Tρείς παράμετροι καθόρισαν την επενδυτική πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών κατά το γ’ τρίμηνο 2024 έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Ο πρώτος ήταν η ανάγκη για υψηλότερες αποδόσεις από την στιγμή που εντάθηκε η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Έτσι οι ασφαλιστικές μείωσαν ρευστά διαθέσιμα και καταθέσεις και προχώρησαν σε αγορές ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων. Oι τοποθετήσεις σε ομόλογα παραμένουν οι κυρίαρχες επιλογές με πάνω από 52% επί του ενεργητικού.
Ο δεύτερος λόγος ήταν οι αυξημένες ανάγκες αποζημιώσεων σε μία χρονιά με αυξημένες ζημιές ειδικά στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου. Ο τρίτος λόγος ήταν η ανάγκη για διαμόρφωση υψηλών solvency ratios.Αυτός ο λόγος και η εντοπιότητα των ασφαλιστικών (οι μεγαλύτερες ανήκουν σε ξένους πολυεθνικούς ομίλους) οδηγούν σε τοποθετήσεις των ασφαλιστικών σε ξένα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης και σε μεικτά μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Γενικότερα η τάση που επικρατεί είναι η ανάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ρίσκου (άρα και αποδόσεων) σε συνδυασμό με αύξηση της διασποράς για μικρότερο ρίσκο.
Αύξηση του συνολικού ενεργητικού
Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 381 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 20.980 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024.
Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 31 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 705 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024. Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού μειώθηκαν κατά 31 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 522 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού παρέμειναν αμετάβλητες στα 183 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 3,4% το γ’ τρίμηνο του 2024, έναντι 3,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
Τοποθετήσεις σε ομόλογα
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε στα 10.985 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 10.610 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε αύξηση των αποτιμήσεων κυβερνητικών ομολόγων των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ και σε καθαρές αγορές ομολόγων χωρών εκτός της ζώνης το ευρώ. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού αυξήθηκε στο 52,4% το γ΄ τρίμηνο του 2024, έναντι 51,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυξήθηκε η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 5.979 εκατ. ευρώ, έναντι 5.822 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 28,5% το γ’ τρίμηνο του 2024, έναντι 28,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων αποδίδεται σε άνοδο των αποτιμήσεών τους, καθώς και σε καθαρές αγορές ελληνικών μεριδίων.
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας αυξήθηκε στα 995 εκατ. ευρώ, έναντι 971 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται σε άνοδο των αποτιμήσεών τους. Το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,7% το γ’ τρίμηνο του 2024.
Άνοδος των ιδίων κεφαλαίων
Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 3.551 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 3.484 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 326 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 15.665 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής αυξήθηκαν κατά 299 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 12.103 εκατ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών αυξήθηκαν κατά 27 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3.562 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των τεχνικών προβλέψεων, το 77,3% αντιστοιχεί σε τεχνικές προβλέψεις ζωής.