Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Ο κλάδος περιουσίας-ατυχημάτων αποδείχθηκε η βασική κινητήρια δύναμη για τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Allianz, που βρίσκεται εντός τροχιάς για να επιτύχει τον στόχο της για κέρδη της τάξης του 12 δις. ευρώ φέτος κατά τη φετινή χρήση.
Είναι ενδεικτικό ότι τα κέρδη στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων αυξήθηκαν κατά 14.2% (στο 1,5 δις. ευρώ), παρουσιάζοντας αύξηση πολλαπλάσια σε σύγκριση με τον κλάδο ζωής, όπου τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση (στο 1,1 δις. ευρώ). Τα δε λειτουργικά κέρδη στον τρίτο μεγάλο «βραχίονα» της Allianz, τη διαχείριση ενεργητικού, σημείωσαν πτώση 3,7% στα 573 δις. ευρώ, παρά την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 112 δις. δολάρια, στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του 1,55 τρις. ευρώ.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της δυναμικής του κλάδου περιουσίας-ατυχημάτων είναι η αύξηση των εσόδων κατά 6,3%, στα 19,5 δις. δολ, με υψηλούς ρυθμούς εσωτερικής ανάπτυξης στην AGCS (τον βραχίονα εξειδικευμένων εμπορικών ασφαλίσεων), την αγορά της Γερμανίας και την Allianz Partners.
Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη του ομίλου Allianz αυξήθηκαν κατά 7,5% και διαμορφώθηκσαν στα 2,96 δις. ευρώ, πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 2,86 δις. δολ.. Τα καθαρά κέρδη –που διανέμονται στου μετόχους- αυξήθηκαν κατά 1,6%, στα 1,97 δις. ευρώ (έναντι 1,88 δις. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές). Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 9,1%, στα 40,3 δις. ευρώ.
Ο συνδυασμένος δείκτης της Alllianz βελτιώθηκε κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώθηκε στο 93,7% ενώ ο δείκτης φερεγγυότητας κατά Solvency II ανήλθε στο 218%, πολύ επάνω από το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο για τον όμιλο (180%).
«Οι πελάτες μας απαιτούν υψηλή ποιότητα και ευρεία γκάμα υπηρεσιών, και εστιάζουμε και στα δυο. Παρά την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, είμαστε εξαιρετικά καλά τοποθετημένοι για περαιτέρω ανάπτυξη», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Oliver Baete.
Σημειώνεται τέλος ότι η Allianz δεν αποκλείει εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οπως έγινε γνωστό στα τέλη Απριλίου, βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με την βρετανική Legal & General (L&G), για την εξαγορά της μονάδας γενικών ασφαλειών της στη χώρα, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι έχει εκφράσει ενδιαφέρο και την μονάδα διαχείρισης ενεργητικού της Deutsche Bank DWS, της οποίας η πώληση πιθανολογείται στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης της μεγάλης γερμανικής τράπεζας, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για συγχώνευσή της με την Commerzbank.