back to top
23.2 C
Athens
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

Οδηγός για τη Data Act, μέσω συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα (digital finance) και σε συνέχεια της εγκυκλίου 24589/31.01.2024, η ΕΑΕΕ ενημερώνει ότι στις 6 Σεπτεμβρίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε δέσμη ερωτήσεων & απαντήσεων FAQs (εδώ) για τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2854 για εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τη δίκαιη πρόσβαση σε δεδομένα και τη δίκαιη χρήση τους και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/1828, με την κωδική ονομασία, Πράξη για τα Δεδομένα -Data Act (εδώ).

Η δημοσίευση της δέσμης ερωτήσεων και απαντήσεων ένα χρόνο πριν την έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού, στις 12 Σεπτεμβρίου 2025, έχει ως στόχο να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη στην εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού και όχι να εισάγει επιπρόσθετες υποχρεώσεις. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως θα δείτε, ο αριθμός των ερωτήσεων & απαντήσεων είναι σχετικά μεγάλος με 71 ερωτήσεις & απαντήσεις και καλύπτει αρκετές ενότητες του Κανονισμού όπως η αλληλεπίδραση των διατάξεων αυτού με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων- GDPR, η πρόσβαση και χρήση των δεδομένων συνδεδεμένων συσκευών για χρήστες, κατόχους και αποδέκτες δεδομένων κ.α.

- Advertisement -

Επίσης, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αποτελέσει ένα κείμενο που θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Πράξη για τα Δεδομένα καθιερώνει νέους κανόνες για την πρόσβαση δεδομένων συνδεδεμένων συσκευών στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Τους νέους κανόνες θα κληθούν να εφαρμόσουν οι κατασκευαστές συνδεδεμένων προϊόντων και πάροχοι σχετικών υπηρεσιών, οι χρήστες των προϊόντων αυτών, οι κάτοχοι δεδομένων, οι αποδέκτες δεδομένων, οι φορείς του δημόσιου τομέα, οι πάροχοι υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων, οι συμμετέχοντες σε χώρους δεδομένων και οι προμηθευτές εφαρμογών που χρησιμοποιούν έξυπνες συμβάσεις. Στο πεδίο εφαρμογής του νέου Κανονισμού εμπίπτουν και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ως αποδέκτες δεδομένων (π.χ. κλάδοι αυτοκινήτων, υγείας).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

Ασφαλιστικές αυτοκινήτου, παραβάσεις ΚΟΚ, όροι συμβολαίων

Εφόσον έχουν συνταχθεί νέοι νόμοι για ασφαλέστερη οδήγηση, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τους όρους των ασφαλιστήριων;

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η HFPA εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή του ΕΙΑΣ Ν. Σωφρονά

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επισημαίνει, το ΕΙΑΣ και η HFPA ανέπτυξαν μια σχέση που ξεπέρασε τα όρια μιας τυπικής θεσμικής συνεργασίας

Η Allianz Trade επενδύει στο νέο ασφαλιστικό ταλέντο μέσα από το Summer Internship Program

Ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων για παιδιά εργαζομένων που φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο ΠΣΑΣ για την ολοκλήρωση της θητείας Σωφρονά στο ΕΙΑΣ

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει τη συμβολή του στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής ανάπτυξης των ασφαλιστικών συμβούλων

Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Group Insurance and Corporate Risk Underwriting»

Δυνατότητα εγγραφής έως Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 14:00 αλλά και έκπτωσης μέσω εγγραφής στην EIAS Alumni Society

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΕΜΑ: Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής αγοράς

Μεταξύ των θεμάτων ήταν οι αναγκαίες αλλαγές στα επενδυτικά προϊόντα και, όπως πάντα, η απουσία κυβερνητικής παρέμβασης στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Το «παρών» των πραγματογνωμόνων

Στη βραδιά του ΣΕΜΑ ξεχώρισε η παρουσία του Σίμου Μασέλη, Co-Owner της TECHNOGROUP Ltd και Προέδρου της HALA

Από την Comergon στην GrECo Hellas: Ένα νέο κεφάλαιο για τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του brand στην ελληνική αγορά με αποκλειστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στην Αθήνα

Η Carglass® στηρίζει με δίμηνη δράση τον οργανισμό «Πρώτα το Παιδί»

Η εταιρεία θα προσφέρει 1 € για κάθε επισκευή στα καταστήματά της κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Η HFPA εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή του ΕΙΑΣ Ν. Σωφρονά

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επισημαίνει, το ΕΙΑΣ και η HFPA ανέπτυξαν μια σχέση που ξεπέρασε τα όρια μιας τυπικής θεσμικής συνεργασίας