back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025

Νέα εκστρατεία υποκλοπής στοιχείων σύνδεσης μέσω Facebook

Από τα τέλη Αυγούστου 2025, η Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky (GReAT) έχει εντοπίσει μια νέα κακόβουλη εκστρατεία που αξιοποιεί το infostealer StealC v2, ένα κακόβουλο λογισμικό σχεδιασμένο να κλέβει κωδικούς πρόσβασης και άλλες πληροφορίες λογαριασμού. Η εκστρατεία φαίνεται να εξαπλώνεται μέσω μηνυμάτων στο Facebook, με περισσότερα από 400 περιστατικά να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες – μεταξύ των οποίων και στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι χρήστες του Facebook λαμβάνουν μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους μεταμφιεσμένους σε ειδοποιήσεις αποκλεισμού λογαριασμού, στο πλαίσιο αυτής της κακόβουλης εκστρατείας.

- Advertisement -

Ένα παράδειγμα μηνύματος phishing που μεταμφιέζεται ως ειδοποίηση αποκλεισμού λογαριασμού

- Advertisement -

Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο ανοίγει μια ψεύτικη σελίδα υποστήριξης που ισχυρίζεται ότι ο λογαριασμός του χρήστη έχει αποκλειστεί λόγω ύποπτης δραστηριότητας. Για να «επαναφέρουν την πρόσβαση», οι χρήστες καλούνται να χρησιμοποιήσουν το κουμπί «Έφεση», το οποίο ξεκινά τη λήψη ενός κακόβουλου κώδικα που εγκαθιστά το StealC v2 —ένα επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό που προσφέρεται βάσει του μοντέλου MalwareasaService— στη συσκευή του θύματος. Το ίδιο το κακόβουλο λογισμικό κλέβει κωδικούς πρόσβασης, cookies, στιγμιότυπα οθόνης, καθώς και δεδομένα πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων.

Ένα μήνυμα phishing με ένα κουμπί που κατεβάζει το πρόγραμμα κλοπής πληροφοριών όταν κάνετε κλικ σε αυτό

«Οι κυβερνοεγκληματίες συχνά εκμεταλλεύονται τον φόβο απώλειας πρόσβασης και δημιουργούν αίσθηση επείγοντος, πιέζοντας τους χρήστες να δράσουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό όπως το StealC v2. Η επαγρύπνηση και η επαλήθευση της αυθεντικότητας κάθε μηνύματος πριν το κλικ είναι κρίσιμες πρακτικές ασφάλειας» δήλωσε ο Marc Rivero, επικεφαλής ερευνητής ασφάλειας της Kaspersky GReAT.

Το StealC v2, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2025, αποτελεί αναβαθμισμένη εκδοχή του αρχικού StealC, το οποίο είχε εμφανιστεί το 2023 σε πλατφόρμες του dark web και έγινε γρήγορα δημοφιλές μεταξύ κυβερνοεγκληματιών χάρη στην ευκολία χρήσης και την ευρεία διαθεσιμότητά του.

Για να προστατευτούν από επιθέσεις phishing, η Kaspersky συστήνει σε χρήστες εταιρικών και προσωπικών λογαριασμών:

  • Μερικές φορές τα emails και οι ιστοσελίδες μοιάζουν με τις πραγματικές. Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά έχουν προετοιμαστεί οι εγκληματίες. Ωστόσο, οι υπερσύνδεσμοι συνήθως είναι λανθασμένοι, περιέχουν ορθογραφικά λάθη ή μπορεί να σας ανακατευθύνουν σε διαφορετικό ιστότοπο.
  • Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε μηνύματα που δημιουργούν αίσθηση επείγοντος ή περιέχουν απειλές. Οι κυβερνοεγκληματίες επιχειρούν να σας πιέσουν για βιαστικές ενέργειες, όπως αλλαγή κωδικού πρόσβασης ή παροχή προσωπικών δεδομένων.
  • Επαληθεύετε κάθε μη ζητηθέν μήνυμα, κλήση ή σύνδεσμο, ακόμη κι αν φαίνεται αληθές. Μην κοινοποιείτε ποτέ κωδικούς δύο παραγόντων (2FA).
  • Προστατευτείτε αποτελεσματικά με το Kaspersky Next (για επιχειρήσεις) ή το Kaspersky Premium (για ιδιώτες), που προσφέρουν προηγμένες δυνατότητες ανίχνευσης και αποκλεισμού phishing επιθέσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα απάτη με παραπλανητικά emails από κυβερνοεγκληματίες που προσποιούνται τις… μεγάλες αεροπορικές

Απώτερος στόχος, η υπεξαίρεση χρημάτων από επιχειρήσεις - Ποια μέτρα προστασίας συνιστά η Kaspersky

Kaspersky: 400 φορές φθηνότερες πλέον οι υπηρεσίες deepfake

Πρόκληση η αξιοποίηση της AI ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των επαγγελματιών της ασφάλειας και η αποτελεσματικότητα των αμυντικών μέτρων

H ΚΕΕΕ προειδοποιεί για απάτη με μηνύματα δήθεν προερχόμενα από το ΓΕΜΗ

Η ΚΕΕΕ τονίζει ότι το ΓΕΜΗ δεν αποστέλλει email με συνδέσμους πληρωμής ούτε απειλεί με διαγραφή επιχειρήσεων

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε smartphones το α΄ 6μηνο του 2025

Το κακόβουλο λογισμικό συνεχίζει να διεισδύει ακόμα και στο Google Play ή στο App Store - Ποια μέτρα προστασίας προτείνει η Kaspersky

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η κοινωνία χρειάζεται τους ασφαλιστές της

Η νέα πραγματικότητα απαιτεί από τον ασφαλιστή να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο, να εξηγήσει, να ενημερώσει, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη

Η MINETTA φέρνει την πληρωμή ασφαλίστρων… στο χέρι σου!

Η ασφαλιστική επενδύει σταθερά σε τεχνολογικές υποδομές που καθιστούν την ασφάλιση πιο προσβάσιμη και φιλική προς τον πελάτη

Μαρία Δημητριάδη: «Η δύναμή μας είναι η συμμετοχή» – Συνάντηση μελών του ΣΠΑΤΕ την Τετάρτη 15/10 στο ΕΕΑ

Τι επισημαίνει η Πρόεδρος του Συλλόγου για τις συνέργειες ασφαλιστικών-τραπεζών και τον νέο δείκτη υγείας

Επίσημη έναρξη του έργου Air4HEALTH: Καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη με drones

Το έργο στοχεύει στην ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού σε ασθενείς και ευάλωτες κοινότητες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η κοινωνία χρειάζεται τους ασφαλιστές της

Η νέα πραγματικότητα απαιτεί από τον ασφαλιστή να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο, να εξηγήσει, να ενημερώσει, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη

Η MINETTA φέρνει την πληρωμή ασφαλίστρων… στο χέρι σου!

Η ασφαλιστική επενδύει σταθερά σε τεχνολογικές υποδομές που καθιστούν την ασφάλιση πιο προσβάσιμη και φιλική προς τον πελάτη

Μαρία Δημητριάδη: «Η δύναμή μας είναι η συμμετοχή» – Συνάντηση μελών του ΣΠΑΤΕ την Τετάρτη 15/10 στο ΕΕΑ

Τι επισημαίνει η Πρόεδρος του Συλλόγου για τις συνέργειες ασφαλιστικών-τραπεζών και τον νέο δείκτη υγείας

Επίσημη έναρξη του έργου Air4HEALTH: Καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη με drones

Το έργο στοχεύει στην ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού σε ασθενείς και ευάλωτες κοινότητες

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ υπέρ των συλλογικών συμβάσεων – Παρέμβαση για το επίδομα φροντίδας συνταξιούχων με αναπηρία

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούν σε επαρκείς μισθούς, αξιοπρεπή εργασία και αποκατάσταση αδικιών