back to top
15.2 C
Athens
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026

Ο Καποδίστριας στους κινηματογράφους: Μαθήματα ηγεσίας για σήμερα

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Ιωάννη Καποδίστρια δεν είναι απλώς μια ιστορική αναπαράσταση. Είναι μια πρόσκληση σε συλλογικό αναστοχασμό για την πολιτική, την ηγεσία και τις αξίες που σήμερα μοιάζουν τόσο σπάνιες. Σε μια εποχή όπου η έννοια της προσφοράς συχνά χάνεται μέσα σε προσωπικά συμφέροντα, ο Καποδίστριας μας υπενθυμίζει ότι η Ιστορία γράφεται όχι μόνο με γεγονότα, αλλά με ήθος.

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ανέλαβε το δύσκολο έργο της θεμελίωσης ενός κράτους από το μηδέν, μέσα σε συνθήκες χάους και αντιπαραθέσεων. Ο αγώνας του δεν ήταν απλώς πολιτικός· ήταν ηθικός και κοινωνικός. Έθεσε τα θεμέλια για μια σύγχρονη Ελλάδα και, παρόλο που η ζωή του διακόπηκε βίαια πριν ολοκληρωθεί το όραμά του, άφησε πίσω του ένα ισχυρό παράδειγμα: η ακεραιότητα, η ανιδιοτέλεια και η αφοσίωση στο κοινό καλό είναι οι βασικοί πυλώνες της ηγεσίας.

- Advertisement -

Η ταινία, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Σμαραγδή και την ερμηνεία του Αντώνη Μυριαγκού, φέρνει τον Καποδίστρια στη μεγάλη οθόνη ως ζωντανό πρόσωπο, όχι ως σχολικό κεφάλαιο. Είναι μια υπενθύμιση ότι η πολιτική δεν είναι μόνο διαχείριση συμφερόντων, αλλά προσφορά και ευθύνη. Σε μια κοινωνία που αναζητά σημάδια ακεραιότητας και ηγεσίας, η ταινία δεν αφορά μόνο το παρελθόν· μας κοιτάζει στα μάτια και σήμερα.

Σε έναν κλάδο όπως η ασφάλιση, όπου η εμπιστοσύνη, η φερεγγυότητα και η ευθύνη αποτελούν θεμέλια της σχέσης με τον πολίτη, το παράδειγμα του Καποδίστρια αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μας θυμίζει ότι η ηγεσία δεν είναι μόνο θέση ή τίτλος· είναι πράξη, θυσία και σταθερή δέσμευση στο κοινό καλό.

- Advertisement -

Ας δούμε τον Καποδίστρια ως πρότυπο: όταν η ηγεσία γίνεται θυσία για το κοινό καλό, όταν η πολιτική ασκείται με ήθος, όταν η ευθύνη και η αφοσίωση δεν είναι λέξεις αλλά πράξεις. Ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η Ιστορία μας διδάσκει όχι μόνο τι συνέβη, αλλά και πώς πρέπει να ζούμε και να ηγούμαστε.

Η επιστροφή του Καποδίστρια στη μεγάλη οθόνη είναι, τελικά, μια πρόσκληση να επαναφέρουμε στην καθημερινότητά μας την έννοια της ηγεσίας ως πράξη υπευθυνότητας και προσφοράς. Ο Καποδίστριας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το όραμά του, πρόλαβε όμως να αφήσει το παράδειγμα που χρειάζεται η Ελλάδα –και η ασφάλιση– σήμερα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το Women Forward Summit του ΣΕΒ ανέδειξε την ηγεσία που μετατρέπει την ισότητα σε πράξη

Φ. Μιχάλη, Γ. Καραγιάννης, Β. Λαζαράκου, Α. Παπαλεξοπούλου, Κ. Σαμπατακάκης και Α. Σμπώκου μίλησαν για την ισότητα πέρα από την ευθύνη: ως στρατηγική επιλογή

Το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium της KPMG

Πάνω από 800+ στελέχη διαμόρφωσαν τη σχετική συζήτηση στη μεγάλη γιορτή του HR στην Ελλάδα

Κάποιοι μένουν, κάποιοι φεύγουν από την ασφαλιστική αγορά

Στόχος, η εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου εργασίας από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης

Αλλαγή ηγεσίας στην American International Group – Νέος CEO ο Eric Andersen

Η κίνηση εντάσσεται σε πολυετές πλάνο διαδοχής και πραγματοποιείται σε μια περίοδο με ενισχυμένες επιδόσεις και βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη για την εταιρεία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

Ο ΣΠΑΤΕ στο Υπουργείο Οικονομικών

Στο τραπέζι της συζήτησης, οι φόροι των ασφαλίστρων ζωής και υγείας

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ: Να συνεχιστεί το «Προλαμβάνω» μετά τη λήξη της χρηματοδότησης

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 5,2 εκατ. πολίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί περίπου 180 χιλ. νοσήματα

Η ΠΟΑΔ αναλαμβάνει εθνική πρωτοβουλία για την ασφαλιστική παιδεία

Συνάντηση με τον ΓΓ του Υπ. Παιδείας Γ. Παπαδομαρκάκη και κατάθεση υπομνήματος για ενίσχυση της οικονομικής-ασφαλιστικής γνώσης στη σχολική εκπαίδευση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έξι μήνες χωρίς γ‑κάμερα το Βενιζέλειο – SOS για τη χρηματοδότηση και τις διαγνωστικές υπηρεσίες

Η καθυστέρηση στην προμήθεια νέου εξοπλισμού απειλεί πλέον την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, προειδοποιεί η Ένωση Εργαζομένων

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

ΕΤΕ: Το ελληνικό επιχειρείν επενδύει σε κεφάλαιο και δεξιότητες για αύξηση παραγωγικότητας

Η κρίση στη Μ. Ανατολή βρίσκει τις ελληνικές ΜμΕ σε κρίσιμη καμπή ως προς την επενδυτική τους πορεία, όπως δείχνει η νέα Έρευνα Συγκυρίας της τράπεζας

Ο ΣΠΑΤΕ στο Υπουργείο Οικονομικών

Στο τραπέζι της συζήτησης, οι φόροι των ασφαλίστρων ζωής και υγείας

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ: Να συνεχιστεί το «Προλαμβάνω» μετά τη λήξη της χρηματοδότησης

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 5,2 εκατ. πολίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί περίπου 180 χιλ. νοσήματα