back to top
31.8 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Πιέσεις σε συνταξιοδοτικά και unit linked – τι αλλάζει στην Υγεία

του Βάιου Κρόκου

Μεγάλη ίσως είναι η επίδραση στα χαρτοφυλάκια ζωής των εταιρείων καθώς η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και τα μηδενικά επιτόκια θα φέρει άμεσες συνεπειες στον τομέα των συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών προϊόντων.

- Advertisement -

Μιλώντας στο ασφαλιστικό Web Table της AON, ο κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής υπενθύμισε την άμεση εξάρτηση του κλάδου με την πορεία του εγχώριου ΑΕΠ, κάτι που συνέβη και τα χρόνια της 10ετούς κρίσης, γεγονός που ευνόητα θα φέρει πιέσεις και στην ασφαλιστική παραγωγή.

Υπό αυτό το πρίσμα, και σύμφωνα με την τρέχουσα συγκυρία, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές βραχυπρόθεσμα, όμως αργότερα θα μπορέσει να υπάρξει ξανά ισορροπία.

- Advertisement -

“Αγκάθι” αποτελεί για μια ακόμη φορά το γεγονός πως η ασφάλιση δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους πολίτες.

Αναφορικά με τα unit linked προϊόντα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντική πτώση λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών, ενώ εκτιμάται πως οι πελάτες στο εγγύς μέλλον θα ζητούν από τις εταιρείες εγγυήσεις, κάτι που θα φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο η εικόνα και στον τομέα της Υγείας φαίνεται πως αλλάζει. Η συνέπειες της υγειονομικής κρίσης ίσως φέρουν ως αποτέλεσμα την μείωση των αποζημιώσεων μιας και δεν θα υπάρχουν τόσες “άσκοπες” εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά μόνο στα σοβαρα περιστατικά ασφαλισμένων. Σε γενικές γραμμές πάντως, εκτιμάται πως χαμηλότερα θα είναι τα ποσοστά ακυρώσεων ή η μείωση της νέας παραγωγής σε σχέση με τον κλάδο Ζωής.

Από την άλλη πλευρά, η καλή εικόνα που επέδειξε το δημόσιο σύστημα Υγείας προκρίνει την ανάγκη ΣΔΙΤ με μια συνολική πρόταση του κλάδου για ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας: Δηλαδή με την συνεργασία υπό όρους συμπλήρωσης και όχι υποκατάστασης.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ακόμα δύσκολο να εκτιμηθούν ωστόσο βάσει ενός μεσαίου σεναρίου, θα απαιτηθούν 2-3 χρόνια για να επανέλθει το σύνολο της οικονομίας στην προτέρα κατάσταση.

Διαβάστε: Success story η αντίδραση της αγοράς, νέες προκλήσεις στον ορίζοντα

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

Η λογοδοσία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ασφάλιση

Ο CTO της Εθνικής Ασφαλιστικής Πέτρος Τσώνης τοποθετήθηκε στο #inco26 για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο ασφαλιστικό οικοσύστημα

Αύξηση 22,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική άνοδος στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση Ζωής: Η ουσία και η διαχρονική της αποστολή

Σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας και οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς,

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2026 κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Νίκου Βαγιάννη, CEO της Export Credit Greece

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Εθνική Τράπεζα φέρνει πρώτη στην Ελλάδα, την τεχνολογία των AI Agents στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών

Η Εθνική Τράπεζα γίνεται η πρώτη τράπεζα στη χώρα, που εισάγει την agentic AI τεχνολογία στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών στο τηλεφωνικό της κέντρο.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8: «αν ήξερες!» ότι η ασφάλεια υγείας δεν είναι απλώς ένα χαρτί στο συρτάρι…

Αν ήξερες ότι η διαφορά ανάμεσα σε «καλύπτομαι» και «νομίζω ότι καλύπτομαι» μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ…

Rodrigo da Costa, EUSPA, στο “B”: “Το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα “απογειώνει” και τον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα”

Για ορισμένους, το διάστημα αποτελεί «το τελευταίο σύνορο» για την ανθρωπότητα. Για άλλους, παραμένει μια αφηρημένη έννοια.

Το Panormos Business Center ενημερώνει για τις αλλαγές στον νέο Κ.Ο.Κ. μέσω ειδικού webinar

Με στόχο την έγκυρη ενημέρωση για τις αλλαγές που εισάγει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, το Panormos Business Center διοργανώνει

Τα highlights του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης

Οι σημαντικότερες στιγμές και τα μηνύματα μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης διοργάνωσης