back to top
18.4 C
Athens
Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025

Ο αμφιλεγόμενος «ασφαλιστικός entrepreneur»

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τους πρώτους μήνες του 2018 είναι, αναμφισβήτητα, ο Αμερικανός Matt Fairfield, ο ιδρυτής και επικεφαλής του νεοφυούς χρηματοοικονομικού ομίλου EXIN Group και αρχιτέκτων της πολυσυζητημένης εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.

- Advertisement -

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κανείς δεν ήταν σε θέση να προδικάσει με ασφάλεια την έκβαση του «πολυτάραχου» deal των 715 εκατ. ευρώ. Βέβαια, όλες οι ενδείξεις κατέτειναν προς ναυάγιο, εν μέσω διπλής δικαστικής διαμάχης της EXIN με τους, μέχρι πρότινος, βασικούς χρηματοδότες της, τους Ελληνοαμερικανούς επενδυτές John Calamos και John Koudounis (ο τελευταίος μάλιστα ήταν παλιός γνώριμος του Fairfield, καθώς ήταν συγκάτοικοι στο πανεπιστήμιο), που έχουν καταθέσει αγωγές στο Σικάγο (έδρα της Calamos Financial Partners) και το Άμστερνταμ (έδρα της EXIN), αλλά και απεγνωσμένων προσπαθειών του Fairfield να βρει άλλους χρηματοδότες, έστω και… τη δωδεκάτη ώρα. Η, τουλάχιστον, να βρει τρόπο απεμπλοκής από το deal χωρίς να πληρώσει τη ρήτρα υπαναχώρησης που θρυλείται ότι ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.

H εξαγορά του 50% της AIG Greece ήταν το πρώτο deal της EXIN, η οποία είχε συσταθεί λίγους μήνες πριν, διαφημιζόμενη ως ένα νέο, φιλόδοξο σχήμα που θα παρέχει μια ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (διαχείριση κεφαλαίων, ασφάλιση, αντασφάλιση και managing general agency)

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί το προφίλ του Matt Fairfield, που εμφανίστηκε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η EXIN Group εξαγόρασε το 50% της ΑΙG Greece από τον μητρικό όμιλο. Επρόκειτο για το πρώτο deal της EXIN, η οποία είχε συσταθεί λίγους μήνες πριν, διαφημιζόμενη ως ένα νέο, φιλόδοξο σχήμα που θα παρέχει μια ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (διαχείριση κεφαλαίων, ασφάλιση, αντασφάλιση και managing general agency).

- Advertisement -

«Διαχειριζόμαστε ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών εταιρειών σε ένα ενιαίο οικοσύστημα… Παρέχουμε εξειδικευμένες καλύψεις, ασφάλειες ζωής και γενικές, αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα, απευθείας πωλήσεις και διανομή προϊόντων τρίτων μερών υπό μία στέγη» αναγράφεται, χαρακτηριστικά, στην ιστοσελίδα του ομίλου.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ταιριαστό να ξεκινήσει η ΕΧΙΝ τις εξαγορές από την AIG, καθώς και η σταδιοδρομία του ίδιου του Fairfield στον ασφαλιστικό χώρο ξεκίνησε το 1989 από την AIG, ως underwriter, προτού μεταπηδήσει δύο χρόνια αργότερα στην Aetna/Executive Risk.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το χαρτοφυλάκιο της EXIN Group περιλαμβάνει, εκτός από τη συμμετοχή στην AIG Greece, την EXIN Wholesale (με έδρα το Άμστερνταμ), που εξειδικεύεται στους επιχειρηματικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, την Dedomena (με έδρα τη Βαρκελώνη), η οποία διαχειρίζεται «έξυπνα δεδομένα» για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιρειών, και τη νεοσύστατη αντασφαλιστική Exin Re (με έδρα τη Ζυρίχη), η οποία από το ξεκίνημά της ταλανίζεται από διαμάχες για οφειλές προς το προσωπικό και τους προμηθευτές της, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του επικεφαλής της, Marc Maupoux (που βρίσκεται κι αυτός στα δικαστήρια με τον Fairfield).

Πριν από την EXIN, ο Fairfield ίδρυσε (το 2011) την ANV Holdings BV, με έδρα το Άμστερνταμ, μια διεθνή ασφαλιστική εταιρεία εξειδικευμένων καλύψεων, με βασικό χρηματοδότη το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δασκάλων του Οντάριο στον Καναδά.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η εταιρεία αγόρασε τρία συνδικάτα των Lloyd’s του Λονδίνου και εξελίχθηκε σε έναν (αντ)ασφαλιστικό όμιλο με ασφάλιστρα ύψους 1 δισ. δολ. και γραφεία στη Βαρκελώνη, το Κάνσας Σίτυ, το Λονδίνο, το Νιου Τζέρσεϊ και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σκιαγραφώντας το πορτρέτο του το 2013, το Bloomberg χαρακτήρισε τον Fairfield «επιτομή ενός στελέχους πολυεθνικής ασφαλιστικής που ζει στην Ισπανία, διοικεί μια εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, κάνει δουλειές με τις ΗΠΑ και έχει ως βασικό μέτοχο στην εταιρεία του ένα συνταξιοδοτικό ταμείο από τον Καναδά».

Τον Απρίλιο του 2015, όμως, ο Fairfield αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την ANV Holdings, για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπόνοιες ότι το διαζύγιο δεν ήταν «βελούδινο».

Ο αμέσως προηγούμενος σταθμός στην καριέρα του Fairfield ήταν η MAG Glοbal Financial Products, εταιρεία εξειδικευμένη στην ασφαλιστική κάλυψη χρηματοοικονομικών πράξεων και στην ασφάλιση ευθυνών διευθυντών και στελεχών, την οποία συνίδρυσε το 1999.

Το 2003, η MAG εξαγοράστηκε από την HCC Insurance Holdings (αμερικανικό ασφαλιστικό όμιλο με έδρα το Χιούστον του Τέξας). Ο Fairfield παρέμεινε στην HCC έως το 2011, οπότε και ίδρυσε, όπως προαναφέρθηκε, την ANV Holdings.

Η κάθε άλλο παρά ομαλή εξέλιξη του deal της Εθνικής Ασφαλιστικής και οι δικαστικές διαμάχες στις οποίες έχει εμπλακεί ο Fairfield ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις προοπτικές του EXIN Group, πολλώ δε μάλλον καθώς το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε τις πηγές χρηματοδότησης του ομίλου (ακόμη και πριν τη ρήξη με τους Calamos και Koudounis) καθίσταται ακόμη πυκνότερο: Δεν είναι τυχαίο ότι σε ανύποπτο χρόνο (τον Μάρτιο του 2017), η έγκυρη βρετανική ασφαλιστική ιστοσελίδα Insurance Insider σχολίαζε ότι «εγείρονται ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση του Fairfield και η σύγχυση αναφορικά με το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου έχει δημιουργήσει ψιθύρους για τη startup που απασχολεί περί τα 350 άτομα…».

Θα κατορθώσει, άραγε, ο Matt Fairfield, που έχει χαρακτηριστεί «κατά συρροή ασφαλιστικός entrepreneur», να σώσει την παρτίδα;

Σχετικές δημοσιεύσεις

H Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει το κλίμα… μέσα μας για τις φυσικές καταστροφές

Με νέα καμπάνια και microsite, η εταιρεία συμβάλλει στην πρόληψη και στη διαμόρφωση ασφαλιστικής συνείδησης

Ψηφιακή επικοινωνία και engagement: Το νέο παιχνίδι marketing στην ασφαλιστική αγορά

Η πρωτοβουλία της Εθνικής Ασφαλιστικής δείχνει τον δρόμο για ένα νέο μοντέλο marketing στον ασφαλιστικό κλάδο

Χρήστος Μεγάλου: Η Εθνική Ασφαλιστική θα συμπληρώσει το πλήρες φάσμα προϊόντων της Πειραιώς

Πρόθεση της Τράπεζας, να γίνει ηγέτης και στον ασφαλιστικό κλάδο, με λύσεις που συνδυάζουν τραπεζικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα

Η Εθνική Ασφαλιστική στηρίζει τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού στο Greece Race for the Cure®

Με την παρουσία της η εταιρεία ενισχύει τις προσπάθειες για ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων που επηρεάζονται από την ασθένεια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Ευρωκοινοβούλιο εισηγείται περισσότερη προστασία για τα δικαιώματα των ασκουμένων

Εγκριθείσα έκθεση ζητά οι συμβάσεις πρακτικής άσκησης να περιλαμβάνουν σαφείς διατάξεις σχετικά με την αμοιβή, τη διάρκεια και την κοινωνική προστασία

Το μέγεθος της αγοράς P&C διπλασιάστηκε, τι λέει η Swiss Re για πράκτορες και μεσίτες

Βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη της αγοράς, η αύξηση της παρουσίας των μεσιτών ασφαλίσεων και των ασφαλιστικών πρακτόρων

HDI Global: Θετικά αποτελέσματα 6μήνου, με κινητήριο μοχλό την ανάπτυξη νέων εργασιών

«Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως αξιόπιστος Συνεργάτης στην Αλλαγή για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας τις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε ο CEO E. Puls

Allianz Global Wealth Report 2025: Σε τροχιά ανόδου τα περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως – Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Για να γίνεις πλουσιότερος, επισημαίνει η Allianz, είτε αποταμιεύεις πιο έξυπνα, όπως οι Αμερικανοί, είτε πιο πειθαρχημένα, όπως οι Γερμανοί - Τι κάνουν οι Έλληνες;

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Φορολογική ανάσα με προοπτική για την ασφαλιστική αγορά

Η αύξηση του καθαρού εισοδήματος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της ζήτησης σε σειρά ασφαλιστικών προϊόντων

Με συγκινητικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα η Δήμητρα Λύχρου ολοκληρώνει έναν μεγάλο κύκλο προσφοράς

«Φεύγω με την καρδιά γεμάτη. Με την ικανοποίηση ότι έδωσα ό,τι καλύτερο μπορούσα και με την πεποίθηση ότι η σκυτάλη περνά σε άξια χέρια»

Την 1η Οκτωβρίου ανοίγει τις πύλες του το 12ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της GAMA στην Ελλάδα

Το Insurance World, ως χορηγός επικοινωνίας, θα μεταφέρει όλες τις λεπτομέρειες ενός κορυφαίου συνεδρίου για τον κλάδο

Η ΕΑΣΚ εργαζομένων στις ασφαλιστικές συμμετέχει στη Γενική Απεργία της 1ης Οκτωβρίου

Για «αντεργατικό τερατούργημα» κατά παραγγελία των εργοδοτών κάνει λόγο η ανακοίνωση της Κίνησης

Η Brocare Insurance επενδύει στη Μάνη με νέο γραφείο στη Στούπα

Από το 2023 η Brocare έχει προχωρήσει σε 14 εξαγορές γραφείων, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά