Για όλες τις πτυχές του προβλήματος των ασφαλίστρων υγείας μίλησαν εκτενώς θεσμικοί παράγοντες και στελέχη της αγοράς από την Ύδρα, στο πλαίσιο του 25ου διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν πως πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στον κλάδο υγείας. Η Πολιτεία επί της ουσίας θα πρέπει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για μείωση των τιμών των ιδιωτικών κλινικών, καθώς μέχρι στιγμής ο ασφαλιστικός κλάδος επωμίζεται όλη την ευθύνη και πέφτει “θύμα” αρνητικής δημοσιότητας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε πως αν συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση που θέλει τις αυξήσεις των τιμολογίων να είναι χαμηλότερες από το ποσοστό αύξησης του κόστους, τότε πέρα από τις λογιστικές ζημιές θα προκύψει και ανάγκη για πρόσθετα αποθεματικά που υπολογίζονται γύρω στα πέντε δισ. ευρώ!
“Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο. Είναι προφανές ότι αν συνεχιστεί αυτό, άλλες ασφαλιστικές εταιρείες θα μειώσουν τις παροχές τους και άλλες θα εγκαταλείψουν τον κλάδο” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, η Πολιτεία καλείται να βρει λύση. Μιλώντας με δημοσιογράφους τόνισε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στα εξής θέματα:
– Άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για να εκλογικευθεί το κόστος νοσηλείας και θεραπείας.
– Προώθηση των ΣΔΙΤ για τη χρήση κλινών σε δημόσια νοσοκομεία από ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να ανοίξει η αγορά και να ενταθεί ο ανταγωνισμός με τις ιδιωτικές κλινικές και, παράλληλα, να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, ώστε να δημιουργηθούν νέα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Όπως επισημάνθηκε αρχίζει να γίνεται εμφανής ο κορεσμός του συστήματος.
– Ο σχεδιαζόμενος δείκτης κόστους υγείας να μην αποτελέσει «δείκτη – πλαφόν» με αποκλειστικό σκοπό να περιορίζονται οι αυξήσεις. Διότι, όπως επισημάνθηκε, εάν τελικά λειτουργήσει μόνο ως πλαφόν για την τιμολόγηση αυτό σημαίνει ότι, άμεσα, οι ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας θα πρέπει να διαθέτουν 5 δισ. ευρώ, έξτρα, αποθεματικά και ενδεχομένως αυτή η εξέλιξη δημιουργήσει απαιτήσεις που θα πιέσουν υπέρμετρα κάποιες από τις εταιρείες του κλάδου.