back to top
19.1 C
Athens
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025

Ο Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ στο 6o Pharma & Health Conference

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία τουΑναστάσιου Τάγαρη, του νέου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. – η οποία διαχειρίζεται έργα που αφορούν κυρίως στον τομέα της ασφάλισης και της υγείας -, εν μέσω έντονης φημολογίας σχετικά με το μέλλον της εταιρείας.
Η ηλεκτρονική διασύνδεση των δομών υγείας στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση εισαγωγής της πληροφορικής στον τομέα της υγείας. Είναι φανερό πως έχει αρχίσει να παγιώνεται από τα στελέχη των Μονάδων Υγείας η πεποίθηση ότι η πληροφορική φέρνει μαζί της οφέλη, τα οποία αφορούν τόσο τους μεμονωμένους χρήστες (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και υπηρεσιών διαχείρισης), όσο και τις διοικήσεις των Μονάδων Υγείας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα, μέσα από δείκτες λειτουργικότητας, να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους.
Μία από τις πρώτες εξαγγελίες του πρώην υπουργού υγείας, Π. Κουρουμπλή, ήταν η δημιουργία ενός συστήματος Taxis στο χώρο της υγείας. Το σύστημα αφορά πρακτικά στην ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δομών υγείας, με στόχο τον έλεγχο των δαπανών και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Απώτερος και φιλόδοξος στόχος δεν είναι άλλος από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών και της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του πολίτη. Όσο ωραίο ακούγεται όμως, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί, καθώς σήμερα τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα στο χώρο της υγείας είναι κατακερματισμένα και ασύνδετα μεταξύ τους.
Παράλληλα, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν νοσοκομεία, στα οποία δεν λειτουργεί πλήρως το πληροφοριακό σύστημα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού. Γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου και σταθερής πολιτικής βούλησης για την ηλεκτρονική υγεία (e-Health) στη χώρα μας.
Από την άλλη, δεν είναι όλα μαύρα. Παρά τις αδυναμίες και τις ατέλειες, πλέον, η Ελλάδα διαθέτει ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, το οποίο διασυνδεύει όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας: ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια.
Επίσης, στο χώρο του ΕΣΥ υπάρχουν πολλά νοσοκομεία, τα οποία έχουν αναπτύξει – είτε με ίδιους πόρους είτε με κονδύλια του ΕΣΠΑ – πληροφοριακά συστήματα, τα οποία βρίσκονται πλέον σε ικανοποιητικό επίπεδο ωριμότητας και αξιοποίησης. Εκείνο που φαίνεται ότι λείπει δραματικά λοιπόν είναι η λειτουργική διασύνδεση όλων αυτών και παράλληλα η ολοκλήρωση των συστημάτων που υπολείπονται ακόμη σε ανάπτυξη.
Ακόμη, με την εγκατάσταση Πληροφοριακών Συστημάτων Υποστήριξης Διοικητικών Αποφάσεων (MIS), τα δεδομένα που αντλούνται από ένα ή περισσότερα πληροφοριακά συστήματα μετατρέπονται σε πληροφορίες που βοηθούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Με την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων, μεγάλος όγκος δεδομένων που προέρχονται από διαφορετικές πηγές και έχουν διαφορετική μορφή (format) μπορούν να συγκεντρωθούν, να αναλυθούν και να παρουσιαστούν γρήγορα και με περιεκτικό τρόπο σε στελέχη που έχουν την αποστολή να εισηγούνται ή και να λαμβάνουν αποφάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η 4η Στρογγυλή Στρογγυλή Τράπεζα του Pharma & Health Conference 2015 οργανώνεται στην εξής θεματολογία:
• Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην πληροφορική υγείας
• Προτάσεις για την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπαρχόντων συστημάτων
• Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση τέτοιων συστημάτων στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και στη λήψη αποφάσεων από τη διοίκηση;
• Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης πληροφορικής υγείας

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

16th Pharma & Health Conference: Πώς μεταρρυθμίζεται το ΕΣΥ

Η σημασία των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών, αλλά και οι δράσεις στον άξονα ενός ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ, αναλύθηκαν στο β΄ μέρος του συνεδρίου

Το 16th Pharma & Health Conference στις 7 Οκτωβρίου έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα: «Το ΕΣΥ αλλάζει;»

Με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, επιστημόνων, συλλόγων ασθενών και στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου

Το 6ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης έρχεται στις 16 Οκτωβρίου

Κεντρικό θέμα του #famc25, οι προοπτικές και οι προκλήσεις των επενδύσεων σε real assets - Μεταξύ των ομιλητών, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλ. Σαρρηγεωργίου

Στις 7 Οκτωβρίου το 16th Pharma & Health Conference: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το Συνέδριο περιλαμβάνει παρεμβατικές ατομικές ομιλίες και τραπέζια συζήτησης - Δείτε τη θεματολογία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κλινικές Επιζώντων Καρκίνου: Νέο μοντέλο φροντίδας υγείας με πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb

Η πρώτη Κλινική Επιζώντων Καρκίνου στο Αττικό Νοσοκομείο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Beyond Cancer»

Ασυνήθιστη παρενέργεια των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι GLP-1 αγωνιστές επηρεάζουν τις ιατρικές απεικονίσεις

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα εν λόγω φάρμακα ενδέχεται να οδηγούν σε λανθασμένες ερμηνείες και περιττές εξετάσεις

Εγκύκλιος για την εποχική γρίπη – Συστάσεις για εμβολιασμό και πρόληψη ενόψει της περιόδου 2025/2026

Συνολικά πέρυσι 196 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 86 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο ΣΠΑΤΕ ανοίγει τον διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης – Ανοικτή συνάντηση την Τετάρτη 15/10 στο ΕΕΑ

Η εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει μια από τις πλέον ουσιαστικές πρωτοβουλίες διαλόγου των τελευταίων μηνών

Συνεργασία IBM και Anthropic για ανάπτυξη επιχειρησιακού λογισμικού με έμφαση σε ασφάλεια και διακυβέρνηση

Η συνεργασία ενσωματώνει το Claude σε επιλεγμένα επιχειρησιακά εργαλεία και προϊόντα με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας των πελατών της IBM.

2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αποταμίευσης

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού - Δείτε τις ημερομηνίες

Η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές στο επίκεντρο του νέου workshop του ΣΕΤΕ

Η εκδήλωση του ΣΕΤΕ ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στην τουριστική βιομηχανία και στην ασφαλιστική αγορά