Στα σχεδόν 18 λεπτά που διήρκησε η τοποθέτηση του κατέστη σαφής τόσο η προσήλωση της ηγεσίας του Υπουργείου και της Κυβέρνησης στη στήριξη του δημόσιου συστήματος, όσο και οι αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχει ο κ. Πολάκης στα θέματα του ΕΣΥ.
Ο αναπληρωτής Υπουργός μίλησε για τις αλλαγές που θα επιφέρει η νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Υγείας, με στόχο την ενίσχυση του συστήματος και την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Αυτό που ξεχώρισε ήταν η προαναγγελία μιας «επανάστασης» στις προμήθειες των νοσοκοκομείων, όσο και για ολοκλήρωση των διαδικασιών αντικατάστασης των Διοικήσεων των Νοσοκομείων έως τα τέλη του έτους, με ανοικτή πρόσκληση.
Ο κ. Πολάκης, μίλησε για το άνοιγμα συμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση άλλων, την ενίσχυση του ΠΕΔΥ με γιατρούς, ακόμη και όσους εκδιώχθηκαν από το σύστημα, δίνοντας τους την επιλογή εργασιακής σχέσης. Ακόμη αναφέρθηκε στο ΕΚΑΒ, το διορισμό προσωπικού και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα μισά ασθενοφόρα.
«Παραλαμβάνουμε ένα σύστημα σε μεγάλη λειτουργική αστάθεια και κίνδυνο black out, λόγω της απαγόρευσης διορισμών , η στάση εμπορίου της εφοδιαστικής αλυσίδας», ανέφερε ο κ. Πολάκης.
Συνολικά, πάνω από 10 δισ. Ευρώ δημόσιου χρήματος δαπανάται στο χώρο της υγείας, σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, όταν το ποσό είχε φθάσει ακόμη και τα 18 δισ. Ευρω.
«Οι προκάτοχοι, με βάση μνημονιακές εντολές προχώρησαν σε οριζόντια περικοπή, μεταφέροντας μεγάλο βάρος στον ελληνικό λαό, με αυξημένες συμμετοχές, χωρίς να ακουμπήσουν ούτε τρίχα από το σύστημα της διαπλοκής και διαφθοράς που συνεχίζει και γλεντάει ακόμα και σήμερα», ανέφερε.
Προμήθειες
«Μεγάλη θεσμική επανάσταση στο κύκλωμα προμηθειών των νοσοκομείων, τις υπηρεσίες υποστήριξης και γενικά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα», προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.
«Εμείς θα αλλάξουμε πλήρως το σύστημα, γιατί όταν φύγουμε από αυτή τη θέση, γιατί περαστικοί είμαστε, πρέπει να μείνει ένα κάστρο που οι αγορές και η διαπλοκή δεν θα μπορούν να το εκπορθήσουν, όπως τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ανέδειξε το θέμα του ΕΚΑΒ, το οποίο αν και διαθέτει το καλύτερο συνεργείο αυτοκινήτων, πληρώνει για τα 700 ασθενοφόρα 6.500 ευρώ το χρόνο το όχημα για ανταλλακτικά. «Ούτε Λαμποργκίνι και Μπέντλεϊ να είχαμε» σχολίασε.
«Δεν είναι δυνατόν σε πολλά νοσοκομεία να πληρώνουμε για σίτιση ακόμη και το τετραπλάσιο από ότι πληρώνει για αντίστοιχες εξωτερικές υπηρεσίες catering πεντάστερα ξενοδοχεία, χωρίς την ίδια ποιότητα», ανέφερε ο κ. Πολάκης και προσέθεσε:
«Δεν είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να μειώνει, μέσω του Κανονισμού Παροχών, από τα 3 εκατ. ευρώ στα 2 εκατ. ευρώ τη δαπάνη για τις αποκλειστικές νοσοκόμες, κόβοντας εργασία από ανθρώπους χαμηλών λαϊκών στρωμάτων και την ίδια στιγμή να πληρώνει για τα επιθέματα των τραυμάτων και των κατακλίσεων από 12 εκατ. το 2012, 54 εκατ. το 2015 λες και αυξήθηκαν τραύματα, πληγές και διαβητικοί στη χώρα. Δεν είναι δυνατόν για τους σάκους κολοστομίας, πριν από 3 χρόνια να πληρώνουμε 18 εκατ. και τώρα να πληρώνουμε 54 εκατ. ευρώ δηλαδή 112 χιλιάδες άνθρωποι θέλουν κολοστομία. Έχουμε σπάσει όλα τα επιδημιολογικά στάνταρ που υπάρχουν».
«Δεν είναι δυνατόν οι δαπάνες για γυαλιά να αυξήθηκαν από 40 στα 47 εκατ. ευρώ. Δεν είναι δυνατόν η περιτοναϊκή διύλιση από 3 εκατ. ευρώ το 2012 στα 28 εκατ., χωρίς μείωση των κλασικών καθάρσεων», συμπλήρωσε.
Με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να προχωρήσει σε 3 βήματα.
1. πλήρη καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία.
2. Περιγραφή αναλυτικών τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών για κάθε κατηγορία υλικού.
3. Καθορισμός εύρους τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντος, ο οποίος θα είναι +/- 10% στην τιμή που έχει στο 50% των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Χρηματοδότηση
«Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης είναι να σταθεροποιήσουμε το σύστημα υγείας που κινδυνεύει με μπλακ άουτ. Αυξήσαμε το όριο δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ για να εφοδιάζεται το σύστημα με υλικά, φάρμακα και αντιδραστήρια, καθώς εξαντλούνταν οι κωδικοί και υπήρχε ορατός κίνδυνος κατάρρευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε, δε, ότι πρόβλημα ρευστότητας το σύστημα δεν θα παρουσιάσει, γιατί , ενώ από αρχές του έτους έως τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ο πυλώνας του ΕΣΥ είχε λάβει μόνο 300 εκατ. ευρώ, το Σεπτέμβρη δόθηκαν 150 εκατ. ευρώ, στον Οκτώβρη δοθούν 250 εκατ. και έως το Δεκέμβρη θα έχει δοθεί 1 δισ. που είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, γίνονται και κινήσεις στον ΕΟΠΥΥ για να πληρώσει νοσηλεία που οφείλει προς νοσοκομεία. «Είναι δέσμευση της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσει παλιές αμαρτίες και πληγές, με τον ερχομό της δόσης, μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, να καταβληθούν σε άμεσο χρονικό διάστημα του 1,2 δισ. σε πρώτη φάση», ανέφερε ο κ. Πολάκης.
Προσλήψεις
«Το σύστημα χρειάζεται άμεση και μαζική αιμοδοσία από προσωπικό», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, προσθέτοντας ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον διορισμό μόνιμων γιατρών από παλαιότερες προκηρύξεις που έχουν κολλήσει λόγω γραφειοκρατίας. Ακόμη, προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ 1.990 άτομα για νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν από ΑΣΕΠ 2.400 θέσεις, μεταξύ αυτών και για 600 γιατρούς, ενώ ολοκληρώνεται κλιμακωτά η πρόσληψη επιπλέον 500 επικουρικών γιατρών.
Τέλος, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση και πολιτική απόφαση για επίλυση του θέματος των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που συμπληρώνουν 2 έτη θητείας, πριν τα τέλη του έτους.
Διοικήσεις
«Το σύστημα πρέπει να διοικηθεί», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας πως σε ορατό χρονικό ορίζοντα θα αξιολογηθούν οι υπάρχουσες διοικήσεις, που, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, στην πλειονότητα τους δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους. Ο διορισμός των μελών των ΔΣ θα είναι άμεσος και με τη σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης, που έχει ολοκληρώνεται εντός της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει ανοικτή πρόσκληση για τις θέσεις διοικητών και υποδιοικητή στα νοσοκομεία που αξιολογηθούν αρνητικά. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Δεκέμβρη.
Ανασυγκρότηση συστήματος
Οργανωτική ανασυγκρότηση του συστήματος, προανήγγειλε ο κ. Πολάκης, καταδεικνύοντας τη πολυδαίδαλη, δυσκίνητη γραφειοκρατία που το ταλανίζει.
Συγκεκριμένα προανήγγειλε, μεταφορά αρμοδιοτήτων στις αποκεντρωμένες δομές του συστήματος, δηλαδή τις ΔΥΠΕ και τα νοσοκομεία.
Γιατί η αμοιβαία μετακίνηση ενός γιατρού σε νοσοκομείο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας χρειάζεται καμιά τριανταριά υπογραφές, πέραν της Υγειονομικής περιφέρειας που αφορά;» αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr