back to top
8.6 C
Athens
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026

Oι ασφαλιστικές της Ευρώπης παίρνουν θέση στο ζήτημα της νομισματικής πολιτικής

Την δική της θέση παρουσιάζει η Insurance Europe στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΕΚΤ που αφορά την συνεχιζόμενη αναθεώρηση της στρατηγικής της. Η Insurance Europe σχολιάζει σχετικά ότι τα επιτόκια είναι πολύ σημαντικά για τον ασφαλιστικό κλάδο καθώς επηρεάζουν την προσφορά προϊόντων και γενικότερα  τους δείκτες φερεγγυότητας τους.

Ο ασφαλιστικός κόσμος λέει “ναι” στη χαλαρή νομισματική πολιτική εκτιμώντας πως ήταν η κατάλληλη αντίδραση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ωστόσο ο χαρακτήρας των εν λόγω χαλαρών μέτρων πρέπει να είναι προσωρινός, τονίζει.

- Advertisement -

Με την πανδημία να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία, οι απαντήσεις πρέπει επίσης να είναι έγκαιρες, στοχευμένες και ισχυρές, εκτιμά η Insurance Europe, σύμφωνα με το asfalisinet.gr.

Η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ θα πρέπει συνεπώς να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την εξάλειψη  των χαλαρών μέτρων νομισματικής πολιτικής το συντομότερο δυνατό. Οι συμμετέχοντες στην αγορά και οι κυβερνήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας μπορεί να είναι μόνο προσωρινή.

- Advertisement -

Η  ασφαλιστική βιομηχανία σημειώνει επίσης ότι:

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει διεξοδικά τον αντίκτυπο των πολιτικών της σχετικά με τα επίπεδα επιτοκίων και τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στη μακροπρόθεσμη αποταμίευση και τις συντάξεις των καταναλωτών. Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός σε μέτρια επίπεδα και τα αρνητικά επιτόκια, καθώς και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες και κατά περιόδους άσκοπες άκαμπτες ρυθμίσεις, οδηγούν σε τεράστιες επιπτώσεις ανακατανομής εις βάρος των παραδοσιακών αποταμιευτών.

Η εστίαση σε άλλους τομείς πολιτικής δεν πρέπει να οδηγήσει σε συμβιβασμούς με την εντολή της σταθερότητας των τιμών. Υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής νομισματικής πολιτικής, εάν άλλοι στόχοι πολιτικής έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Η αναθεώρηση του Solvency II πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις δεδομένου ότι η πολιτική χαμηλού επιτοκίου της ΕΚΤ ενισχύει τα προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί με το πλαίσιο και τα εμπόδια που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα για τους ασφαλιστές που παρέχουν μακροπρόθεσμα προϊόντα και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Θα ήταν ευπρόσδεκτη περισσότερη διαφάνεια των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι προτροπές της Fitch στις ασφαλιστικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ασφαλιστικές με σωστή διακυβέρνηση και έλεγχο των δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις νέες απαιτήσεις

Το μεγάλο στοίχημα μιας ασφαλιστικής που αξίζει να βγει

Και τότε θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στην ελληνική αγορά

ΕΚΤ: Μετρητά στο σπίτι για περίπτωση κρίσης

«Τα μετρητά παρέχουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για το σύστημα πληρωμών» τονίζουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για πρόσφατες αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Οι αποφάσεις αφορούν το αποδεικτικό ενημερότητας, τη βεβαίωση οφειλής και το επιτόκιο για φορολογικές οφειλές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ΣΑΕΚ εντάσσεται στην GFIA και ενισχύει τη διεθνή παρουσία του

Ευ. Αναστασιάδης: «Θα αξιοποιήσουμε τη νέα θέση για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμβολή μας στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της αγοράς»

Coface: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2026, η ρήξη του ατλαντικού μπλοκ

Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελπίδων της έκθεσης Ντράγκι και της πραγματικότητας

GrECo Group: Σημαντικές κινήσεις στην αγορά ασφαλίσεων το 2025

Η εταιρεία αναζητά συνεχώς νέες ευκαιρίες συνεργασιών και ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για πελάτες και συνεργάτες

Συνεργασία Allianz και Anthropic για επιτάχυνση στην υιοθέτηση της υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης

Η σύμπραξη εστιάζει αρχικά σε 3 βασικούς τομείς, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη κοινά εγχειρήματα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς –όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι– ήρθαν σε αντίθεση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Ελαφρά επιβράδυνση αλλά και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα βλέπει η πρόσφατη έκθεση 2026 Global Economic Outlook της EY-Parthenon

Εθνική Ασφαλιστική: Στρατηγικός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον πελάτη

Δ. Μαζαράκης: «Η νέα οργανωτική δομή θέτει τα σωστά θεμέλια για έναν πιο ευέλικτο, πελατοκεντρικό και ανθεκτικό οργανισμό»

ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταχρηστικές οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας – Το Υπουργείο να αναλάβει ουσιαστική δράση

Καίριες επισημάνσεις τις Ένωσης προς ασφαλιστικές, καταναλωτές και αρμόδιες αρχές

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026