back to top
35 C
Athens
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2026

Νομική – ασφαλιστική κάλυψη των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών για την ευθύνη τους έναντι τρίτων

Υπογράφτηκε στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ, μεταξύ του κ. Δημητρίου Τσεκούρα, CEO ARAG SE Υποκατάστημα Ελλάδος και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Δασών και Δ.Π. κ. Ευαγγέλου Γκουντούφα, παρουσία του κ. Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, Sales Director ARAG SE Υποκατάστημα Ελλάδος και του προέδρου της Π.Ε.Δ.Δ.Υ κ. Νικολάου Μπόκαρη, η Σύμβαση ανάμεσα στους δύο φορείς για την παροχή νομικής ασφαλιστικής κάλυψης ευθύνης των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Το θέμα της νομικής κάλυψης των δασικών υπαλλήλων έναντι τρίτων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους είχε τεθεί σαν αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, σε συζήτηση με την πολιτική ηγεσία και είχε συνδεθεί με εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν ατυχήματα πολιτών στο χώρο αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών αλλά και λόγω φυσικών καταστροφών. Το αίτημα για την νομική κάλυψη ήταν πλήρως αιτιολογημένο, απόλυτα λογικό και δίκαιο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων που ασκούν οι δασικοί υπάλληλοι και για το λόγο αυτό, έχοντας την αμέριστη στήριξη της υπηρεσιακής ιεραρχίας, έγινε αποδεκτό από την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αποτελώντας πολιτική δέσμευση, η οποία όπως είναι γνωστό είχε ανακοινωθεί δημόσια με δελτίο τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στη Γενική Συνέλευση των δασολόγων στη Λάρισα.

- Advertisement -

Η σύμβαση που υπογράφτηκε αφορά στην παροχή νομικής ασφαλιστικής κάλυψης ευθύνης όλων των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών, έναντι τρίτων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα πλαίσιο νομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στα δάση ανεξάρτητα από την ειδικότητα και τα καθήκοντα τους. Αφορά όλους τους μονίμους και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζόμενους στις Δασικές Υπηρεσίες, που πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικά προβλήματα που συνδέονται και αφορούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πλημμυρών ή δασικών πυρκαγιών ή οι περιπτώσεις ατυχημάτων που συνέβησαν στο δασικό χώρο και κατέληξαν στο να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να υποβληθούν σε δυσβάσταχτα δικαστικά και λοιπά έξοδα για τη μακροχρόνια υπεράσπιση τους.

- Advertisement -

Οι σοβαρές αυτές υποθέσεις και οι δικαστικές περιπέτειες πολλών κλάδων εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της ΠΕΔΔΥ από κοινού με τον Γενικό Διευθυντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, αποτέλεσαν το έναυσμα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ώστε να ξεκινήσει η θετική συζήτηση και να καταλήξουμε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης που αποτελεί μια πρωτόγνωρα θετική καινοτομία για υπηρεσία του δημοσίου (και μάλιστα τόσο νευραλγική).

Με την υπογραφή του συμβολαίου νομικής κάλυψης για τους εργαζόμενους στα δάση τίθενται νέες βάσεις ασφάλειας δικαίου και τελειώνει η αβεβαιότητα για τους υπαλλήλους στις Δασικές Υπηρεσίες.

Πρόκειται για την συλλογική πλέον ασφάλιση 3.200 δασικών υπαλλήλων για:
– Ποινική και πειθαρχική υπεράσπιση όταν κατηγορούνται
– Υποβολή μηνύσεων και παράσταση πολιτικής αγωγής
– Διεκδίκηση αποζημίωσης σύμφωνα με διατάξεις νόμων αστικής ευθύνης
– Νομικές συμβουλές

Πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον κλάδο της Νομικής Προστασίας στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στην ARAG Hellas.

Είναι από τις περιπτώσεις που αναδεικνύεται πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Προς όφελος όλων των πλευρών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… και χρειαστείς Νομική Προστασία;» – Powered by ARAG

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη Νομική Προστασία όχι ως απλή συμπληρωματική κάλυψη, αλλά ως ουσιαστικό μέρος μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πρότασης

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Η Brokers Union ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικής συνεργασίας με την ARAG, έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς στον Κλάδο

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Nέο πρόγραμμα Νομικής Προστασίας Οχημάτων, με ειδική τιμολόγηση και προνομιακούς όρους

Νομική προστασία ως ασπίδα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Η πρόταση της ARAG SE Greece

Ένα συμπληρωματικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, ιδιαίτερα χρήσιμο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… και χρειαστείς Νομική Προστασία;» – Powered by ARAG

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη Νομική Προστασία όχι ως απλή συμπληρωματική κάλυψη, αλλά ως ουσιαστικό μέρος μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πρότασης

Tα σχέδια Εξάρχου για το συγκρότημα της ΕΥΡΩΠΗ Holdings στην Παιανία

Μετά το μνημόνιο συμφωνίας για την εξαγορά 6 αγροτεμαχίων έκτασης 62.600 τ.μ., μαζί με το κτιριακό συγκρότημά τους

Οι κυβερνοαπειλές συνέχισαν να αυξάνονται τον Ιούλιο, στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Τα θύματα ransomware αυξήθηκαν κατά 87% και η έκθεση δεδομένων μέσω GenAI εξελίσσεται σε καθημερινό επιχειρησιακό κίνδυνο, τονίζει η Check Point Research

Καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα: Χρήσιμες συμβουλές για προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο

Το μήνυμα της ERGO Hellas είναι σαφές: το καλοκαίρι μπορεί να είναι περισσότερο ξέγνοιαστο όταν η σωστή προετοιμασία γίνεται μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΟΔΥ: Σαφής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εξάπλωση του ιού δεν είναι πλέον σποραδική, αλλά σταθερά αυξανόμενη

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών οξείας μέθης ανήλικων που καταλήγουν στα Επείγοντα

Ανήλικοι καταρρέουν μέσα στα μπαρ και οι υπεύθυνοι τους πετούν έξω, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Αυστηρή τήρηση του νόμιμου ωραρίου και της ΣΣΕ, καθώς και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων απαιτεί ο ΣΥΑΕ

Τόσο ο Σύλλογος όσο και η ΟΑΣΕ τονίζουν ότι δεν επιτρέψουν καμία καταχρηστική συμπεριφορά και παρανομία

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… και χρειαστείς Νομική Προστασία;» – Powered by ARAG

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη Νομική Προστασία όχι ως απλή συμπληρωματική κάλυψη, αλλά ως ουσιαστικό μέρος μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πρότασης

Καλοκαιρινές οδικές αποδράσεις: Ο σωστός έλεγχος του αυτοκινήτου πριν το ταξίδι

Ένας έλεγχος λίγων λεπτών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σε περίπτωση απροόπτου, υπενθυμίζει η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική