back to top
5.5 C
Athens
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026

Πάγωμα της Οδηγίας IRRD ζητά η Insurance Europe

H Eυρωπαϊκή Oμοσπονδία Aσφαλίσεων και Aντασφαλίσεων (Insurance Europe), ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «παγώσει» την εφαρμογή της Οδηγίας για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (IRRD).

Η έκκληση αυτή έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεστιάζει την προσοχή της στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην απλούστευση των κανονιστικών απαιτήσεων για τις ασφαλιστικές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις — μία από τις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ.

- Advertisement -

Η σχετική ανακοίνωση της Insurance Europe επίσης αναφέρει:

Έκκληση για πιο ευέλικτη και αναλογική ρύθμιση

- Advertisement -

Η IRRD, στην παρούσα μορφή της, ενδέχεται να επιβάλει δυσανάλογα και αχρείαστα βάρη στις ασφαλιστικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη. Το προτεινόμενο πλαίσιο υπερβαίνει κατά πολύ τα διεθνή πρότυπα και εισάγει απαιτήσεις που είναι σημαντικά πιο περίπλοκες και δαπανηρές από εκείνες σε άλλες μεγάλες δικαιοδοσίες. Αυτό απειλεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο «προτρέπει την Επιτροπή και τους συννομοθέτες να επιταχύνουν το έργο τους, ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, σε όλα τα θέματα που αφορούν απλοποποίηση ή ανταγωνιστικότητα». Το προτεινόμενο «πάγωμα» είναι ένα πρακτικό παράδειγμα πιο ευέλικτης, πιο αναλογικής ρύθμισης που απαιτείται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Βασικές ανησυχίες: πολυπλοκότητα, κόστος και περιορισμένο όφελος

  • Δυσανάλογες απαιτήσεις: Οι εκτεταμένες υποχρεώσεις αναφοράς και σχεδιασμού του IRRD δεν ευθυγραμμίζονται με τον χαμηλό συστημικό κίνδυνο που θέτει ο ασφαλιστικός τομέας.
  • Περιορισμένος αντίκτυπος στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα: Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ασφαλιστικός τομέας ενέχει ελάχιστο συστημικό κίνδυνο και τα υπάρχοντα πλαίσια όπως η Solvency II παρέχουν ήδη ισχυρές διασφαλίσεις.
  • Διοικητικό βάρος και κόστος: Το ευρύ πεδίο εφαρμογής του IRRD, τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα και οι επικαλυπτόμενες απαιτήσεις με άλλες πρωτοβουλίες απειλούν να κατακλύσουν τις ασφαλιστικές και τελικά να αυξήσουν το κόστος για τους ασφαλισμένους.
  • Διεθνές μειονέκτημα: Άλλες δικαιοδοσίες έχουν υιοθετήσει πιο αναλογικές, βασισμένες στον κίνδυνο προσεγγίσεις, αποφεύγοντας αυθαίρετα όρια και υπερβολικές απαιτήσεις αναφοράς.

Μια πρακτική λύση: παύση και επανεξέταση

Η Insurance Europe ζητά άμεση παύση της νομοθετικής διαδικασίας της IRRD. Αυτή η πρωτοβουλία «παγώματος» θα επιτρέψει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στην EIOPA και στους ενδιαφερόμενους παράγοντες να αναλύσουν διεξοδικά τις επιπτώσεις αυτού που είναι πραγματικά απαραίτητο για την προστασία των ασφαλισμένων και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε σχέση με τις προβληματικές ασφαλιστικές εταιρείες.

«Ο ασφαλιστικός κλάδος αναγνωρίζει τα οφέλη της καλής προετοιμασίας για καταστάσεις σοβαρής οικονομικής δυσπραγίας. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς την προστιθέμενη αξία της IRRD, επειδή το προληπτικό καθεστώς της Φερεγγυότητας II παρέχει ήδη εκτεταμένες διασφαλίσεις έναντι του κινδύνου αποτυχίας μιας ασφαλιστικής εταιρείας, οι οποίες μετριάζουν την ανάγκη για ευρεία εργαλεία ανάκαμψης και εξυγίανσης», δήλωσε ο Angus Scorgie, επικεφαλής Κανόνων Προληπτικής Εποπτείας και Διεθνών Υποθέσεων. «Ένα πάγωμα στην IRRD θα έδινε μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για απλοποίηση και εξορθολογισμό, διασφαλίζοντας ότι θα επιτυγχάνει τους στόχους της χωρίς δυσανάλογες επιβαρύνσεις για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευρωβουλή: Αγώνας για να διατηρηθούν τα δικαιώματα των επιβατών στις αερομεταφορές

Το ΕΚ στοχεύει μεταξύ άλλων στη διασφάλιση του δικαιώματος αποζημίωσης μετά από τρίωρη καθυστέρηση

Το «σήμα κινδύνου» της Insurance Europe για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο

Η γραφειοκρατία επηρεάζει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και, τελικά, τους καταναλωτές

Insurance Europe: 4 στους 10 Ευρωπαίους, 6 στους 10 Έλληνες δεν αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους

Η νέα πανευρωπαϊκή έρευνα της (αντ)ασφαλιστικής ομοσπονδίας δείχνει κενά στη συνταξιοδοτική αποταμίευση

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες της ΠΟΑΔ στις Σέρρες – Ποιοι απαρτίζουν το νέο ΔΣ

Σε κλίμα έντονης συμμετοχής, ουσιαστικών παρεμβάσεων και ξεκάθαρων μηνυμάτων για την επόμενη μέρα οι εργασίες της Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης

ΤΕΑΥΦΕ: Αύξηση 8,33% στις επικουρικές συντάξεις – Μήνυμα βιωσιμότητας προς την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ένδειξη ωρίμανσης του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, σε μια συγκυρία όπου αναζητούνται αξιόπιστες μακροπρόθεσμες λύσεις

Ανεπαρκή τα απογευματινά χειρουργεία – Μόνη λύση η επαναλειτουργία των 400 κλειστών χειρουργικών αιθουσών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα μπορούσε να επιτευχθεί ταχεία εξάλειψη των λιστών αναμονής και χωρίς κόστος για τους ασθενείς

Με ευρεία συμμετοχή αλλά και προβληματισμό η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις και το ελληνικό κενό προστασίας ειδικότερα αναδείχθηκαν ως φλέγοντα ζητήματα από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες της ΠΟΑΔ στις Σέρρες – Ποιοι απαρτίζουν το νέο ΔΣ

Σε κλίμα έντονης συμμετοχής, ουσιαστικών παρεμβάσεων και ξεκάθαρων μηνυμάτων για την επόμενη μέρα οι εργασίες της Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης

ΤΕΑΥΦΕ: Αύξηση 8,33% στις επικουρικές συντάξεις – Μήνυμα βιωσιμότητας προς την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ένδειξη ωρίμανσης του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, σε μια συγκυρία όπου αναζητούνται αξιόπιστες μακροπρόθεσμες λύσεις

Ανεπαρκή τα απογευματινά χειρουργεία – Μόνη λύση η επαναλειτουργία των 400 κλειστών χειρουργικών αιθουσών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα μπορούσε να επιτευχθεί ταχεία εξάλειψη των λιστών αναμονής και χωρίς κόστος για τους ασθενείς

Με ευρεία συμμετοχή αλλά και προβληματισμό η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις και το ελληνικό κενό προστασίας ειδικότερα αναδείχθηκαν ως φλέγοντα ζητήματα από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου

Βέλτιστη διάρκεια ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη: Νέα δεδομένα από μεγάλη μετα-ανάλυση

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάρκεια της ADT επηρεάζει ουσιαστικά τη συνολική επιβίωση