back to top
11.1 C
Athens
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου στην Ελλάδα;

Το 2017, το 25,4% των χρηστών mobile συσκευών που αντιμετώπισαν κακόβουλα προγράμματα -πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα- δέχτηκαν επίθεση από κακόβουλα προγράμματα που χρησιμοποίησαν περιεχόμενο αυστηρά για ενήλικες για να τους παρασύρουν στην εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων στις συσκευές τους. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Kaspersky Lab «Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν χρήστες ιστοσελίδων και εφαρμογών με περιεχόμενο για ενήλικες».

Το σεξ πουλάει, όπως λένε στη διαφήμιση. Ωστόσο, στον κυβερνοχώρο δεν εξυπηρετεί μόνο ως μέθοδος εξασφάλισης πωλήσεων, αλλά και ως εργαλείο για κακόβουλη δραστηριότητα. Αυτό έγινε εμφανές όταν οι ειδικοί της Kaspersky Lab διερεύνησαν πώς οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν το πορνογραφικό περιεχόμενο στις δραστηριότητές τους. Αποδεικνύεται ότι η πιο ενεργή χρήση πορνογραφικών θεμάτων γίνεται σε mobile συσκευές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί της Kaspersky Lab προσδιόρισαν 23 οικογένειες κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούν πορνογραφικό περιεχόμενο για να αποκρύψουν την πραγματική τους λειτουργία.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η έρευνα της Kaspersky Lab έδειξε ότι οι μισοί (51%) ενήλικες περιηγούνται σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και ξοδεύουν 21 λεπτά ανά επίσκεψη σερφάροντας σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες, που ισοδυναμούν με πάνω από 4 ημέρες τον χρόνο, κοιτάζοντας αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο.

Επιπλέον, τα 2/3 (66%) των ενήλικων στην Ελλάδα έχουν «κολλήσει» κάποιο «ψηφιακό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα» ενώ περιηγούνταν σε ιστοσελίδες με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο. Το 5% δήλωσε ότι δεν πραγματοποιεί ασφαλή πλοήγηση, καθώς δεν έχει εγκατεστημένη στον υπολογιστή του λύση διαδικτυακής ασφάλειας, ενώ το 7% σκέφτηκε ότι ήταν ασφαλές να κοιτάξει πορνογραφικό περιεχόμενο σε smartphones και tablets, καθώς θεωρεί ότι οι συσκευές αυτές δεν είναι δυνατόν να «μολυνθούν».

- Advertisement -

Αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους «μόλυνσης», η έρευνα έδειξε ότι κατά το «κατέβασμα» μιας άγνωστης πορνογραφικής εφαρμογής, οι χρήστες διατρέχουν τον τεράστιο κίνδυνο να «μολυνθούν» με τα λεγόμενα clickers. Μετά τη «μόλυνση», αυτό το κακόβουλο λογισμικό αρχίζει να κλικάρει μέσω ad-links ή προσπαθεί να εγγράψει τον χρήστη σε μία WAP συνδρομή για να αποστραγγίσει την προπληρωμένη mobile πίστωσή του.

Τα banking Trojans μεταμφιεσμένα ως πορνό video players είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού που τροφοδοτείται από το πορνογραφικό περιεχόμενο. Αυτό ακολουθείται από rooting κακόβουλου λογισμικού και ransomware. Το τελευταίο έρχεται συχνά με τη μορφή νόμιμων εφαρμογών γνωστών πορνογραφικών ιστοσελίδων. Σε πολλές περιπτώσεις, το πορνογραφικό ransomware χρησιμοποιεί τις τακτικές του scareware: κλειδώνει την οθόνη της συσκευής και εμφανίζει ένα μήνυμα που δηλώνει ότι το παράνομο περιεχόμενο (συνήθως παιδική πορνογραφία) έχει ανιχνευθεί στη συσκευή και, συνεπώς, η συσκευή έχει κλειδωθεί. Για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, το θύμα πρέπει να πληρώσει λύτρα. Αυτό το μήνυμα συνήθως συνοδεύεται από στιγμιότυπα από πραγματικά βίντεο παιδικής πορνογραφίας.

Ένα παράδειγμα ransomware που χρησιμοποιεί  scareware τακτική, για να κάνει τον χρήστη να πληρώσει λύτρα. Το κοινό-στόχος αυτής της εφαρμογής είναι προφανώς χρήστες με βάση τις Η.Π.Α.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε ότι οι mobile εφαρμογές πορνογραφικού περιεχομένου είναι τεχνικά πολύ διαφορετικές από εκείνες που δεν χρησιμοποιούν πορνό στις δραστηριότητές τους, υπάρχουν μερικές ιδιαιτερότητες όταν πρόκειται για επιθέσεις με κακόβουλες εφαρμογές πορνογραφικού περιεχομένου. Ένας χρήστης που έχει πέσει θύμα κακόβουλου προγράμματος με πορνογραφικό περιεχόμενο μπορεί να σκεφτεί δύο φορές πριν αναφέρει το περιστατικό, απλώς και μόνο επειδή μπορεί να του ασκηθεί κριτική ακόμα και για το ίδιο το γεγονός ότι προσπαθούσε να βρει πορνογραφικό περιεχόμενο. Ως εκ τούτου, από την πλευρά του επιτιθέμενου, ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ένα πιο βολικό θύμα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε τόσες πολλές επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό πορνό. Ο άλλος είναι πολύ απλούστερος: οι άνθρωποι καταναλώνουν όλο και περισσότερο περιεχόμενο μέσω mobile συσκευών. Αυτό περιλαμβάνει επίσης και το περιεχόμενο για ενήλικες», δήλωσε ο Roman Unuchek, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky Lab.

Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα με κακόβουλο λογισμικό ή ψηφιακή απάτη σχετικά με περιεχόμενο για ενηλίκους, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες τα παρακάτω:

  • Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστες ιστοσελίδες όταν πρόκειται για περιεχόμενο για ενήλικες. Οι ψηφιακοί εγκληματίες συχνά δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες με σκοπό τη «μόλυνση» των θυμάτων με κακόβουλο λογισμικό.
  • Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές Android από άγνωστες πηγές, ακόμη και αν σας υπόσχονται πρόσβαση στο περιεχόμενο που αναζητάτε. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε επίσημες εφαρμογές από επίσημες πηγές, όπως το Google Play.
  • Αποφύγετε να αγοράζετε χακαρισμένους λογαριασμούς σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Είναι παράνομο και οι λογαριασμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αποκλειστεί μέχρι τη στιγμή που θα τους έχετε αγοράσει.
  • Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη λύση διαδικτυακής ασφάλειας ικανή να προστατεύει όλες τις συσκευές σας από οποιοδήποτε είδος ψηφιακής απειλής.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ιστοσελίδων και εφαρμογών με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο.

Εδώ μπορείτε να «κατεβάσετε» ενημερωτικό video για τις ψηφιακές απειλές που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ιστοσελίδων και εφαρμογών με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο στην Ελλάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ανεξέλεγκτα τα Remcos και RansomHub

Η Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), κορυφαίος πάροχος πλατφόρμας κυβερνοασφάλειας που υποστηρίζεται από AI

Munich Re: Επικίνδυνη η Τεχνητή Νοημοσύνη

Το Voice Engine του OpenAI, επικίνδυνο για γενική κυκλοφορία. Περιορισμένος ο ρόλος της Ασφάλισης.

Οι επιθέσεις Ransomware αποτελούν σοβαρή απειλή για τις ΜμΕ

Γνωρίζατε ότι αν κλείσουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ΑΕΠ και οι παγκόσμιες οικονομίες θα κατέρρεαν; Οι ΜΜΕ αποτελούν θεμελιώδες μέρος της καρδιάς

Trojanized έκδοση του 3CXDesktop μολύνει υπολογιστές

Το 3CXDesktopApp είναι ένας desktop client του συστήματος 3CX voice over IP (VoIP). Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν εντός

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

31/12/2024: Ολοκληρώνεται η προθεσμία για μετάβαση στο ΤΕΚΑ από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από την 1.1.1987 και μετά, μπορούν να επιλέξουν αλλαγή ταμείου

Χρειάζεται ο Αϊ-Βασίλης Ασφάλιση;

Οι γιορτές πλησιάζουν και όλοι μπαίνουμε σε χριστουγεννιάτικη διάθεση! Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε…

EUROLIFE FFH: Συνεργασία με την Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική για το “My Happy Pet”

Επέκταση του δικτύου με 2 συμβεβλημένες κλινικές 24ωρης λειτουργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εμπιστευτείτε την ασφάλιση που αξίζει στο σπίτι σας

Πρόσφατα, η κακοκαιρία Bora προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη Ρόδο, καταστρέφοντας γέφυρες, σπίτια και επιχειρήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

31/12/2024: Ολοκληρώνεται η προθεσμία για μετάβαση στο ΤΕΚΑ από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, που έχουν γεννηθεί από την 1.1.1987 και μετά, μπορούν να επιλέξουν αλλαγή ταμείου

Τρεις ασφαλιστικές εταιρίες στους «TRUE LEADERS»

Η ICAP CRIF, για 14η χρονιά, βράβευσε σε μια λαμπερή βραδιά, τις 100 Εταιρείες και τους 12 Ομίλους που ξεχώρισαν ως Τrue Leaders το 2023

Carglass® “Repair for Nature” – Gold βραβείο στα Mobility Awards

Η Carglass®, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της επισκευής και αντικατάστασης κρυστάλλων οχημάτων, καθώς και την παραμετροποίηση συστημάτων ADAS

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ενέκρινε τις κάμερες στους δρόμους

Την τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από την Ελληνική Αστυνομία για την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων καθώς και τη διαχείριση της κυκλοφορία

Groupama: 4.000 πολίτες παρακολούθησαν το δωρεάν online σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, που διοργάνωσε η Groupama Ασφαλιστική, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024