Τη μέθοδο «όλα σε ένα» εφάρμοσε και σε αυτή τη νομοθετική της πρωτοβουλία η Αριστοτέλους, καταθέτοντας σχέδιο νόμου σκούπα, που περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και άλλα 68 άρθρα! Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε τονίσει ότι το νομοσχέδιο θα κατατίθετο προς ψήφιση πριν το θερινό κλείσιμο της Βουλής στις 5 Αυγούστου. Έτσι, μετά από μήνες αναμονής και περίπου 2,5 μήνες από τη λήξη της ανοικτής διαβούλευσης το σχέδιο νόμου της σημαντικότερης μεταρρύθμισης στην Υγεία από την ίδρυση του ΕΣΥ, όπως τη χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Αριστοτέλους, κατατέθηκε τελικά τη νύχτα της Πέμπτης 20ής Ιουλίου.
Το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει 94 άρθρα, που αφορούν τη νέα ΠΦΥ (άρθρα 1-26), τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ (άρθρα 53-58), το ΕΚΑΒ (άρθρο 59) και το ΕΚΕΑ (άρθρο 60), περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, για τις οποίες βέβαια θα χρειαστούν Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ ορίζει μία ιατρική ειδικότητα ανά ΜΗΝ (άρθρο 30), μια διάταξη για την προμήθεια φαρμάκων από Ιδιωτικές Κλινικές (άρθρο 49), άρθρο αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του ΕΚΕΠΥ (άρθρο 50), καθώς και θέματα που αφορούν τους νοσοκομειακούς ιατρούς. Περιλαμβάνει επίσης άρθρο για την αναδιοργάνωση της ΕΣΑΝ (άρθρο 66), την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), με το άρθρο 70, ενώ ρυθμίζεται και η διαγραφή οφειλών ανασφάλιστων πολιτών (άρθρο 73).
Ακόμη, συστήνεται Πανελλήνιος Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών (άρθρα 76-93), ιδρύεται Νοσοκομείο Καρπάθου (άρθρο 27) και θεσπίζονται κίνητρα για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Θήρας (άρθρο 28). Παράλληλα, ρυθμίζονται και ζητήματα στελέχωσης των ΤΕΠ.
Ωστόσο, από το σχέδιο νόμου υπάρχει και μια ηχηρή απουσία. Ο λόγος για τη ρύθμιση που θα διορθώνει το «πολυώνυμο Μπερσίμη» για το ενοποιημένο rebate, το οποίο όμως δεν αποκλείεται να εισαχθεί ως τροπολογία μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Άλλωστε, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να καταθέσει και νομοτεχνικές βελτιώσεις πριν την ψήφιση του ΝΣ.