back to top
13.7 C
Athens
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025

P. Bracher, Norton Rose Fulbright: Η ασφάλιση D&O καλύπτει και το AI washing;

Το ολόενα σημαντικότερο ερώτημα για τις εταιρείες ασφάλισης ευθύνης διευθυντών και στελεχών διοίκησης θα είναι αν τα ασφαλιστήριά τους καλύπτουν όποιον προβαίνει σε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιεί η εταιρεία του – φαινόμενο γνωστό και ως «AI washing».

Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του ο Patrick Bracher, διευθυντικό στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας Norton Rose Fulbright, δίνοντας ως παράδειγμα τις κατηγορίες για ξέπλυμα μέσω τεχνητής νοημοσύνης που απήγγειλε η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης σε διευθυντή εταιρείας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη δικαστική αρχή, ο διευθυντής «παραπλάνησε τους επενδυτές εκμεταλλευόμενος την υπόσχεση και τη γοητεία της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει μια ψευδή αφήγηση περί καινοτομίας που ποτέ δεν υπήρξε. Αυτού του είδους η απάτη όχι απλώς καθιστά θύματα αθώους επενδυτές, αλλά και εκτρέπει κεφάλαια από νόμιμες νεοφυείς επιχειρήσεις, καθιστά τους επενδυτές επιφυλακτικούς απέναντι στις πραγματικές καινοτομίες και τελικά εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης».

Οι διευθυντές και η εταιρεία ισχυρίστηκαν πως η εφαρμογή τους διέθετε ανύπαρκτες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούσε, καλύτερα απ’ ό,τι ο ανταγωνισμός, να ολοκληρώνει έξυπνα και γρήγορα συναλλαγές λιανικής σε όλους τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου.

- Advertisement -

Φαίνεται, ωστόσο, πως ο ισχυρισμός για αυτόνομα ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές αγορές ήταν ψευδής: το ποσοστό αυτοματοποίησης που πρόσφερε η εφαρμογή ήταν ουσιαστικά 0% και η εταιρεία βασιζόταν κατά έναν μεγάλο βαθμό σε ομάδες εργαζομένων -κυρίως από το εξωτερικό- για τη μυστική επεξεργασία δήθεν αυτόματων συναλλαγών. Η εταιρεία συγκέντρωσε περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια από πολλαπλούς επενδυτές, εν πολλοίς μέσω της παραπλάνησής τους ως προς την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από πλευράς της, και ως αποτέλεσμα ο διευθυντής κατηγορήθηκε για χρηματιστηριακή απάτη.

Εάν οι κατηγορίες της αμερικανικής Εισαγγελίας ευσταθούν, σημειώνει ο P. Bracher, πρόκειται σαφώς για περίπτωση απάτης που δεν θα καλυπτόταν από ένα συμβόλαιο D&O. Μπορεί ωστόσο να καλυφθεί η ευθύνη για ανακρίβειες και άλλες παραβιάσεις των εμπιστευτικών υποχρεώσεων διευθυντικών στελεχών σε σχέση με τις εταιρικές AI ικανότητες που προβάλλονται κατά την προσέλκυση επενδυτών ή εργασιών.

Ο πειρασμός, με δεδομένη την ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, είναι να ισχυριστεί κανείς ότι η εταιρεία του προπορεύεται. Αυτό μπορεί να μην οφείλεται σε πρόθεση εξαπάτησης ή ανεντιμότητα, διευρινίζει ο P. Bracher, αλλά σε λανθασμένη αντίληψη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, σε υπερβολή ή αισιοδοξία. «Όπου υφίστανται ζημίες, η κάλυψη D&O μπορεί να φανεί χρήσιμη» καταλήγει, αφού το AI washing «δεν γίνεται πάντα σε θολωμένα νερά».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Commercial: Γεωπολιτική αστάθεια και κυβερνοαπειλές εντείνουν τους κινδύνους για τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη

Αύξηση της συχνότητας αλλά και της σοβαρότητας των αξιώσεων κατά διοικητικών στελεχών – Τι προβλέπει έκθεση της Allianz Commercial για το 2026

Διευκρινίσεις σχετικά με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο D&O των ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κάνουν λόγο για τυπική διαδικασία, που είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν

Allianz: Ο κλάδος ασφάλισης των ανώτερων διευθυντικών στελεχών (D&Os) παραμένει ανταγωνιστικός

Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη (Directors & Officers “D&Os”) ενεργούν σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο περιβάλλον καθ' όλη τη διάρκεια του 2024

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ευριπίδης Παναγιωτίδης: «Το γραφείο μας είναι για τα δύσκολα»

Ο επικεφαλής του Πρακτορείου «Ασφάλειες Παναγιωτίδης» μιλά μεταξύ άλλων για την πορεία του και τα οφέλη μιας τεχνογνωσίας που βασίζεται στη διεθνή εμπειρία

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στην Εθνική Ασφαλιστική ο Γ. Κώτσαλος

Ποιος φέρεται να αποχωρεί από το υφιστάμενο ΔΣ της εταιρείας, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες του «IW»

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ευριπίδης Παναγιωτίδης: «Το γραφείο μας είναι για τα δύσκολα»

Ο επικεφαλής του Πρακτορείου «Ασφάλειες Παναγιωτίδης» μιλά μεταξύ άλλων για την πορεία του και τα οφέλη μιας τεχνογνωσίας που βασίζεται στη διεθνή εμπειρία

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στην Εθνική Ασφαλιστική ο Γ. Κώτσαλος

Ποιος φέρεται να αποχωρεί από το υφιστάμενο ΔΣ της εταιρείας, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες του «IW»

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Χακαρίστηκε η σελίδα του ΠΣΑΣ στο Fb – Άμεση επαναφορά με νέα παρουσία στα social media

Με την αντίδρασή του ο ΠΣΑΣ έστειλε το μήνυμα ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν επηρεάζουν ούτε τη λειτουργία ούτε τη θεσμική του παρουσία