back to top
23.6 C
Athens
Τρίτη 19 Μαΐου 2026

Νομική – ασφαλιστική κάλυψη των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών για την ευθύνη τους έναντι τρίτων

Υπογράφτηκε στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ, μεταξύ του κ. Δημητρίου Τσεκούρα, CEO ARAG SE Υποκατάστημα Ελλάδος και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Δασών και Δ.Π. κ. Ευαγγέλου Γκουντούφα, παρουσία του κ. Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, Sales Director ARAG SE Υποκατάστημα Ελλάδος και του προέδρου της Π.Ε.Δ.Δ.Υ κ. Νικολάου Μπόκαρη, η Σύμβαση ανάμεσα στους δύο φορείς για την παροχή νομικής ασφαλιστικής κάλυψης ευθύνης των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

Το θέμα της νομικής κάλυψης των δασικών υπαλλήλων έναντι τρίτων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους είχε τεθεί σαν αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, σε συζήτηση με την πολιτική ηγεσία και είχε συνδεθεί με εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν ατυχήματα πολιτών στο χώρο αρμοδιότητας των Δασικών Υπηρεσιών αλλά και λόγω φυσικών καταστροφών. Το αίτημα για την νομική κάλυψη ήταν πλήρως αιτιολογημένο, απόλυτα λογικό και δίκαιο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων που ασκούν οι δασικοί υπάλληλοι και για το λόγο αυτό, έχοντας την αμέριστη στήριξη της υπηρεσιακής ιεραρχίας, έγινε αποδεκτό από την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αποτελώντας πολιτική δέσμευση, η οποία όπως είναι γνωστό είχε ανακοινωθεί δημόσια με δελτίο τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στη Γενική Συνέλευση των δασολόγων στη Λάρισα.

- Advertisement -

Η σύμβαση που υπογράφτηκε αφορά στην παροχή νομικής ασφαλιστικής κάλυψης ευθύνης όλων των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών, έναντι τρίτων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα πλαίσιο νομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στα δάση ανεξάρτητα από την ειδικότητα και τα καθήκοντα τους. Αφορά όλους τους μονίμους και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζόμενους στις Δασικές Υπηρεσίες, που πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικά προβλήματα που συνδέονται και αφορούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πλημμυρών ή δασικών πυρκαγιών ή οι περιπτώσεις ατυχημάτων που συνέβησαν στο δασικό χώρο και κατέληξαν στο να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να υποβληθούν σε δυσβάσταχτα δικαστικά και λοιπά έξοδα για τη μακροχρόνια υπεράσπιση τους.

- Advertisement -

Οι σοβαρές αυτές υποθέσεις και οι δικαστικές περιπέτειες πολλών κλάδων εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της ΠΕΔΔΥ από κοινού με τον Γενικό Διευθυντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, αποτέλεσαν το έναυσμα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ώστε να ξεκινήσει η θετική συζήτηση και να καταλήξουμε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης που αποτελεί μια πρωτόγνωρα θετική καινοτομία για υπηρεσία του δημοσίου (και μάλιστα τόσο νευραλγική).

Με την υπογραφή του συμβολαίου νομικής κάλυψης για τους εργαζόμενους στα δάση τίθενται νέες βάσεις ασφάλειας δικαίου και τελειώνει η αβεβαιότητα για τους υπαλλήλους στις Δασικές Υπηρεσίες.

Πρόκειται για την συλλογική πλέον ασφάλιση 3.200 δασικών υπαλλήλων για:
– Ποινική και πειθαρχική υπεράσπιση όταν κατηγορούνται
– Υποβολή μηνύσεων και παράσταση πολιτικής αγωγής
– Διεκδίκηση αποζημίωσης σύμφωνα με διατάξεις νόμων αστικής ευθύνης
– Νομικές συμβουλές

Πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον κλάδο της Νομικής Προστασίας στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στην ARAG Hellas.

Είναι από τις περιπτώσεις που αναδεικνύεται πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Προς όφελος όλων των πλευρών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νομική Προστασία και το κόστος της δικαιοσύνης – Τι προωθεί η ARAG

Η νομική προστασία ως εργαλείο «ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη» για πολίτες με διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες

Η καμπάνια της ARAG SE Greece αναδεικνύει τους κινδύνους της καθημερινότητας

Καθώς οι πολίτες ευαισθητοποιούνται περισσότερο για τα δικαιώματά τους, η νομική ασφάλιση διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο ως μηχανισμός προστασίας

Η αθέατη ανάγκη νομικής προστασίας των ενστόλων

Η προσέγγιση της ARAG δεν περιορίζεται απλώς στην κάλυψη δικαστικών εξόδων, αλλά επεκτείνεται σε μια συνολική νομική καθοδήγηση

Η ARAG γιόρτασε τη νέα χρονιά με συνεργάτες και παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς

Ο νέος CEO Α. Γκρέκας τόνισε τη σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης ως καταλύτη για τη συνεχή αναβάθμιση της εμπειρίας συνεργατών και πελατών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η SENATUS επεκτείνεται με νέα συνεργασία franchise στο Βόρειο Αιγαίο

Η Αντιπροσωπεία Χίου θα παρέχει υπηρεσίες ασφαλίσεων, κτηματομεσιτικών, χρηματοδοτήσεων και ενέργειας αξιοποιώντας το πολυεπίπεδο μοντέλο της μητρικής εταιρείας

Η ΕΥΡΩΠΗ Holdings απέκτησε το 50% της Alpha Insurance Brokers

Η εταιρεία ενισχύει τη θέση της στη ρουμανική αγορά και διευρύνει στρατηγικά τη διεθνή της παρουσία

Νέα πιστοποίηση «Great Place to Work» για τη Mega Brokers

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Επιβεβαίωση της σταθερής μας δέσμευσης να καλλιεργούμε περιβάλλον εμπιστοσύνης, εξέλιξης και ουσιαστικής συμμετοχής»

Έξυπνες διαβάσεις: τι είναι, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί;

Ένας αναλυτικός, χρηστικός οδηγός από την πλατφόρμα Pricefox

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Sofos Insurance Agency: Εύσημα διαχρονικής συνεργασίας και καλού αποτελέσματος από την ERGO

O Χρ. Σοφός παρέλαβε σημαντικό βραβείο από τον Ερ, Μοάτσο στο πλαίσιο εκδήλωσης για το Ανεξάρτητο Δίκτυο Πωλήσεων της ασφαλιστικής

Δωρεάν webinar από το Panormos Business Center

Την Πέμπτη 21 Μαΐου 2026, με θέμα την ανθρώπινη επικοινωνία στην εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας

«The Billion Force – Citius. Altius. Fortius»: Η δύναμη της συλλογικής προσπάθειας έλαμψε στο συνέδριο του Δικτύου Πωλήσεων της NN

Η NN Hellas γιόρτασε τα επιτεύγματα της περσινής χρονιάς επιβραβεύοντας τους συνεργάτες της από όλη την Ελλάδα

Δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων: Τάσεις, προκλήσεις, προοπτικές

Παράγοντες αλλαγής της αγοράς και της συνεργασίας τους με τις ασφαλιστικές

Σημαντική τροποποίηση στον ΚΠΔ – Αναγνώριση εγγυητικών επιστολών σε διαδικασίες πλειστηριασμού

Αποκαθίσταται η ίση μεταχείριση μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών επιχειρήσεων στον τομέα της εγγυοδοσίας, επισημαίνει η ΕΑΕΕ