back to top
27.3 C
Athens
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026

Ωρίμασε η λύση των ΣΔΙΤ στον χώρο της Υγείας μετά το αδιέξοδο στις σχέσεις ασφαλιστικών και κλινικών 

Οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν ίσως την μοναδική ορατή και μακροπρόθεσμη λύση στο αδιέξοδο που έχει έρθει η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών.  Ήδη, μία ασφαλιστική εταιρεία (ξένων συμφερόντων) έχει ζητήσει  συγκεκριμένο αριθμών κλινών σε Δημόσια Νοσοκομεία προκειμένου να μειώσουν όχι τόσο τα κόστη αλλά τις τριβές με τις ιδιωτικές κλινικές. Σε αντιστάθμισμα θα καταβάλλει  ένα τίμημα προς τα Νοσοκομεία (η πρόταση έγινε για τον Ευαγγελισμό, το Γεν. Κρατικό Αθηνών ‘Γεννηματάς’ και το Σισμανόγλειο) με ταυτόχρονη την υλικοτεχνική βελτίωση των υποδομών τους.  

Ξαναπέφτει στο τραπέζι μία παλιά πρόταση για κατασκευή νοσοκομείου 800 κλινών.

- Advertisement -

Η λύση των ΣΔΙΤ στην Υγεία δεν είναι κάποια νέα πρόταση. Ήδη παλαιότερες κυβερνήσεις (όπως αυτής του Κ. Καραμανλή , ο οποίος είναι Πρόεδρος στη SYNDEA) είχαν προτείνει την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ νοσοκομείου 800 κλινών. Εάν αυτή είναι μία μαξιμαλιστική προσέγγιση, θα μπορούσε μία τριμερής χρηματοδότηση Κράτους- Ασφαλιστικών- Ευρωπαικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης να βοηθήσει στη δρομολόγησή της. Όμως οι (ξένοι) μέτοχοι των ιδιωτικών ασφαλιστικών ενδιαφέρονται μόνο για το μέρισμά τους και ήδη έχουν ξεκόψει κάθε κουβέντα για ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών. 

Η Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα θα αποτελέσει απαραίτητο εργαλείο πρώτης γραμμής για την εξασφάλιση της ανάπτυξης. Σκοπός είναι η μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και η άρση των οικονομικών ανισοτήτων στην υγεία. Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά, προκειμένου να καλυφθεί η απόσταση που μας χωρίζει από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Είναι μια ευκαιρία για τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών του υγειονομικού μας συστήματος, με στόχο την ικανοποίηση του χρήστη ασθενή.

- Advertisement -

Με τη Σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων μέσω συμβάσεων και τη συνεργασία του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, πολλά παλαιά Νοσοκομεία θα μπορούσαν να ανακατασκευασθούν ή να ανακαινισθούν, ενώ η σύμπραξη αυτή φαίνεται ως η μοναδική δυνατότητα, ώστε ο Δημόσιος Τομέας να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται.

Πρόκειται για ένα σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες. Στη Μ. Βρετανία χαρακτηριστικά, τα 64 από τα 68 μεγάλα έργα στο χώρο της Υγείας υλοποιούνται ήδη με τη μέθοδο της Σύμπραξης και συνολικό προϋπολογισμό 16 δις ευρώ, ενώ μόλις 4 διαθέτουν δημόσια χρηματοδότηση και προϋπολογισμό 290 εκατ. ευρώ. Ακολουθώντας το βρετανικό παράδειγμα στην Ισπανία, αναμένεται να ανακαινιστούν 14 δημόσια Νοσοκομεία.

Στη Γαλλία βρίσκονται σε εξέλιξη 11 σχετικά σχέδια και 20 είναι υπό εξέταση, ενώ η Πορτογαλία και η Σουηδία έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο Σύστημα Υγείας τους με το σύστημα των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Η εμπειρία σε αυτές τις χώρες έχει δείξει ότι επιτυγχάνεται χαμηλό κόστος λειτουργικότητας, με ταυτόχρονη εξασφάλιση βελτιωμένων επιπέδων ποιότητας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης το καλοκαίρι: Τι αλλάζει και τι πρέπει να προσέχουμε

Ο Ηλίας Τσούγκος, Διευθυντής της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Υγεία, εξηγεί

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Αλ. Σαρρήγεωργιου: Ο σεισμός απειλητικός για την Ελλάδα κίνδυνος

Αναφορά στους κινδύνους φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος της EAEE από το βήμα του 26ου Συνεδρίου της Ύδρας

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με 100% απορρόφηση

Στο πλαίσιο του ΕΠΑ εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Interamerican: Δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία με οδηγό τη βιωσιμότητα

Μια χρονιά ουσιαστικής προόδου στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις δραστηριότητές του καταγράφει ο Όμιλος στη 14η «Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης»

ΔΥΝΑΜΙΣ: Η Μαρία Λώλη νέα Προϊσταμένη Ασφαλίσεων Προσώπων

Με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο και εξειδίκευση στους τομείς του Προσωπικού Ατυχήματος και της Υγείας

Το μέλλον της ασφάλισης γράφεται στο #inco26 – Exclusive Closing Keynote από τον Παναγιώτη Λελεδάκη

Δηλώστε συμμετοχή στο κορυφαίο συνέδριο στρατηγικής, καινοτομίας και μετασχηματισμού για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Interamerican: Δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία με οδηγό τη βιωσιμότητα

Μια χρονιά ουσιαστικής προόδου στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις δραστηριότητές του καταγράφει ο Όμιλος στη 14η «Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης»

ΔΥΝΑΜΙΣ: Η Μαρία Λώλη νέα Προϊσταμένη Ασφαλίσεων Προσώπων

Με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο και εξειδίκευση στους τομείς του Προσωπικού Ατυχήματος και της Υγείας

Το μέλλον της ασφάλισης γράφεται στο #inco26 – Exclusive Closing Keynote από τον Παναγιώτη Λελεδάκη

Δηλώστε συμμετοχή στο κορυφαίο συνέδριο στρατηγικής, καινοτομίας και μετασχηματισμού για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ταξίδι επιβράβευσης στην Πολωνία για συνεργάτες των MEGA BROKERS και INTERASCO

Η MEGA BROKERS επενδύει σταθερά στους συνεργάτες της, επιβραβεύοντας έμπρακτα τη συνέπεια, την αφοσίωση και την υψηλή απόδοσή τους