back to top
24 C
Athens
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2025

ΠΙΣ: Τα σχέδια για το ασφαλιστικό οδηγούν στην παραοικονομία

Το ΔΣ του ΠΙΣ αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 5 μ.μ., με αντικείμενο, φυσικά, το ασφαλιστικό.
Παράλληλα, αποφάσισαν 4ωρη στάση εργασία των ιατρών όλης της χώρας, που εργάζονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, την Πέμπτη από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., και η συμμετοχή τους στο νέο συλλαλητήριο που διοργανώνουν όλοι οι επιστημονικοί φορείς την ίδια μέρα στις 11 π.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.
“Κοινή πεποίθηση είναι ότι το νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα και δεν στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος”, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΙΣ, σημειώνοντας ότι οι εισφορές που προβλέπονται είναι πάνω από τα όρια της αντοχής και της βιωσιμότητας κάθε ατομικής δραστηριότητας των ιατρών.
“Το προσχέδιο εντείνει τα φαινόμενα της παραοικονομίας, δημιουργεί αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, οδηγεί σε υπαλληλοποίηση, ιδιαίτερα τον νεότερο ιατρό, και στην μετανάστευση του πλέον ικανού και αξιόμαχου ιατρικού δυναμικού της ώρας”, συμπληρώνει ο Σύλλογος.
Έτσι, ο ΠΙΣ καλεί για ακόμη μία φορά τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς δεν στηρίζεται και δεν συνοδεύεται από καμία αναλογιστική ή οικονομική μελέτη. Επιπλέον, ζητεί την έναρξη ενός μεγάλου κοινωνικού διαλόγου, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα είναι βιώσιμο και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.
ΟΕΝΓΕ
Τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) = στην 4ωρη στάση εργασίας και στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ο ΠΙΣ και όλοι οι επιστημονικοί φορείς την Πέμπτη.
ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ
Πάντως, σε ό,τι αφορά το σύνολο των θεμάτων υγείας, τα μέλη του Δ.Σ. συζήτησαν με το νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη για τη λειτουργία του Οργανισμού και τη σχέση του με τους παρόχους υγείας. Μάλιστα, υπογράμμισαν την πρόθεση του ΠΙΣ να συνεργαστεί με τον ΕΟΠΥΥ στην κατεύθυνση κοινών δράσεων, προκειμένου να εξασφαλίζεται εγκαίρως η αποπληρωμή των παρόχων υπηρεσιών υγείας, η λειτουργία των ιατρών με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια, η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικοποίησης του συστήματος με στόχο τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας ασθενή και την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπερσίμης εξέφρασε τη διάθεση για στενή συνεργασία με τον ΠΙΣ, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους παρόχους.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια στη χρέωση υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας

Η πρωτοβουλία ακολουθεί τη δέσμευση του κόμματος για διαφάνεια στα ασφάλιστρα, υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και κατά της ασυδοσίας

Ξεκινά η εφαρμογή των DRGs από την 1η Ιανουαρίου 2026

Υλοποιείται το αίτημα ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών για δίκαιη μεταχείριση των ασφαλισμένων, κατάργηση των διπλοχρεώσεων και έλεγχο του κόστους υγείας

Ασθενείς με καρδιοπάθεια ζητούν πρόσβαση στη συσκευή INR – Παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου

Σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη χορήγηση της συσκευής INR και των αναλωσίμων της καταγγέλλει ο Σύνδεσμος

Finddoctors.gov.gr: Ο Γεωργιάδης παρουσίασε τη νέα ψηφιακή πύλη για δωρεάν ιατρικά ραντεβού

Η πρωτοβουλία ενισχύει την προσβασιμότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ωστόσο η ενημέρωση του κοινού, κατά τον Ά. Σκέρτσο, παραμένει περιορισμένη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες για ψευδείς καταθέσεις

Ποινές φυλάκισης 25 και 33 μηνών με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, διαφοροποιούμενο από την εισαγγελική πρόταση

KOMY: Πάνω από 180 προληπτικές εξετάσεις και 30 κατ’ οίκον επισκέψεις σε ορεινά χωριά – Επέκταση δράσεων σε όλη τη χώρα

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης, όπου κι αν ζει, έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» δήλωσε μεταξύ άλλων η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υψώνουμε διατροφική «ασπίδα»

Η κατάλληλη διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενόψει μιας υψηλής σε μολυσματικούς παράγοντες περιόδου

Ξεκινά ο διάλογος του ΥΕΚΑ με την αντιπολίτευση για το εργασιακό νομοσχέδιο

«Είμαστε πάντα ανοικτοί σε ρεαλιστικές προτάσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Νίκη Κεραμέως

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα εποχή για την Export Credit Greece

Εντός ολίγων ημερών η ECG αναμένεται να υποβάλει αίτηση στην ΤτΕ για να δημιουργήσει θυγατρική ασφαλιστική

Το μήνυμα Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ: Αυστηρότερη εποπτεία και εφαρμογή κανόνων

Στην ομιλία του έκανε επίσης λόγο για «εξωφρενικές» αυξήσεις, που πλήττουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική φροντίδα

MEGA Brokers: Επεκτείνει δυναμικά το αποτύπωμά της στη Β. Ελλάδα με την εξαγορά της ΚΑΛΥΨΗ ΙΚΕ

H MEGA Brokers ενδυναμώνει περαιτέρω το δίκτυό της και ενισχύει την παρουσία της στις τοπικές κοινωνίες

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες για ψευδείς καταθέσεις

Ποινές φυλάκισης 25 και 33 μηνών με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, διαφοροποιούμενο από την εισαγγελική πρόταση

ΣΕΜΑ: Δυναμική παρουσία και ενίσχυση των μεσιτών ασφαλίσεων στη Βόρεια Ελλάδα

«Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο ισχυρότεροι γινόμαστε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Κ. Αλφιέρης στο πλαίσιο εκδήλωσης στο ΕΕΘ