό κλίμα

Η Interamerican προσφέρει υπηρεσίες ΠΦΥ στους ανθρώπους της «σχεδίας»

Το ειδικά σχεδιασμένο ομαδικό πρόγραμμα υγείας εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ιατρική υποστήριξη και φροντίδα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγές στην οργανωτική δομή της Generali

Με τον διορισμό του Giulio Terzariol ως Γενικού Διευθυντή - Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη φούσκα που θα οδηγήσει σε πτωχεύσεις και αφερεγγυότητες;

Τις σχετικές αναλύσεις της Allianz Trade σχολιάζει ο CTPO της Entersoftone Γιάννης Σαλιχός

Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τετάρτη 12/11, με τίτλο: «Η αναβάθμιση του ενεργειακού προφίλ της χώρας και ο αντίκτυπος στο ΧΑ»

Υγεία – Μητέρα: Πρόγραμμα προνομιακών παροχών προς την Πολεμική Αεροπορία

Για την ολοκληρωμένη κάλυψη υγειονομικών αναγκών των στελεχών και των οικογενειών τους

Με θετική ενέργεια και συνεργατικό πνεύμα το 4ο Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Οι προετοιμασίες για το Επετειακό Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και σε ένα όμορφο, δημιουργικό κλίμα