back to top
5.5 C
Athens
Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026

Οι κυβερνήσεις ως (αντ-)ασφαλιστές

Όσοι παρακολουθούμε από κοντά την ασφαλιστική αγορά, και ιδιαίτερα τη δραστηριότητα των θεσμικών φορέων, όπως είναι και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, θα έχουμε παρατηρήσει μια έντονη στοχοπροσήλωση προκειμένου το σύνολο του κλάδου να διέπεται από μια σταθερή, οργανωμένη, μεθοδική παρουσία εντός και εκτός Ελλάδος.

Η –εκ των πραγμάτων– δε αλλαγή προσώπων που αναλαμβάνουν θέσεις ηγεσίας στην ασφαλιστική αγορά έχει κι αυτή μια παράλληλη ταύτιση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται, από τη μια, στη «δουλειά» που προηγείται οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών και, από την άλλη, στο αποτέλεσμα που αυτές έχουν. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι συζητήσεις δεν αφορούν αποκλειστικά την εγχώρια κοινότητα, αλλά ακόμη πιο διευρυμένες συναντήσεις, όπως συνέβη, στις αρχές Απριλίου 2025, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας (RCC), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του UNECE, στη Γενεύη.

- Advertisement -

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, που θα ενισχύσουν την οικονομική ανθεκτικότητα και θα περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές. Διοργανώθηκε με την υποστήριξη των συμμετεχόντων του RCC, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία, συγκεντρώνοντας υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού τομέα και ειδικούς στη διαχείριση κινδύνων καταστροφών, με στόχο την αντιμετώπισή τους.

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, και την ΕΑΕΕ εκπροσώπησε η γενική διευθύντρια, κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου, η οποία, όπως πληροφορηθήκαμε επίσημα, περιέγραψε την ισχύουσα κατάσταση στην Ελλάδα και τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για την ενδυνάμωση της ασφαλιστικής κάλυψης φυσικών καταστροφών σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Κατά την τοποθέτησή της, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα, είμαστε εκτεθειμένοι σε σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, ωστόσο μόνο 18% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες.

- Advertisement -

Τόνισε, μάλιστα, ότι η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του ζητήματος, έχει πάρει μέτρα με κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών για φυσικές καταστροφές και με την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ (για τους ίδιους κινδύνους), αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης, διαχείρισης και αποζημίωσης των καταστροφικών γεγονότων.

Στον «Φάκελό» μας, στις μέσα σελίδες, για τις φυσικές καταστροφές που απασχολούν την κοινωνία όλο και πιο έντονα, εμείς θα συμπληρώσουμε και μια άλλη παράμετρο, την πιθανότατα για άμεσες νέες μορφές συνεργασιών μεταξύ του κράτους και της ιδιωτικής ασφάλισης. Μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλιστές είναι δυνατόν να προσφέρουν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία τους για την αξιολόγηση των κινδύνων, την πώληση ασφαλιστηρίων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την παροχή συμβουλών στις κυβερνήσεις κατά τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι πότε όμως;

Οι ασφαλιστικές είναι φανερό ότι θα πρέπει μέσω της ΕΑΕΕ να συσπειρωθούν για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική: Το κράτος θα πρέπει να παρεμβαίνει ως συνασφαλιστής

Η ασφαλιστική κάλυψη των επιχειρήσεων έναντι των φυσικών καταστροφών αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη στην εποχή της κλιματικής κρίσης, που διανύουμε.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Ψηφιακή επανάσταση στην εκπαίδευση των Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Ποσοστό επιτυχίας άνω του 80% με το πλήρως ψηφιακό, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου στον ΣΚΑΪ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα ασφάλιστρα υγείας

Στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις από το 2011 έως σήμερα, που οδήγησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες ακυρώσεις συμβολαίων

Ρούσσης στο TV100: «Οι λύσεις υπάρχουν, αρκεί να βρούμε το σθένος να τις εφαρμόσουμε»

Ο Γ.Γ. της ΕΑΔΕ τόνισε ότι η αγορά χρειάζεται διαφάνεια και σταθερές αξίες προκειμένου να αποτελέσει αξιόπιστο πυλώνα για την κοινωνία

Interasco: Η τηλεϊατρική Doctor 4U φέρνει τον γιατρό δίπλα σου με ένα κλικ

Η Interasco επενδύει στην πρόληψη και στην άμεση φροντίδα για τους ασφαλισμένους της, όπου κι αν βρίσκονται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Ψηφιακή επανάσταση στην εκπαίδευση των Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Ποσοστό επιτυχίας άνω του 80% με το πλήρως ψηφιακό, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου στον ΣΚΑΪ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα ασφάλιστρα υγείας

Στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις από το 2011 έως σήμερα, που οδήγησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες ακυρώσεις συμβολαίων

Ρούσσης στο TV100: «Οι λύσεις υπάρχουν, αρκεί να βρούμε το σθένος να τις εφαρμόσουμε»

Ο Γ.Γ. της ΕΑΔΕ τόνισε ότι η αγορά χρειάζεται διαφάνεια και σταθερές αξίες προκειμένου να αποτελέσει αξιόπιστο πυλώνα για την κοινωνία

Πρωινή εμφάνιση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο OPEN TV

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ μιλά το πρωί της Δευτέρας για δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον ασφαλιστικό κλάδο και την κοινωνία

Interasco: Η τηλεϊατρική Doctor 4U φέρνει τον γιατρό δίπλα σου με ένα κλικ

Η Interasco επενδύει στην πρόληψη και στην άμεση φροντίδα για τους ασφαλισμένους της, όπου κι αν βρίσκονται