Της Ελενας Ερμείδου
Η τιμολόγηση, ο περιορισμός του κόστους, οι αλλαγές στο τρόπο διαχείρισης, ο εκσυγχρονισμός της αγοράς, και ο ανταγωνισμός είναι οι πέντε τοπ κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν εκ των έσω τα Lloyd’s, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Lloyd’s Market Association σε συνεργασία με την PwC.
Οι πέντε αυτοί κίνδυνοι προηγούνται στην δέσμη κινδύνων σε σχέση με τους έξωθεν κινδύνους που ακολουθούν και είναι οι cyber κίνδυνοι, και οι κίνδυνοι που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, προλειαίνοντας αλλαγές επιχειρηματικών μοντέλων.
Στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες και συγκεκριμένα το 85% συμφώνησε ό,τι ένα πολύ μεγάλο σχετικό ποσοστό επιχειρήσεων των Lloyd’s στην αγορά δεν θα είναι βιώσιμο, παρά μόνο αν υπάρξουν αλλαγές και η διαχείριση των κινδύνων γίνει πιο αποδοτική.
Σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα Lloyd’s θα χρησιμοποιήσουν τα εταιρικά τους κεφάλαια για την ενίσχυση της καινοτομίας, εκτός αγοράς και θα γίνει αυτό σε συνεργασία με μεμονωμένες επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες για το θέμα αυτό, εμφανίστηκαν αναποφάσιστοι.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή ικανών και ταλαντούχων, η απάντηση που προέκυψε είναι ότι τα underwriting τμήμα αντιμετωπίζουν τις σημαντικότερες προκλήσεις. Άλλη μία πρόκληση για τα Lloyd’s είναι διαχείριση των data analytics.
Στις 18 Σεπτεμβρίου τα Lloyd’s ανακοίνωσαν κέρδη προς φόρων για το πρώτο εξάμηνο του 2019 £2,3 δισεκ (Ιούνιος2018: £0,6 δισεκ), με το δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα να ανεβαίνει στο 98,8% (Ιούνιος 2018: 95,5%) και έσοδα από επενδύσεις of £2,3 δισεκ (Ιούνιος 2018: £0,2 δισεκ). Ο ισολογισμός των Lloyd’s παραμένει πολύ ισχυρός. Ο δείκτης Solvency II στο 266% (Δεκέμβριος 2018: 249%). Τα μεικτά ασφάλιστρα στο εξάμηνο σημείωσαν άνοδο 1,8% στα £19,7 δισεκ.