Της Έλενας Ερμείδου
Στον μεγάλο αριθμό των συγχωνεύσεων στον κλάδο ασφαλιστικής διαμεσολάβησης οφείλεται η κατακόρυφη αύξηση στα εισοδήματα των νομικών προσώπων κατά 57% το 2024, στα 967.000 ευρώ. Η αύξηση των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων κατά σχεδόν 55% συνάδει με τις αυξήσεις στα εισοδήματα και είναι υψηλότερη των αυξήσεων κατά 40% που έγιναν στα ασφάλιστρα μεταξύ 2029-2024. Αντίθετα, υπολείπονται των αυξήσεων 40% στα ασφάλιστρα οι αυξήσεις 18,4% στα εισοδήματα των διαμεσολαβητών με ατομικές επιχειρήσεις που βγαίνουν μπροστά στον πελάτη.
Πρόκειται για το ένα από τα δύο ακόμα κυριότερα σημεία της μελέτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Είναι όμως πραγματική αυτή η αύξηση;
«Όχι», απαντούν θεσμικοί φορείς της αγοράς, καθώς πρόκειται για άθροιση εσόδων. Από το σύνολο των εσόδων ορισμένες αμοιβές επιστρέφονται στα δίκτυα που έχουν συγχωνευτεί. «Η ΑΑΔΕ δεν λαμβάνει ξεχωριστά τα έσοδα κάθε δικτύου που έχει ενσωματωθεί σε ένα σχήμα.»
Δύο ακόμα κύρια σημεία
Τα άλλα δύο κύρια σημεία της μελέτης αφορούν τους μεσίτες και λοιπούς επαγγελματίες που εισέρχονται ως αλεξιπτωτιστές στον κλάδο για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων των μεσιτών το 2024 αντιπροσωπεύει το 6% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, ενώ οι φορολογικές δηλώσεις των πρακτόρων το υπόλοιπο 94%.
Παράλληλα, το μεικτό εισόδημα των μεσιτών το 2024 αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού εισοδήματος, ενώ των πρακτόρων το υπόλοιπο 85%. Το μεικτό εισόδημα των συντονιστών ασφαλιστικών πρακτόρων αντιπροσωπεύει το 4,1% των ασφαλιστικών πρακτόρων.
Αξιοσημείωτο, τέλος, ότι οι δηλώσεις λοιπών ΚΑΔ επαγγελμάτων, όπως οι δάσκαλοι οδήγησης, λογιστές, μεσίτες ακινήτων κ.ά., σχεδόν τριπλασιάστηκαν στη βάση της ΑΑΔΕ.













