back to top
33 C
Athens
Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

Μικρότερες του αναμενόμενου οι αυξήσεις στα αντασφάλιστρα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι αυξήσεις τιμών στα αντασφάλιστρα αποδεικνύονται μικρότερες του αναμενόμενου κατά την περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων (renewals) του Ιανουαρίου 2018. Λίγο πριν την έναρξη των renewals, είχε αρχίσει να γίνεται σαφές ότι οι αυξήσεις θα ήταν κατώτερες των (μεγάλων) προσδοκιών των αντασφαλιστικών ομίλων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν κάνει λόγο για αυξήσεις έως και 40%.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες των Financial Times, η εταιρεία μεσιτών αντασφαλίσεων Willis Re κατέγραψαν αυξήσεις μόλις 7,5% -στις καλύτερες των περιπτώσεων. Σε συνέχεια των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών που προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες της τάξης των 136 δισ. δολ. το 2017, η αντασφαλιστική βιομηχανία έτρεφε ελπίδες για ευρείες ανατιμήσεις, τόσο στον κλάδο περιουσίας (που επηρεάστηκε περισσότερο), όσο και σε άλλους κλάδους.
Τα αντασφάλιστρα κινούνται πτωτικά εδώ και τουλάχιστον πέντε έτη, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν υποχωρήσει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αντασφαλιστικοί όμιλοι προσδοκούσαν ανάκαμψη σε πιο βιώσιμα επίπεδα τιμών το 2018, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι τυφώνες Harvey, Irma, Maria και άλλες φυσικές καταστροφές όπως οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.
Ομως, οι ελπίδες αυτές διαψεύσθηκαν κατά την περίοδο ανανεώσεων της 1ης Ιανουαρίου. Ο αντασφαλιστικός κλάδος ανακεφαλαιοποιήθηκε πολύ ταχύτερα από οτι αναμενόταν μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2017. Επιπροσθέτως, ο κλάδος των εναλλακτικών κεφαλαίων (insurance-linked securities-ILS) ανακεφαλαιοποιήθηκε και αυτός και αντιμετώπισε τις ζημίες που υπέστη κατά τρόπο που τόνωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το αντασφαλιστικό ρίσκο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που παραπέμπει σε περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ILS, εντείνοντας τις ανταγωνιστικές πιέσεις στους παραδοσιακούς αντασφαλιστικούς ομίλους.
Σύμφωνα με την Willis Re, οι αυξήσεις των αντασφαλίστρων στον κλάδο περιουσίας κυμαίνονται από 0% έως 7,5%. Στην αγορά-κλειδί των ΗΠΑ, οι αυξήσεις ήταν της τάξης του 2,5% και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις χαμηλότερες σε σχέση με τις προσδοκίες του παρόχου της αντασφαλιστικής κάλυψης. Καταγράφηκαν πάντως και «θύλακες» υψηλότερων αυξήσεων, ιδίως σε περιοχές που επλήγησαν σφόδρα από τς πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της Καραϊβικής, όπου σε ορισμένα αντασφαλιστικά προγράμματα υπήρξαν αυξήσεις από 20% έως 40%.
Όλα αυτά επαναφέρουν στο προσκήνιο την ικανότητα των αντασφαλιστών να τιμολογούν σωστά τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, με τις εταιρείες να πράττουν ο,τι απαιτείται για να αποτρέψουν τον κίνδυνο τα αντασφάλιστρα να υποχωρήσουν κάτω από τα επίπεδα που τους επιτρέπουν να αναλαμβάνουν κινδύνους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι οι εταιρείες θα εφαρμόσουν και φέτος μέτρα μείωσης του κόστους. Οι δείκτες εξόδων παραμένουν υπερβολικά υψηλοί για τους περισσότερους αντασφαλιστικούς ομίλους ώστε να προσφέρουν στους μετόχους τις αποδόσεις που τους έχουν υποσχεθεί. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μέσω της μείωσης των εξόδων και της ανεύρεσης τρόπων ώστε να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους στο underwriting μπορούν οι αντασφαλιστικοί όμιλοι να επιστρέψουν σε τροχιά διατηρήσιμης κερδοφορίας.
Φέτος άλλωστε αναμένεται να δοθεί και αυξημένη έμφαση στην τεχνολογία. To insurtech και το reinsurtech θα παραμείνουν λέξεις-κλειδιά, αλλά το βάρος θα πέσει στο πώς θα αποδώσουν οι εν λόγω επενδύσεις, δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων.
Παρότι οι ζημίες από φυσικές καταστροφές του 2017 ανέκοψαν την πτωτική πορεία των αντασφαλίστρων, μάλλον δεν κατόρθωσαν να την αναστρέψουν πλήρως. Το κατά πόσο τα αντασφάλιστρα θα σταθεροποιηθούν φέτος και στη συνέχεια είναι κρισιμος παράγοντας για την ικανότητα των εταιρειών να διατηρήσουν την κερδοφορία τους και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Mapfre: Υποχωρεί η χρηματοδότηση των Insurtechs

Η περιοχή του Ειρηνικού παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης, ιδίως η Κεντρική Αμερική (69%), ο Εκουαδόρ (35%), η Κολομβία (24%) και το Περού (23%).

Generali Ventures: 250 εκ. σε insurtech και fintech

Στόχος της Generali η καινοτομία σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που θα κάνουν την διαφορά στον ασφαλιστικό κλάδο

Το success story μιας insurtech “μονόκερου” στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Σε μια περιοχή του ανατολικού Λονδίνου, γνωστή ως Silicon Roundabout, υπάρχει ένα σύμπλεγμα πρωτοποριακών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας

Επιθεώρηση Κινδύνων και Ζημιών: Διεθνής Insurtech πλατφόρμα διαθέσιμη και στην Ελλάδα

Η Virtual i Technologies χρησιμοποιεί τεχνολογία AI (Artificial Intelligence) και ML (Machine Learning) προσφέροντας νέες δυνατότητες για την επιθεώρηση κινδύνων και ζημιών και φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών, μεσιτών ασφαλίσεων, risk engineers και πραγματογνωμόνων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ασφαλιστικοί κίνδυνοι για καταναλωτές

Προωθώντας οι τραπεζό-υπάλληλοι ασφαλιστικά προϊόντα μέσω προσφορών και ειδικών τιμολογίων ή παροχή ευνοϊκών ορίων σε δανειολήπτες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό

AIForum25: Γιατί οι ασφαλιστές δεν πρέπει να το χάσουν!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση – έχει ήδη διαμορφώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τις στρατηγικές της ασφαλιστικής

Σε θετική τροχιά η BNP Paribas, με συμβολή της AXA IM

Έσοδα άνω των 12,2 δισ. ευρώ αναμένει το 2025 ο όμιλος - Πού κινούνται τα αποτελέσματα 3μήνου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»