back to top
11.1 C
Athens
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης στο στόχαστρο ψηφιακών εγκληματιών

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται και τα σχολεία ξανακλείνουν ή ακολουθούν ένα υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης (τόσο με φυσική παρουσία όσο και απομακρυσμένα), ο εκπαιδευτικός χώρος εξακολουθεί να προσελκύει την προσοχή των ψηφιακών εγκληματιών. Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, 270.171 χρήστες αντιμετώπισαν διάφορες απειλές συγκεκαλυμένες ως δημοφιλείς πλατφόρμες διαδικτυακής εκπαίδευσης — αύξηση της τάξης του 60% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν ασφαλείς, η Kaspersky έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή εργαλειοθήκη που διδάσκει βέλτιστες πρακτικές ψηφιακής ασφάλειας. 

Την περασμένη άνοιξη, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο μαθητές σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων, καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιβραδύνουν τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης. Για πολλούς, αυτό σήμαινε μια μετάβαση σε επείγουσα απομακρυσμένη μάθηση-μια μετάβαση που, δυστυχώς, άφησε πολλούς μαθητές και εκπαιδευτικούς ευάλωτους σε ψηφιακούς  κινδύνους.

- Advertisement -

Τώρα, τα σχολεία σε όλο τον κόσμο, από την Αγγλία και τη Γερμανία έως τη Μαλαισία και τις ΗΠΑ, κλείνουν για ακόμα μια φορά καθώς οι χώρες αγωνίζονται ενάντια σε μία αναζωπύρωση των μολύνσεων, και δεν αποτελεί έκπληξη πως αυτό έχει οδηγήσει σε ορισμένες ανεπιθύμητες συνέπειες.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020, ο συνολικός αριθμός των χρηστών που αντιμετώπισαν διάφορες απειλές που διανεμήθηκαν με το πρόσχημα δημοφιλών πλατφορμών διαδικτυακής εκπαίδευσης /εφαρμογών τηλεδιάσκεψης ήταν 168.550 – αύξηση 20.455% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο για το 2019. Ο αριθμός αυτός συνέχισε να αυξάνεται σταθερά από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο, όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί της Kaspersky. Έως τον Ιανουάριο του 2021, ο αριθμός των χρηστών που αντιμετωπίζουν διάφορες απειλές χρησιμοποιώντας δημοφιλείς πλατφόρμες διαδικτυακής εκπαίδευσης ως δόλωμα, έφτασε τις 270.171— αύξηση 60% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

- Advertisement -

Σύγκριση χρηστών που αντιμετώπισαν διάφορες απειλές συγκεκαλυμένες ως δημοφιλείς πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης/τηλεδιάσκεψης Ιαν-Ιούνιος 2020 vs Ιούλιος-Δεκέμβριος 2020

Το πιο δημοφιλές δόλωμα ήταν με διαφορά το Zoom. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το Zoom είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για εικονικές συναντήσεις, με περισσότερους από 300 εκατ. χρήστες να συμμετέχουν καθημερινά σε συναντήσεις. Το δεύτερο πιο δημοφιλές ήταν το Moodle, ακολουθούμενο από το Google Meet. Ο αριθμός των χρηστών που αντιμετώπισαν απειλές που συγκαλύπτονταν ως δημοφιλείς πλατφόρμες online εκπαίδευσης/τηλεδιάσκεψης αυξήθηκε για όλες τις πλατφόρμες εκτός από μία— τη Google Classroom.

Περίπου το 98% των απειλών ανήκαν στην κατηγορία των μη ιών (notavirus), η οποία χωρίζεται σε riskware και adware. Το adware βομβαρδίζει τους χρήστες με ανεπιθύμητες διαφημίσεις, ενώ το riskware αποτελείται από διάφορα αρχεία – από τις γραμμές εργαλείων του προγράμματος περιήγησης και τους download managers μέχρι τα απομακρυσμένα εργαλεία διαχείρισης – που μπορεί να πραγματοποιήσουν διάφορες ενέργειες στον υπολογιστή σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Τα Trojans αποτελούν περίπου το 1% των απειλών που συναντώνται.

Οι χρήστες αντιμετωπίζουν συνήθως απειλές που συγκαλύπτονται ως δημοφιλείς εφαρμογές τηλεδιασκέψεων και πλατφόρμες διαδικτυακής εκπαίδευσης μέσω των πλαστών application installers, τους οποίες μπορούν να συναντήσουν σε ανεπίσημους ιστότοπους που σχεδιάζονται για να μοιάζουν με τις αρχικές πλατφόρμες ή emails που παρουσιάζονται ως ειδικές προσφορές ή ειδοποιήσεις από την πλατφόρμα.

«Δυστυχώς, μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στην τάξη, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να αποτελούν δημοφιλή στόχο για τους εγκληματίες, ειδικά κυρίως από τη στιγμή που ο τομέας αυτός παραδοσιακά δεν έχει ως προτεραιότητα την κυβερνοασφάλεια. Ωστόσο, η πανδημία έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, ειδικά δεδομένου ότι η τεχνολογία ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην τάξη- είτε πρόκειται για εικονική μάθηση είτε όχι», σχολιάζει Anton Ivanov, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους να παραμείνουν ασφαλείς όταν χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία στην τάξη, η Kaspersky έχει συγκεντρώσει διάφορους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός διαδικτυακού μαθήματος που διδάσκει βέλτιστες πρακτικές για την κυβερνοασφάλεια. Μπορείτε να εξερευνήσετε την εργαλειοθήκη εδώ: https://kas.pr/smy6.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ψηφιακούς κινδύνους της ηλεκτρονικής τάξης, μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση στη securelist.

Για να παραμείνετε ασφαλείς από κακόβουλο λογισμικό και άλλες απειλές που παρουσιάζονται ως εφαρμογές τηλεδιάσκεψης / πλατφόρμες διαδικτυακής εκπαίδευσης:

  • Μην κατεβάζετε ανεπίσημες εκδόσεις ή τροποποιήσεις αυτών των εφαρμογών/πλατφορμών. Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με τον προγραμματιστή και επιλέξτε τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό σας. Δεν χρειάζεται να τους θυμάστε όλους αν χρησιμοποιείτε μια λύση όπως το Kaspersky Password Manager που δημιουργεί και εξασφαλίζει μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης.
  • Πάντα σιγουρευτείτε ότι είστε στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας πριν κατεβάσετε οτιδήποτε στη συσκευή σας. Οι πλαστές ιστοσελίδες μπορεί να μοιάζουν ακριβώς με τις πραγματικές, επομένως πρέπει πάντα να ελέγχετε ξανά τη μορφή URL και την ορθογραφία του ονόματος της εταιρείας πριν κατεβάσετε οτιδήποτε.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Security Cloud, η οποία παρέχει προηγμένη προστασία σε όλες τις συσκευές σας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αθέμιτες πρακτικές και ψηφιακές πλατφόρμες: Οι 4 παρεμβάσεις της Ε.Ε

Το σχέδιο νόμου εντάσσει στη μαύρη λίστα ορισμένες πρακτικές των μεγάλων πλατφορμών και δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διενεργεί έρευνες στην αγορά και να επιβάλει κυρώσεις για μη συμμορφούμενες συμπεριφορές.

Κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων σε συστήματα ύδρευσης

Πρόσφατα, άγνωστος παραβίασε τα ηλεκτρονικά συστήματα της εγκατάστασης επεξεργασίας πόσιμου νερού στο Oldsmar της Φλόριντα (ΗΠΑ)

Η αλεπού από το παζάρι ζητά ασφαλιστικές

Οι ασφαλιστικές γράφουν τζίρους και κέρδη, μεγάλο ποσοστό των οποίων βασίζεται στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

ΙΧΟΣ: Πιστοποιητικό Α’. Οι συνεργάτες σας είναι έτοιμοι;

Το ΙΧΟΣ για να βοηθήσει την προσπάθεια των νέων υποψηφίων ασφαλιστικών πρακτόρων και των συντονιστών τους,  ξεκινά φροντιστηριακό κύκλο 12

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

LLOYD’S: Δίνουν μοναδικές λύσεις cyber κινδύνου στον κυβερνοχώρο

Τα Lloyd’s συγκεντρώνουν τεχνογνωσία για να προσφέρουν δημιουργικές λύσεις κινδύνου στον κυβερνοχώρο σήμερα, για να είναι πιο ανθεκτικός αύριο.

Η κυβερνο-επίθεση στον όμιλο ΦΟΥΡΛΗ καταδεικνύει την ανάγκη της Cyberinsurance

Ο όμιλος φέρεται ασφαλισμένος σε ξένη ασφαλιστική με παρουσία στην Ελλάδα ενώ ο αντασφαλιστής είναι βρετανική εταιρεία

Ο όμιλος Fourlis για το cyber attack που δέχτηκε την Black Friday

Ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την Black Friday, όταν και τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά του καταστήματα, εξέδωσε ο όμιλος Fourlis.

Ν. Σπυράτος, ERGO: Η ασφαλιστική διείσδυση στις ΜμΕ είναι εξαιρετικά χαμηλή

Στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή, στην οποία η χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής,

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

31/12/2024: Ολοκληρώνεται η προθεσμία για μετάβαση στο ΤΕΚΑ από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από την 1.1.1987 και μετά, μπορούν να επιλέξουν αλλαγή ταμείου

Τρεις ασφαλιστικές εταιρίες στους «TRUE LEADERS»

Η ICAP CRIF, για 14η χρονιά, βράβευσε σε μια λαμπερή βραδιά, τις 100 Εταιρείες και τους 12 Ομίλους που ξεχώρισαν ως Τrue Leaders το 2023

Carglass® “Repair for Nature” – Gold βραβείο στα Mobility Awards

Η Carglass®, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της επισκευής και αντικατάστασης κρυστάλλων οχημάτων, καθώς και την παραμετροποίηση συστημάτων ADAS

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ενέκρινε τις κάμερες στους δρόμους

Την τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από την Ελληνική Αστυνομία για την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων καθώς και τη διαχείριση της κυκλοφορία

Groupama: 4.000 πολίτες παρακολούθησαν το δωρεάν online σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, που διοργάνωσε η Groupama Ασφαλιστική, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024