back to top
27.3 C
Athens
Τρίτη 30 Ιουνίου 2026

Oι ασφαλιστικές της Ευρώπης παίρνουν θέση στο ζήτημα της νομισματικής πολιτικής

Την δική της θέση παρουσιάζει η Insurance Europe στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΕΚΤ που αφορά την συνεχιζόμενη αναθεώρηση της στρατηγικής της. Η Insurance Europe σχολιάζει σχετικά ότι τα επιτόκια είναι πολύ σημαντικά για τον ασφαλιστικό κλάδο καθώς επηρεάζουν την προσφορά προϊόντων και γενικότερα  τους δείκτες φερεγγυότητας τους.

Ο ασφαλιστικός κόσμος λέει “ναι” στη χαλαρή νομισματική πολιτική εκτιμώντας πως ήταν η κατάλληλη αντίδραση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ωστόσο ο χαρακτήρας των εν λόγω χαλαρών μέτρων πρέπει να είναι προσωρινός, τονίζει.

- Advertisement -

Με την πανδημία να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία, οι απαντήσεις πρέπει επίσης να είναι έγκαιρες, στοχευμένες και ισχυρές, εκτιμά η Insurance Europe, σύμφωνα με το asfalisinet.gr.

Η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ θα πρέπει συνεπώς να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την εξάλειψη  των χαλαρών μέτρων νομισματικής πολιτικής το συντομότερο δυνατό. Οι συμμετέχοντες στην αγορά και οι κυβερνήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας μπορεί να είναι μόνο προσωρινή.

- Advertisement -

Η  ασφαλιστική βιομηχανία σημειώνει επίσης ότι:

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει διεξοδικά τον αντίκτυπο των πολιτικών της σχετικά με τα επίπεδα επιτοκίων και τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στη μακροπρόθεσμη αποταμίευση και τις συντάξεις των καταναλωτών. Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός σε μέτρια επίπεδα και τα αρνητικά επιτόκια, καθώς και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες και κατά περιόδους άσκοπες άκαμπτες ρυθμίσεις, οδηγούν σε τεράστιες επιπτώσεις ανακατανομής εις βάρος των παραδοσιακών αποταμιευτών.

Η εστίαση σε άλλους τομείς πολιτικής δεν πρέπει να οδηγήσει σε συμβιβασμούς με την εντολή της σταθερότητας των τιμών. Υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής νομισματικής πολιτικής, εάν άλλοι στόχοι πολιτικής έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Η αναθεώρηση του Solvency II πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις δεδομένου ότι η πολιτική χαμηλού επιτοκίου της ΕΚΤ ενισχύει τα προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί με το πλαίσιο και τα εμπόδια που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα για τους ασφαλιστές που παρέχουν μακροπρόθεσμα προϊόντα και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Θα ήταν ευπρόσδεκτη περισσότερη διαφάνεια των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αυτά που ακούγονται για τους ασφαλιστές, οι εκρήξεις

Τόσο πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα, που δεν φτάνει το μάτι να τα δει και να τα ξεχωρίσει

Οι μεγάλες χαρές των ασφαλιστικών

Τι θα γίνει το 2026 αν οι αγορές δεν πάνε καλά, διερωτάται ο Ανασφάλιστος

Καμπανάκι από τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών για το private credit

Τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και private equity είναι εκτεθειμένες σε μια σειρά αυξανόμενων κινδύνων, σύμφωνα με το FSB

Κάτι καλό μαγειρεύεται στην υγεία, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Για σχέδιο εξυγίανσης του χώρου μαθαίνει ο Ανασφάλιστος, που θα φέρει πίσω τους χαμένους ασφαλισμένους των τελευταίων χρόνων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μετασχηματισμός, Τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 19th Insurance Conference σηματοδότησε τη μετάβαση της ασφαλιστικής αγοράς στη νέα, ψηφιακή εποχή

Το #inco26 ανέδειξε ότι η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα εξελίσσεται διαρκώς, αναζητώντας λύσεις και στρατηγικές που θωρακίζουν πολίτες και επιχειρήσεις

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Υπερήφανος χορηγός του πληρώματος «Flandy» και Κώστα Στεφανή στο Ράλλυ Ακρόπολις 2026

Η άκρως επιτυχημένη συμμετοχή κατέλαβε την 3η θέση στην κατηγορία WRC3

Γ. Χατζηθεοδοσίου προς Τ. Θεοδωρικάκο: Γιατί μειώσεις τιμών από τον Σεπτέμβριο και όχι από αύριο;

Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων που θα αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, τονίζει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Με θετικά αποτελέσματα, καίριες επισημάνσεις και σημαντικές παρουσίες η ΓΣ της Syndea

Στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία, η επένδυση σε ψηφιακό μετασχηματισμό που θα βελτιώσει και θα αναβαθμίσει τις εργασίες της

Η MEGA BROKERS συνέβαλε στον καθαρισμό του λιμανιού της Παλαιάς Φώκαιας

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές»